Linkuri accesibilitate

Cumpărătorii Air Moldova spun că au plătit peste 80% din datoriile companiei


Fondatorii companiei Civil Aviation Group, câștigătoare a controversatului concurs pentru privatizarea companiei aeriene de stat Air Moldova, afirmă că au achitat peste 80% din datoriile companiei privatizate. Într-un comunicat de presă al Air Moldova, se spune că, pe lângă datoriile de bază, au fost achitate chiar și penalitățile și procentele pentru datoriile față de întreprinderile de stat Moldatsa, Autoritatea Aeronautică Civilă și Serviciul Fiscal, în valoare de 24 de milioane de lei, care nu erau prevăzute în contractul de privatizare, transmite IPN.

Potrivit comunicatului, investitorii au redus semnificativ datoriile față de partenerii externi și au restructurat datoriile existente. Totodată, se spune că „statul nu și-a îndeplinit obligațiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 milioane lei. Reprezentanții companiei aeriene mai spun că „punerea sub sechestru a capitalului statutar și al activelor companiei a afectat negativ implementarea planului de dezvoltare în continuare al Air Moldova”. De asemenea, menționează că, „atacurile din partea structurilor de stat continuă să creeze un climat investițional neprielnic și pun în dificultate dezvoltarea companiei aeriene”.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate, de la începutul săptămânii curente, președintele Igor Dodon, a declarat cu referire la Air Moldova că investitorul avea angajamentul să achite datoriile companiei în valoare de 1,2 miliarde de lei și să vină cu investiții. Potrivit lui Igor Dodon, deși investitorul raportează că a achitat un miliard de lei, în realitate datoriile Air Moldova astăzi reprezintă 1,1 miliarde de lei. De asemenea, s-a constatat că nu au fost făcute investiții proprii în activitatea Air Moldova. Întrucât investitorul a anunțat recent că este gata să investească câteva zeci de milioane de euro în capitalul social, o decizie cu privire la rezilierea contractului urmează să fie examinată ulterior, a spus șeful statului, scrie agentia IPN.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG