Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a fluierat prelungiri în meciul Maiei Sandu cu majoritatea parlamentară


Meciul Maiei Sandu cu majoritatea parlamentară se joacă la Curtea Constituțională
Meciul Maiei Sandu cu majoritatea parlamentară se joacă la Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a respins pe 16 februarie solicitarea socialiștilor de a suspenda decretul prezidențial prin care Natalia Gavriliță a fost desemnată în mod repetat în calitate de premier, dar examinarea chestiunii pe fond abia urmează.

Instanța în frunte cu Domnica Manole a precizat că va decide la 23 februarie dacă decretul președintei Maia Sandu este constituțional.

Socialiștii spun că nu este constituțional și că șefa statului este obligată să o desemneze premier pe Mariana Durleșteanu, candidata propusă de majoritatea parlamentară creată de ei recent împreună cu grupul Pentru Moldova.

Președinta Sandu urmărește alegeri parlamentare anticipate și, pentru a le provoca, are nevoie ca parlamentul actual să respingă de două ori un candidat la funcția de premier prim ministru.

Ea a desemnat repetat candidatura Nataliei Gavriliță pe 11 februarie, după ce aliata sa a obținut 0 voturi în parlament la prima solicitare a votului de învestitură.

În decizia din 16 februarie, CC le-a răspuns socialiștilor că nu și-au argumentat suficient cererea de a suspenda decretul prezidențial. Dar a mai spus că parlamentul nu-l poate examina deocamdată și supune votului, fiind nevoie să aștepte până când instanța ia o hotărâre pe fond.

Care candidată la funcția de premier e legitimă, cea propusă de Maia Sandu sau cea propusă de majoritatea parlamentară? Suspansul continuă până pe 23 februarie.

V-ar mai putea interesa:

Maia Sandu și cei circa 7 premieri

Violeta Ivanov e curată, Maia Sandu la Paris, Igor Dodon se contrazice

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG