Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională din R. Moldova a suspendat legea referitoare la A.N.I.


Curtea Constituțională din R. Moldova a suspendat legea referitoare la Agenția Națională de Integritate, aprobată la 16 decembrie de deputații socialiști și aliații lor. Legea a fost contestată la CC de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco.

Potrivit activiștilor pro-democrație, legea a fost modificată în grabă de PSRM și Partidul Șor ca să limiteze competența ANI în pedepsirea faptelor de corupție ale funcționarilor publici.

Tot luni, însă, președintele la capăt de mandat Igor Dodon a semnat alte legi controversate, din domeniul fiscal, aprobate tot la 16 decembrie de socialiști și deputații lui Șor: legea bugetului de stat pe 2021 și legea politicii bugetar-fiscale.

Ambele au fost votate fără dezbateri, în vreme ce opoziția lipsea din sală, în semn de protest față de rapiditatea și netransparența procesului legislativ.

Într-o altă evoluție pe această temă, Banca Mondială a dat luni o declarație în care se declară „îngrijorată” de adoptarea rapidă a mai multor legi de natură economică în parlamentul moldovean, inclusiv reducerea vârstei de pensionare, spunând că asemenea legi „inversează progresele realizate în ultimii ani”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG