Linkuri accesibilitate

Dacă se produce o polarizare Firea-Băsescu, candidatul dreptei, Nicușor Dan, poate pierde (Valeriu Turcan/spotmedia.ro)


Revista presei de la București.

Alegerile locale pe București încing spiritele în politică. Se știe că s-a ajuns la un acord de colaborare între liberali și USR-PLUS, pentru capitală și pentru cele șase sectoare ale ei, dar cei de la USR au refuzat să fie cooptat și Partidul Mișcarea Populară în această alianță care ar fi trebuit să fie „a dreptei”. PMP spune că îl va arunca în cursă pe Traian Băsescu, pentru postul coupat în acest moment de pesedista Gabriela Firea. În Adevărul, Sebastian Zachmann face un colaj de zvonuri și deducții care numai bine nu sună. Pe de o parte, Nicușor Dan nu ar fi deloc iubit nici în PNL nici la USR sau PLUS. La urne, nu e exclus, spune jurnalistul, ca unii useriști să voteze lista de consilieri a partidului, dar să „uite” să pună ștampila pe numele lui Nicușor Dan. Lui Dan Barna, liderul USR, i-ar fi, spune Zachmann, indiferent dacă primar general este Nicușor Dan sau Firea, tot ce-l interesează e să obțină un scor mai bun decât al liberalilor în Consiliul general al capitalei. Nici Vlad Voiculescu, de la PLUS, nu-l place pe Nicușor Dan, ci intră în această cursă ca viitor viceprimar cu gândul că va fi primar general peste patru ani. În fine, Nicușor Dan a fost singurul care a insistat pentru cooptarea PMP în alianță, pentru a împiedica lansarea unui alt candidat, al lor, mai ales Băsescu, în cursă.

Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial pe lângă fostul președinte Traian Băsescu, comentează eventuala candidatură a lui Băsescu în interviul acordat Magdei Grădinaru pentru spotmedia.ro. „O eventuală candidatură nu este despre câștigarea Primăriei Capitalei, lucru extrem de dificil astăzi, fără un eveniment excepțional, ci despre menținerea relevanței PMP pe piață politică”, spune Turcan și explică: candidând, fostul președinte, actual europarlamentar, încearcă să reașeze PMP de pe riscantul loc 5-6-7 pe care ar ajunge, întrucât „nu există spațiu ca un al treilea partid de centru dreapta, indiferent de numele lui” să se califice. În opinia fostului consilier prezidențial, sentința nedefinitivă de colaborare cu securitatea care apasă asupra imaginii lui Traian Băsescu nu va conta acum, în plină pandemie. Dacă însă survine o decizie definitivă care să o confirme, se schimbă situația. Greu va fi pentru Nicușor Dan (care are prima șansă în aceste alegeri și este „un om tânăr, bine pregătit și meticulos”, spune Turcan) să-și găsească inteligent țintele în campanie. Dacă se produce o polarizare Firea-Băsescu, candidatul dreptei poate pierde. Și „ar fi o nenorocire pentru viața de zi cu zi a bucureșteanului ca drumul (acestuia) spre victorie să fie deraiat. Bucureștiul s-ar afunda și mai mult în probleme greu de rezolvat”.

Soarta dosarului 10 august 2018, când a fost mitingul de protest al diasporei, s-a întors: după ce a fost propus spre clasare de DIICOT, iată că șefa acestei instituții care se ocupă de crima organizată, Giorgiana Hosu, a optat pentru o clasare doar parțială. Părți din dosar se reiau de la zero. Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, spune că e totuși o victorie, însă vine și cu o temere serioasă : nu cumva nu era de competența acestui procuror controversat să infirme clasarea? Dacă se va dovedi că e așa, nimeni nu va crede că toată această scamatorie nu a fost făcută intenționat.

XS
SM
MD
LG