Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel din Bulgaria anulează decizia de extrădare a unui rus care se temea de persecuție


Aleksei Alcin
Aleksei Alcin

O curte de apel bulgară a anulat decizia unei instanțe inferioare care hotărâse extrădarea unui rus acuzat în țară de evaziune fiscală pe scară largă.

Cazul s-a complicat după ce suspectul și-a ars pașaportul rusesc în timpul unui protest anti-război în stațiunea Varna de la Marea Neagră.

Autoritățile ruse au cerut Bulgariei să îl extrădeze pe Aleksei Alcin, în vârstă de 46 de ani, pentru o acuzație mai veche de evaziune fiscală, însă apărarea acestuia susține că acuzația a fost motivată politic. Alcin, care locuiește în Bulgaria de cinci ani, a susținut că autoritățile ruse îl persecută pentru orientările sale politice și pentru că a criticat războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Curtea de Apel din Varna a decis, la 25 august, că Alcin nu trebuie extrădat, după ce avocații apărării au declarat că nu au fost oferite garanții adecvate că drepturile și demnitatea lui Alcin vor fi protejate și că acesta nu va fi persecutat din motive politice.

Decizia instanței este definitivă.

Autoritățile ruse l-au dat în urmărire internațională pe Alcin din februarie 2020. El a cerut azil politic în Bulgaria doar după ce a fost reținut în legătură cu cererea de extrădare, ceea ce, potrivit procurorilor, i-a afectat șansele de reușită. Activiștii l-au îndemnat pe președintele Rumen Radev să îi acorde azil lui Alcin.

Alcin a lucrat pentru un comitet al Dumei de Stat, pe care spune că l-a părăsit „din cauza nivelului ridicat de corupție din sistem”.

El a declarat că a fugit din Rusia după ce a fost avertizat că afacerea sa cu metale a atras interesul elitelor și că ar putea fi acuzat de infracțiuni fiscale.

Alcin a mai spus că nu a primit niciodată citații, deoarece avocații pe care i-a abordat în Rusia înainte de a fugi au fost supuși la „presiuni” și au refuzat să-l reprezinte.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG