Linkuri accesibilitate

21 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001


Un nor de fum toxic a învăluit New York-ul în urma atacurilor teroriste. Sute de milioane de oameni din întreaga lume nu s-au putut desprinde de televizoare, urmărind șocați evenimentele zilei.
Un nor de fum toxic a învăluit New York-ul în urma atacurilor teroriste. Sute de milioane de oameni din întreaga lume nu s-au putut desprinde de televizoare, urmărind șocați evenimentele zilei.

Americanii comemorează victimele atacurilor teroriste care au avut loc pe 11 septembrie 2001 cu momente de reculegere, citirea solemnă a numelor celor uciși atunci și alte omagii aduse oamenilor care și-au pierdut viața în cele mai sângeroase atacuri care au avut loc vreodată pe teritoriul Statelor Unite, relatează agenția Associated Press.

Rude ale victimelor și înalți demnitari se adună duminică la locurile unde s-au prăbușit avioanele deturnate de teroriști, World Trade Center la New York, clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia și un câmp din Pennsylvania.

Aproape 3.000 de persoane au murit în aceste atacuri și mii de oameni prezenți la fața locului au decedat după aceea în urma problemelor de sănătate dezvoltate în urma inhalării fumului toxic degajat de explozii.

Washingtonul a considerat atacurile de la 11 septembrie o ca pe o declarație de război și a început o campanie militară îndelungată în Irak și Afganistan, de unde și-a retras militarii în 2021.

Președintele Statelor Unite Joe Biden marchează a 21 aniversare a atacurilor teroriste din 2001 la Pentagon, la un an după ce a pus capăt lungului și costisitorul război purtat în Afganistan.

Punând capăt războiului din Afganistan, scrie Associated Press, președintele democrat și-a ținut promisiunea de a-i aduce acasă pe militarii americani din cel mai lung conflict armat la care au luat parte vreodată Statele Unite.

Războiul s-a terminat însă haotic în august 2021, când guvernul sprijinit de americani s-a prăbușit în fața tăvălugului lansat de Talibani care a readus la putere acest grup fundamentalist.

Un atac cu bombă revendicat de o grupare extremistă din Afganistan a ucis 170 de afgani și 13 militari americani la aeroportul de la Kabul, unde se adunaseră mii de afgani disperați care încercau să scape de Talibani înainte de plecarea ultimelor avioane de transport americane.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a spus că în discursul său de duminică președintele Joe Biden va vorbi despre impactul pe care l-au avut atacurile din 2001 asupra Statelor Unite și a lumii întregi, și îi va onora pe cei aproape 3.000 de omeni uciși când teroriști Al-Qaida au deturnat mai multe avioane de pasageri și s-au prăbușit cu ele în Turnurile Gemene de la World Trade Center, la Pentagon și pe un câmp în Pennsylvania.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG