Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă a SUA a blocat ordinul lui Biden privind vaccinarea obligatorie a angajaților din întreprinderile mari


Curtea Supremă de la Washington
Curtea Supremă de la Washington

Curtea Supremă a SUA a blocat mandatul președintelui Joe Biden privind vaccinarea obligatorie sau testarea angajaților din marile întreprinderi - o politică pe care magistrații au considerat-o ca fiind o impunere nepotrivită pentru viața și sănătatea multor americani -, aprobând în același timp o cerință federală separată privind vaccinarea pentru instituțiile medicale, transmite Reuters.

Biden și-a exprimat dezamăgirea față de decizia instanței supreme, în care conservatorii constituie majoritatea, de a opri acțiunea ordinului administrației sale care impune vaccinarea obligatorie sau teste săptămânale COVID-19 pentru personalul întreprinderilor americane cu cel puțin 100 de angajați. Biden a declarat că acum este la latitudinea statelor și a angajatorilor să decidă dacă să le ceară lucrătorilor să se vaccineze sau nu.

Votul judecătorilor s-a împărțit în ambele cazuri privind reglementările federale legate de pandemie, într-o perioadă de creștere a numărului de infecții cu coronavirus.

Trei magistrați liberali au fost în dezacord, iar șase judecători conservatori au votat pentru blocarea ordinului care viza peste 80 de milioane de angajați. Curtea Supremă a minimalizat riscul pe care COVID-19 îl prezintă în mod specific la locul de muncă, comparându-l în schimb cu riscurile „zilnice” legate de criminalitate și poluare cu care se confruntă indivizii peste tot.

Totodată, Curtea Supremă americană a aprobat, cu un vot de 5 la 4, ordinul federal privind domeniul sănătății, care impune vaccinarea obligatorie a aproximativ 10,3 milioane de lucrători din 76 de mii de unități medicale, inclusiv spitale și case de îngrijire care acceptă bani de la programele guvernamentale de asigurări de sănătate.

XS
SM
MD
LG