Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a fluierat prelungiri în meciul Maiei Sandu cu majoritatea parlamentară


Meciul Maiei Sandu cu majoritatea parlamentară se joacă la Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a respins pe 16 februarie solicitarea socialiștilor de a suspenda decretul prezidențial prin care Natalia Gavriliță a fost desemnată în mod repetat în calitate de premier, dar examinarea chestiunii pe fond abia urmează.

Instanța în frunte cu Domnica Manole a precizat că va decide la 23 februarie dacă decretul președintei Maia Sandu este constituțional.

Socialiștii spun că nu este constituțional și că șefa statului este obligată să o desemneze premier pe Mariana Durleșteanu, candidata propusă de majoritatea parlamentară creată de ei recent împreună cu grupul Pentru Moldova.

Președinta Sandu urmărește alegeri parlamentare anticipate și, pentru a le provoca, are nevoie ca parlamentul actual să respingă de două ori un candidat la funcția de premier prim ministru.

Ea a desemnat repetat candidatura Nataliei Gavriliță pe 11 februarie, după ce aliata sa a obținut 0 voturi în parlament la prima solicitare a votului de învestitură.

În decizia din 16 februarie, CC le-a răspuns socialiștilor că nu și-au argumentat suficient cererea de a suspenda decretul prezidențial. Dar a mai spus că parlamentul nu-l poate examina deocamdată și supune votului, fiind nevoie să aștepte până când instanța ia o hotărâre pe fond.

Care candidată la funcția de premier e legitimă, cea propusă de Maia Sandu sau cea propusă de majoritatea parlamentară? Suspansul continuă până pe 23 februarie.

V-ar mai putea interesa:

Maia Sandu și cei circa 7 premieri

Violeta Ivanov e curată, Maia Sandu la Paris, Igor Dodon se contrazice

Previous Next

XS
SM
MD
LG