Știrile presei moldovene
Creșterea continuă a prețurilor la resursele energetice va accentua şi mai mult inegalitățile sociale; există riscuri de aprofundare a nivelului de sărăcie; în mare parte, populaţia va fi pe cont propriu, dar se va adapta la perturbaţiile economice; nu trebuie exclusă revenirea pandemiei COVID. Acestea sunt câteva previziuni ale experților în domeniul social pentru anul 2023, cu care au stat de vorbă reporterii de la Ziarul de Gardă. „Chiar dacă şi a fost adoptată Hotărârea cu privire la majorarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2023, în mărime de 11 700 lei (cu 2200 lei mai mult decât în anul precedent), precum şi majorarea salariilor pentru sectorul bugetar cu suma fixă de 1300 lei, acestea nu vor atenua presiunea financiară asupra bugetelor familiilor cu bugete mici şi medii”, a spus Mariana Iațco, expertă în politici sociale IDIS „Viitorul”.
Portalul anticoruptie.md scrie că începând cu 1 ianuarie 2023, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl vor obține persoanele care au realizat după stabilirea pensiei un stagiu de cotizare de doi ani, pensia pentru limită de vârstă fiind stabilită până la 1 ianuarie 2019, și în cazul cărora nu a fost reexaminată pensia pentru limită de vârstă la etapele anterioare, potrivit Casa Națională de Asigurări Sociale. Tot de la 1 ianuarie 2023, Casa Națională de Asigurări Sociale reexaminează pensiile pentru limită de vârstă și pensiile de dizabilitate stabilite sau reexaminate în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021, la a căror calculare a fost inclusă în stagiul de cotizare perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă. Pentru perioada respectivă, ca bază de calcul a pensiei va fi utilizat salariul mediu lunar pe țară și nu salariul minim lunar, cum era anterior.
Susținerea parcursului european al R. Moldova este unul dintre obiectivele Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București pentru anul 2023, scrie radiochisinau.md. Presa citează din raportul anual al MAE, potrivit căruia România va continua sprijinirea Republicii Moldova în plan politico-diplomatic, al reformelor necesare pentru parcursul european, pe palier economic, al securității energetice și în alte domenii relevante.
Ziarulnational.md publică un articol în care autorii scriu despre avantajele de care a beneficiat R. Moldova, după deschiderea HUB-ul de Securitate al UE la Chișinău în 2022. Este vorba despre un schimb sporit de date între R. Moldova și Europol, cantitate considerabilă de droguri, muniție și arme de foc confiscate, precum și inițierea unor operațiuni transfrontaliere, dar și infractori arestați.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
Pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, Pro TV a distribuit unul dintre cele mai populare reportaje. Materialul video este despre 11 tineri care au venit în R. Moldova din Camerun, o republică din Africa centrală, pentru a studia la o universitate din Chișinău. „Nu este scump, școala este ieftină, standardele de viață sunt bune”, a comentat o tânără pentru postul de televiziune.
Pe Instagram, popularitate a avut știrea despre temperaturile neobișnuit de înalte din această perioadă și ghioceii care au înflorit în plină iarnă, publicată de TV 8. Temperatura a ajuns până la +13 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vremea se va menține caldă în primele zile ale anului 2023 și se va răci abia la sfârșitul săptămânii curente.