Pe fluxul de știri al site-ului G4Media a venit informația că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intenționează să interzică intrarea pe teritoriul țării a cetățenilor străini, inclusiv a celor români, veniți din Italia. Explicația este că, de când România a suspendat un număr mare de zboruri dinspre și spre Italia, Moldova ar putea deveni o rută alternativă.
În presă există și știrea că Iranul a eliberat din închisori 70.000 de deținuți de teama epidemiei de coronavirus. Într-un comentariu din Ziarul financiar, Iulian Anghel scrie că precis sunt destui pesediști care speră să se facă același lucru și în România, ca soluție pentru Liviu Dragnea. Fapt e că reprezentanții principalului partid de opoziție își etalează în public spaimele legate de coronavirus și le folosesc în interes politic propriu.
PSD vrea să impună guvernului interimar Ludovic Orban amânarea alegerilor locale, pe motiv de coronavirus și refuză să discute despre orice altceva și nu oricum: cu „toate forțele politice la aceeași masă”. „Domnilor, răbufnește Iulian Anghel, vă sunt toţi boii acasă?
Își etalează în public spaimele legate de coronavirus și le folosesc în interes politic propriu...
Ce are de-a face PSD cu coronavirusul? Şi de când o problemă medicală a devenit una de partid? „Forţele politice la aceeaşi masă” ca să ce? - să şteargă virusul de mucegai, aşa cum se şterg acum, în prag de alegeri, - dacă or mai fi anul acesta -, proiectele cu cele opt spitale regionale în care vor intra virusaţii următoarelor decenii?”
„Virusul acesta nenorocit este o pleaşcă pentru mulţi. (…) Dacă economia se duce de râpă, de vină va fi virusul, nimeni altcineva”.
Teama de extinderea epidemiei e justificată, admite Ioana Ene-Dogioiu de la Ziare.com, care își exprimă temerile legate de responsabilitatea cu care românii, nu doar autoritățile statului român, se vor comporta în fața acestui test dur. Se trece dintr-o extremă într-alta: când România nu avea niciun caz confirmat, se luau cu asalt magazinele alimentare.
Acum, când avem 14 cazuri, sunt cumpărători care încearcă să returneze proviziile. Or pericolul chiar există. Ar fi ceva mai mic dacă igiena ar fi în eflexele românilor (nu întâmplător Italia, care e cam la fel cu România la acest capitol, e țara europeană cea mai lovită), dacă românii nu și-ar trimite de regulă copiii bolnavi la școală, dacă organizatorii de evenimente cu public mult n-ar minți asupra numărului de locuri, declarând mai puține, a să nu le fie interzise ș.a.m.d.
Melania Cincea semnează pe site-ul personal și pe Marginaliaetc.ro un interviu cu scriitoarea Luminița Marcu, profesor la Universitatea din Salamanda, Spania, unde s-a stabilit acum douăzeci de ani. Foarte conectată la evoluțiile politice din România, Luminița Marcu spune că „Oricâte lucruri discutabile ar comite PNL-ul condus de Orban, nu se poate compara cu USL-ul, iar Iohannis nu a comis până acum nimic abominabil, (…). Acum e un fel de business as usual. (…)
O mare risipă de resursă umană excelentă...
Cred că e mai bine să nu așteptăm schimbări la față, pot avea ceva cu totul frisonant. Ar fi de dorit normalitate, iar normalitatea înseamnă multe lucruri dezamăgitoare, corupție, dar nu totală, nepotism, dar nu absurd, nu „nepoți” de-a dreptul retardați puși să conducă agenții guvernamentale, o măsură omenească deci. Ceea ce mi se pare că s-a pierdut în ultimul an e entuziasmul pentru politica nouă, încrederea în diferența pe care o reprezenta USR-PLUS și e o mare risipă de resursă umană excelentă, un păcat pe care România nu și-l permite”.