Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a R. Moldova a respins sesizarea socialiștilor


Curtea Constituțională a R. Moldova a respins luni, 22 martie, sesizarea socialiștilor împotriva numirii lui Igor Grosu premier de către președinta Maia Sandu, recunoscând decretul șefei statului drept constituțional.

Anunțul a fost făcut de președinta CC, Domnica Manole.

Liderul PSRM Igor Dodon a calificat decizia drept „lovitură constituțională”, care „transformă R. Moldova dintr-un stat parlamentar într-o republică prezidențială”.

Dodon a mai spus, ca și liderul PD, Pavel Filip, că decizia CC nu o aduce pe Maia Sandu mai aproape de dezideratul ei de a dizolva parlamentul și convoca alegeri anticipate.

Președintele interimar PAS este a doua propunere a Maiei Sandu la postul de premier.

Prima candidatură, a Nataliei Gavriliță, a fost respinsă de parlament, ca și de Curtea Constituțională.

Socialiștii, pe de altă parte, care susțin că au o nouă majoritate în parlament, au și ei un nou candidat la postul de premier, pe ambasadorul R. Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc.

Primul candidat sprijinit de PSRM, Mariana Durleșteanu, a anunțat recent că se retrage din cursă, spunând: „Nu sunt păpușa nimănui”.

Maia Sandu a decretat numirea lui Grosu imediat după anunțul retragerii lui Durleșteanu, spunând că de data aceasta nu există vreun alt candidat din partea unei majorități parlamentare calificate.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG