Linkuri accesibilitate

Daniel Funeriu: „Universitățile românești, în marea lor majoritate sunt parte a problemei, nu a soluției.”


 Daniel Funeriu, la Chișinău, în calitate de consilier european pentru educație, 2017
Daniel Funeriu, la Chișinău, în calitate de consilier european pentru educație, 2017

Sfatul fostului ministru român al educației și consilier european la Chișinău: cine poate, să studieze în străinătate.

Între 2016-2018, fostul ministru român al educației, Daniel Funeriu a făcut parte din grupul de consilieri europeni, creat de Uniunea Europeană pentru a sprijini R.Moldova în procesul de aplicare a Acordului de Asociere. Daniel Funeriu a fost consilier pe lîngă ministerul educației de la Chișinău.

În România s-au dat recent rezultatele la Bacaluareat care au arătat o rată de promovare de „numai” (spun unii) 67%. Este mult, este puțin? Este oricum o cifră relevantă? La București, Sabina Fati a stat de vorbă cu fostul ministru al educației, Daniel Funeriu.

Europa Liberă: Dincolo de statitsticile care arată că anul acesta rata de promovabilitate este de 67%, ce vi se pare frapant la Bacalaureatul de acum?

Daniel Funeriu: „Sunt câteva elemente. Politicienii vând tot timpul tot felul de date statistice din care nimeni nu mai înțelege nimic. Realitatea e următoarea: în 2011, primul an cu un bacalaureat corect, după ce am

Esențial este, însă, că în România avem un Bacalaureat corect, dar și că avem 60-70% dintre copii care nu ajung să ia Bacalaureatul și nu știm ce să facem cu ei”.

introdus camere de luat vederi, 42% dintre copii, dintre cei care erau născuți cu 18 ani înainte, au luat Bacalaureatul. Anul acesta au promovat doar 38% dintre cei născuți acum 18 ani, deci în 2001, și care au dat Bacalaureatul . Deci, singurele cifre relevante sunt legate de procentul de copii născuți cu 18 ani înainte și care au luat Bacalaureatul. Vedem că în România, pe măsură ce trece timpul, tot mai puțini copii se îndreaptă spre Bacalaureat și acest lucru nu ar fi o problemă dacă le-am oferi rute alternative educaționale. De exemplu, dacă am avea un număr mare de copii care să urmeze învățământul profesional dual, unde elevii fac practică în diferite companii. Din păcate, acest lucru nu se mai întâmplă după 2012, așa că 60-70% dintre cei care nu au Bacalaureatul rămân astfel în afara structurilor educative. Și mai sunt câteva elemente importante, anul acesta 177 de copii au luat Bacalaureatul cu media 10. În 2011, au fost 65. Deci, avem de trei ori mai mulți copii care au luat media 10, dar avem mult mai puțini care au luat Bacalaureatul. Esențial este, însă, că în România avem un Bacalaureat corect, dar și că avem 60-70% dintre copii care nu ajung să ia Bacalaureatul și nu știm ce să facem cu ei”.

De ce scade nivelul universităților din România? Mai multe, aici.

Politigraf

XS
SM
MD
LG