Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională, din nou arbitru între Maia Sandu și rivalii ei din Parlament


Disputa președintei Maiei Sandu cu rivalii săi din parlament despre faptul dacă trebuie instalat un guvern de criză sau trebuie provocate cât mai repede alegeri parlamentare anticipate s-a mutat iar la Curtea Constituțională, după episodul dramatic de joi.

Curtea Constituțională, din nou arbitru între Maia Sandu și rivalii ei din Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Când, guvernul Nataliei Gavriliță, prim-ministra desemnată, a primit zero voturi în parlament, atât ea cât și președinta Sandu au spus că este exact rezultatul pe care și l-au dorit pentru a grăbi anticipatele, iar Sandu a desemnat-o și a doua oară prim-ministră tot pe Gavriliță. Însă Partidul Socialiștilor, care a anunțat tot joi o majoritate parlamentară cu grupul Pentru Moldova, propunând o altă prim-ministră, pe Mariana Durleșteanu, spune că Sandu încalcă legea. Și o tabără, și cealaltă au apelat sau urmează să apeleze la intervenția Curții Constituționale.

Într-o sesizate trimisă vineri curții, trei parlamentari din fracțiunea socialistă i-au cerut instanței să verifice dacă decretul președintei încălcă sau nu constituția, anexând la demers și declarația de ieri despre constituirea coaliției.

De partea cealaltă, un parlamentar din PAS s-a adresat încă ieri, înaintea evenimentelor din parlament, magistraților cu un demers mai puțin obișnuit. Oazu Nantoi, autorul scrisorii trimise curții, îi solicită instanței revizuirea unui propriu verdict, fiind vorba despre o hotărâre din 2015, dată de curte în timpul unui conflict similar legat de refuzul președintelui de atunci, Nicolae Timofti, de a-l desemna premier pe fostul democrat, Vlad Plahotniuc.

Atunci curtea a spus că, în caz că o coaliție din parlament, și nu declarativă, ci una formalizată, îi propune președintelui un candidat de premier, acesta ar fi obligat să-l înainteze și nu ar avea dreptul la promovarea propriei opțiuni - adică tocmai ceea ce invocă acum socialiștii când spun că Sandu a încălcat constituția când a respins-o pe Durleșteanu deși e avansată de coaliția lor și a partidului Șor, plus grupul deputatului Sîrbu.

Neobișnuitul solicitării lui Oazu Nantoi, autorul demersului actual, e că parlamentarul îi cere curții să se convingă ea singură că trebuie să-și reconsidere o decizie. Procedural, asta ar însemna ca o majoritate de magistrați din curte, convinsă de eroarea anterioară, ar trebui să inițieze anularea deciziei și s-o voteze în plen – lucru care rar s-a mai întâmplat, poate doar atunci când Curtea a decis revenirea la alegerea președintelui prin vot popular, nu în parlament.

Solicitat de noi, Oazu Nantoi ne-a spus că înțelege câte șanse poate avea un astfel de demers, dar că s-a considerat totuși în drept să încerce:

Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate

„Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate. Iar eu nu atac nimic și asta nu e sesizare, ci adresare, prin care eu aduc un șir de argumente, din care rezultă în opinia mea că ei au greșit și eu îi rog respectuos să revizuiască propria hotărâre. Și am prezentat un șir de argumente de ce nu poate fi îngrădit dreptul unui președinte de a desemna candidatul la funcția de prim-ministru și că apariția unei majorități în parlament nu poate duce la diminuarea atribuțiilor președintelui care sunt fixate în articolul 98, p.1 din constituție.”

În ce-i privește pe socialiști, aceștia au avertizat-o vineri pe Sandu, prin vocea parlamentarului Corneliu Furculiță, că atât timp cât vor aștepta răspunsul Curții, parlamentul nu se va întruni pentru o nouă dezbatere în subiectul învestiturii:

„Decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița este anticonstituțional. Până la o hotărâre finală a Curții Constituționale, parlamentul nu poate să examineze repetat programul de activitate și componența guvernului Gavrilița - să fie clar.”

Pe de altă parte, Mariana Durleșteanu, cea care, fiind propusă de socialiști, s-a arătat joi, urmare a evenimentelor din parlament, surprinsă de prezența parlamentarilor grupului Șor în lista coaliției care o sprijină, ulterior a semnalat tot ea într-un mesaj pe o rețea de socializare că nu s-a răzgândit.

Decizia de ieri a Maiei Sandu de a o respinge pe Durleșteanu și a o înainta repetat pe Gavriliță i-a scandalizat atât pe socialiști, cât și pe unii politicieni de pe dreapta, iar analiștii politici spun că se așteaptă la declanșarea unui complicat blocaj constituțional.

Previous Next

XS
SM
MD
LG