Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă din Statele Unite revocă dreptul constituțional la întrerupere de sarcină


Sprijinitori ai dreptului la avort au demonstrat în toată America, după ce a apărut informația că e posibil ca decizia din dosarul Roe vs. Wade (1973) să fie anulată de Curtea Supremă din Statele Unite. Washington, 14 mai 2022.

Curtea Supremă din Statele Unite a anulat, după 50 de ani, dreptul constituțional al la întrerupere de sarcină, ceea va face ca avortul să fie interzis în aproximativ jumătare din state, în majoritate conduse de Partidul Republican.

Dreptul constituțional la avort fusese câștigat de femei în 1973, când tot Curtea Supremă a decis, cu 7 voturi „pentru” și cu 2 „împotrivă”, în dosarul Roe vs. Wade, că statele nu pot interzice întreruperea de sarcină înainte de viabilitatea fetală, punctul în care fătul poate supraviețui în afara uterului. Era în jur de 28 de săptămâni la acea vreme; din cauza progreselor în medicină, acum este de aproximativ 23 de săptămâni.

Anularea dreptului constituțional la avort era inimaginabilă în America acum câțiva ani, dar lucrurile s-au schimbat dramatic în timpul președinției lui Donald Trump, când au fost numiți trei noi judecători la Curtea Supremă, cunoscuți pentru pozițiile lor „pro-viață” (a fătului, implicit anti-avort).

Votul pentru anularea acestui drept constituțional al femeilor a fost acum de 5 la 4.

Decizia de vineri a Curții Supreme pare să fie contrară opiniei majorității americanilor. Potrivit unui sondaj recent, citat de New York Times, peste 62% din americani sprijină menținerea acestui drept, față de aproape 38% care se declară pentru abolirea sa. Este însă adevărat că majoritatea votanților republicani sunt împotriva dreptului la avort, la fel cum majoritatea alegătorilor democrați sprijină acest drept.

Câteva mari companii americane au anunțat deja că vor acoperi cheltuielile de călătorie pentru angajatele care vor trebui să meargă într-un alt stat pentru o întrerupere de sarcină, între acestea fiind Starbucks, Tesla, Airbnb și Netflix.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG