Linkuri accesibilitate

Curtea Penală Internațională: o anchetă preliminară arată că în Ucraina au fost comise posibile crime de război


Imagini din orașul ucrainean Mariupol din regiunea Donețk, 24 ianuarie 2015
Imagini din orașul ucrainean Mariupol din regiunea Donețk, 24 ianuarie 2015

Procurorea-șefă a Curții Penale Internaționale (CPI) a declarat vineri că o anchetă preliminară a constatat că în Ucraina au fost comise posibile crime de război și crime împotriva umanității care justifică o anchetă completă de către judecătorii de la Haga. După o investigație preliminară de șase ani, procurorul Fatou Bensouda a declarat că „există o bază rezonabilă în acest moment pentru a crede că o gamă largă de conduite care constituie crime de război și crime împotriva umanității” au fost comise în timpul conflictului din Ucraina.

Rusia a ocupat și a anexat în mod ilegal Peninsula Crimeea de la Ucraina în martie 2014, în urma demonstrațiilor Maidan pro-UE care au dus la inalturarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Rusia a susținut, de asemenea separatiștii din estul Ucrainei într-un conflict ]n care au murit mai mult de 13.000 de oameni din 2014 și pîna în prezent. Fără a numi suspecți sau a intra în detalii despre presupusele infracțiuni, doamna Bensouda a spus că ancheta sa preliminară a constatat trei „grupuri largi de victimime”.

Ea a spus că este vorba de infracțiuni comise în timpul ostilităților, în timpul detențiilor și infracțiuni comise în Crimeea. Deși Ucraina nu este membră a Curtii Penale Internaționale , a acceptat jurisdicția instanței mondiale în 2014 pentru a investiga represiunea împotriva protestatarilor de pe Maidan și ulterior a extins jurisdicția pentru a acoperi conflictele din Crimeea și estul Ucrainei. Rusia nu este membru al instanței internaționale și nu îi acceptă deciziile. Bensouda a spus că următorul pas va fi să solicite judecătorilor de la CPI permisiunea de a deschide o anchetă completă. Ucraina a salutat anunțul procurorului, descriindu-l ca fiind o „decizie istorică”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG