Linkuri accesibilitate

Cupa Mondială la Fotbal Qatar 2022, umbrită de violarea drepturilor omului în țara gazdă


Ceasul care arată numărătoarea inversă până la începerea ediției din 2022 a Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar.
Ceasul care arată numărătoarea inversă până la începerea ediției din 2022 a Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar.

Pentru ediția din acest an a Campionatului Mondial de Fotbal-CM ( 20 noiembrie-18 decembrie), Qatar (câștigătoarea ediției din 2010) a investit sume imense în infrastructură, construind un metrou nou și un stadion de mari dimensiuni dotat cu aer condiționat, în care se va juca finala turneului.

Dar în spatele acestei fațade opulente, remarcă jurnaliștii televiziunii publice germane ZDF, se ascund nenumărate violări ale drepturilor omului: peste 6.500 de muncitori migranți au murit în timp ce lucrau în condiții extrem de grele la infrastructura campionatului, arată o anchetă realizată de The Guardian în 2021.

Drepturile femeilor sunt în continuare limitate, deși de la 25 de ani au acum posibilitatea de a studia și de a călători singure în străinătate.

Quatar criminalizează relațiile homosexuale

Relațiile între persoanele de același sex sunt considerate o crimă în Qatar, și pot fi pedepsite cu condamnări de până la 7 ani închisoare, deși Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a asigurat că toți iubitorii fotbalului sunt bineveniți la Campionat, indiferent de orientarea lor sexuală. Emirul Qatarului, Tamim din Hamad al Thani. a ținut însă să precizeze că „ne așteptăm ca și vizitatorii să ne respecte cultura”.

Mai puțin diplomatică a fost declarația unui alt oficial din Qatar: „Relațiile homosexuale sunt o boală mintală”, a declarat recent pentru ZDF Khalid Salman, fost jucător internațional de fotbal și ambasadorul Cupei Mondiale din partea Qatarului.

Human Rights Watch a atras atenția luna trecută că siguranța fanilor gay străini la campionat nu este garantată. În același timp, rezidenții din Qatar riscă să fie persecutați dacă susțin drepturile LGBTQ+, sau își manifestă solidaritatea purtând un steag în culorile curcubeului, de exemplu.

Human Rights Watch a documentat numeroase cazuri de abuzuri, tortură și condamnări aleatorii la închisoare a locuitorilor din Qatar care fac parte din comunitatea gay. Cel mai recent caz de abuz datează din septembrie 2022, cu mai puțin de două luni înainte de începerea campionatului mondial de fotbal.

Protestele jucătorilor – banderole „One Love”

Căpitanii a zece echipe europene de fotbal, între care Anglia, Țara Galilor și Germania, au anunțat că vor purta banderole „One Love” la meciurile pentru Campionatul Mondial de Fotbal. Banderola, în culorile curcubeului și cu o inimă la mijloc, promovează diversitatea și incluziunea și a fost lansată de echipa Olandei înainte de Euro 2020, ca un mesaj împotriva discriminării.

Echipa Danemarcei va purta tricouri „întunecate” pentru a protesta împotriva nerespectării drepturilor omului în Qatar. Firma care produce echipamentul, Hummel, a declarat că „nu vrea să fie vizibilă” într-un turneu despre care susține că „a costat mii de vieți” – trimitere la relatările despre miile de muncitori migranți morți în timp ce lucrau la infrastructura pentru campionat.

Echipa Australiei a lansat deja un videoclip în care îndeamnă Qatar-ul să elimine legile care condamnă relațiile între persoane de același sex.

Parisul și alte orașe franceze nu vor organiza vizionări publice, în aer liber, ale meciurilor din campionat, deși Franța este campioana en-titre.

Reacția FIFA: „A sosit timpul să ne concentrăm pe fotbal”

Confruntată cu valul de critici legate de situația drepturilor omului în Qatar, Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a adresat pe 4 noiembrie o scrisoare celor 32 de echipe participante la Cupa Mondială, în care le îndeamnă să „se concentreze acum pe fotbal”, să nu „târască” fotbalul în „bătălii” ideologice, sau politice și să nu încerce să dea „lecții de morală”.

În scrisoarea semnată de președintele FIFA Gianni Infantino și de secretarul general Fatma Samoura se spune: „Știm că fotbalul nu trăiește într-un vid și suntem conștienți că există multe provocări și dificultăți de natură politică în lume, dar vă rugăm să nu permiteți ca fotbalul să fie târât în fiecare bătălie ideologică sau politică”.

„Drepturile omului sunt universale” - UEFA

O primă reacție a venit de la UEFA (Asociația Europeană a Federațiilor de Fotbal), care are un grup de lucru pentru respectarea drepturilor omului și a drepturilor la muncă și care a declarat că va continua să facă presiuni asupra FIFA: „Salutăm asigurările oferite de guvernul din Qatar și de FIFA cu privire la siguranța, securitatea și incluziunea tuturor fanilor care călătoresc la Cupa Mondială, inclusiv fanii LGBTQ+. (...) recunoaștem că fiecare țară are problemele și provocările ei, dar susținem și poziția FIFA că diversitatea este unul din punctele forte ale fotbalului. (...) Îmbrățișarea diversității și a toleranței înseamnă și sprijinirea drepturilor omului. Drepturile omului sunt universale și se aplică peste tot”, se spune în răspunsul UEFA la președintelui FIFA Infantino.

Human Rights Watch a calificat scrisoarea FIFA drept „îngrozitoare”, iar Amnesty International a spus că „acum este momentul pentru presiuni. Cine o să mai fie interesat de Qatar după campionat?”.

Sâmbătă, la jocurile din campionatul german de fotbal, fanii au protestat împotriva situației din Qatar: „15.000 de morți pentru 5.760 de minute de fotbal? Rușine!”, se putea citi pe o pancartă, referire desigur la muncitorii accidentați sau morți în timpul lucrărilor de construcție pentru campionat.

Qatar-ul vorbește de „ipocrizie”

Ministrul de Externe al Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a spus că criticile la adresa țării sale sunt o „ipocrizie”, o campanie dusă de un grup mic de oameni „în cel mult 10 țări, nereprezentativ pentru restul lumii”.

Luni, într-un interviu pentru cotidianul german FAZ, Al-Thani a reamintit că autoritățile din Qatar au dat nenumărate asigurări că „toată lumea este binevenită”, susținând că criticile la adresa situației comunității LGBTQ nu sunt pentru mulți politicieni europeni decât „o modalitate de a se profila pe plan intern, pe seama noastră” – referire la recentele critici aduse și de ministra germană de interne Nancy Faeser, în cursul unei vizite la Qatar.

Ce spun cifrele?

Din cauza legislației anti-gay din Qatar, șase din zece britanici critică decizia FIFA că a dat Emiratului dreptul de a organiza Cupa Mondială.

Sondajul realizat în Anglia și Țara Galilor la începutul lunii arată că această opinie se bucură de sprijinul majorității, indiferent de vârstă, sex sau convingere politică. Doar 24% cred că legile țării nu ar fi trebuit să fie un factor, iar 14% sunt nesiguri.

Mai mult, numai 43% cred că echipele Angliei și Țării Galilor au dreptate, când au decis să participe la turneu, ignorând legislația anti-gay din Qatar. 39% cred că echipele nu ar trebui să participe, în timp ce 18% s-sus declarate nehotărâți.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG