Linkuri accesibilitate

Curtea Constituţională a respins sesizarea lui Dodon referitoare la legea anti-propagandă


Magistraţii CC au stabilit că restricţiile adoptate anul trecut nu încalcă prevederile Legii Supreme.

Curtea Constituțională a respins astăzi o sesizare din partea președintelui Igor Dodon împotriva legii anti-propagandă, adoptată anul trecut de majoritatea parlamentară pentru a stăvili ceea ce consideră a fi tendința unor media rusești de a manipula și dezinforma opinia publică moldoveană. Cum și-a motivat CC decizia, ce reproșa legii președintele Dodon?

Curtea Constituţională a respins sesizarea lui Dodon referitoare la legea anti-propagandă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct


Judecătorii de la Curtea Constituțională au ajuns la concluzia că legea contestată de șeful statului, deși are un caracter rigid, nu încalcă prevederile Legii Supreme, libertatea de exprimare şi accesul la informații, aşa cum susține preşedintele Igor Dodon.

Interdicția impusă de lege pentru retransmiterea programelor cu conținut informativ, analitic, militar şi politic produse în state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, inclusiv Federația Rusă, are justificare, întrucât, constata Curtea, ar fi să contribuie la „contracararea operațiunilor de informare ostilă împotriva societății Republicii Moldova, precum și la asigurarea informării corecte a cetățenilor”.

Curtea Constituţională mai constată în decizia sa că toate aceste programe pot fi urmărite pe internet, prin urmare nu se îngrădește accesul la informații...

Curtea Constituţională mai constată în decizia sa că toate aceste programe pot fi urmărite pe internet, prin urmare nu se îngrădește accesul la informații.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Maxim Lebedinschi, cel care l-a reprezentat pe Igor Dodon în faţa Curţii, condamnă decizia magistraţilor:

„Considerăm decizia CC ca fiind o atentare la dreptul la libera exprimare, libertate de opinie şi inclusiv la libertatea mass-media. Este un precedent periculos pentru societatea democratică. Considerăm o asemenea abordare atât din partea legislativului, cât şi din partea Curţii vine în detrimentul drepturilor fundamentale ale cetăţeanului.”

Şeful statului se mai arată nemulțumit de faptul că legea contestată de el la Curte îngrădește dreptul mass-media de a-si exercita misiunea. Iată argumentele prezentate de Maxim Lebedinschi:

„Dacă s-ar adeveri că un anumit post TV sau un anumit program TV ar atenta la securitatea informațională sau la cea naţională, în acest caz, fie un post TV concret sau o emisiune concretă, ar fi urmat să fie blocate. În cazul în care asemenea cazuri nu au fost depistate, pe parcursul a 16 ani de când R. Moldova a ratificat convenția transfrontalieră, nu putem vorbi despre temeiuri rezonabile de impunere a acestor restricții.”

În decizia Curţii Constituționale se spune că monitorizarea separată a fiecărui post sau program TV nu ar fi o soluţie, pentru că ar putea conduce la incertitudini, numeroase litigii, la costuri suplimentare şi ar acorda autorității de reglementare „o discreție excesivă”.

Amintim că Igor Dodon a criticat vehement modificările la Codul Audiovizualului, numite convenţional „legea anti-propagandă”, încă de când aceastea au fost iniţiate anul trecut de majoritatea parlamentară. Dodon a refuzat să promulge această lege, fiind suspendat temporar din funcţie de Curtea Constituţională.

Legea a fost criticată dur şi de Duma de Stat de la Moscova care a afirmat că este vorba de o măsură de discriminare împotriva mediilor rusești. Din februarie când au intrat în vigoare noilor prevederi, CCA a sancţionat câteva posturi pentru încălcarea normelor restrictive. Cel mai recent, în aprilie, a fost sancţionat cu amendă maximă de 70 de mii de lei postul PrimeTV, pentru că a difuzat mesajului anual al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Previous Next

XS
SM
MD
LG