Linkuri accesibilitate

30 de ani de la dezmembrarea Cehoslovaciei: cehii spun că o duc mai bine, iar slovacii sunt de acord


Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937), părintele fondator și primul președinte ale Cehoslovaciei, frescă pe un zid la Olomouc.
Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937), părintele fondator și primul președinte ale Cehoslovaciei, frescă pe un zid la Olomouc.

Cehia și Slovacia au marcat la 1 ianuarie împlinirea a 30 de ani de la `divorțul de catifea”, cum i s-a spus dezmembrării statului comun făurit pe ruinele Imperiului Austro-Ungar, după Primul Război Mondial.

Ca în fiecare din cei 30 de ani trecuți de la despărțirea din 1993, numită de ambele țări „începutul independenței statale”, sentimentele au fost amestecate, mai ales în rândul celor care au trăit momentul ca adulți.

Separarea celor două țări a fost decisă în 1992 de șefii a două partide politice de dreapta, cehul Vaclav Klaus și slovacul Vladimir Meciar, fără referendum, după multe tentative eșuate de a redenumi și redefini statul comun.

„Despărțire făcută de amatori”

Faptul că popoarele ceh și slovac nu au fost consultate la „divorț” este și astăzi pentru mulți un motiv de frustrare și de lipsă de respect pentru partiția decisă de la vârful puterii politice.

„Despărțirea a fost decisă de amatori”, declara zilele trecute într-un interviu la televiziunea publică unul din cei mai cunoscuți foști dizidenți cehi, muzicianul Michal Kocab.

Iar dincolo de graniță, la Bratislava, fosta ambasadoare slovacă la Viena, actrița Madga Vasaryova, minimaliza într-un interviu pentru ziarul Denik N importanța faptului mereu ridicat în slăvi că despărțirea s-a făcut pașnic, spunând că nu era atunci nici cel mai mic pericol de război, iar separarea, făcută fără referendum, a slăbit ambele state noi.

În linii mari, se poate spune că slovacii, care au fost mereu fratele mai sărac și mai mic în statul comun, au o atitudine mai pozitivă față desființarea Cehoslovaciei. Cehii o regretă în proporție mai mare, iar cauza principală o văd în dorința slovacilor de a se desprinde de ei.

Decalaj crescut în favoarea cehilor, relații privilegiate

Cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a despărițirii, politicienii cehi și slovaci de frunte au subliniat, adesea împreună, caracterul în continuare special al relației dintre cele două țări pe plan politic, economic și cultural.

S-a spus din nou ca de atâtea alte ori că limbile cehă și slovacă, foarte asemănătoare, sunt folosite în deplină reciprocitate în administrația celor două țări.

După divorțul de Cehia, Slovacia s-a integrat mai agresiv în UE, adoptând, printre primele foste țări comuniste, în 2009, moneda comună euro.

Ce s-a întâmplat însă cu nivelul de viață în cele două țări, în cei 30 de ani?

Date publicate de site-ul ceh de știri Aktualne.cz sugerează că slovacii sunt în urma cehilor, și după 30 de ani, iar în unii indicatorii decalajul s-a adâncit.

Salariul mediu brut era aproape egal în 1993 în cele două state, dar azi cehii câștigă cu un sfert mai mult: anume în medie 1600 de euro pe lună, față de 1300 – slovacii.

Și mai mare este avantajul cehilor la pensii. Actualmente, grație și întăririi coroanei cehești față de euro folosit de slovaci, pensia cehă medie este cu 42% mai mare.

Cehii se bucură și de o șansă mai mare la viață lungă. Băieții care se nasc astăzi în Cehia vor trăi în medie 74,3 ani, iar camarazii lor slovaci – cu trei ani mai puțin. La femei, diferența e mai mică. Speranța de viață a cehoaicelor este de peste 80 de ani, a slovacelor de 78,3. Chiar și așa, însă, ambele țări sunt la acest capitol sub media UE, din care fac ambele parte din 2004.

Faptul că cehii o duc mai bine decât slovacii se reflectă și în opiniile celor două popoare. Un sondaj de opinie din octombrie 2022 arăta că 51% din cehi consideră că în țara lor se trăiește mai bine decât în Slovacia. Același sondaj sugerează că numai opt la sută din slovaci cred că este mai bine la ei acasă decât în Cehia.

Sondajul de opinie al companiei NMS Global mai arată că cehii privesc mai pozitiv impactul despărțirii de Slovacia în 1993 asupra nivelului lor de trai – altfel spus, cred că o duc mai bine fără slovaci. Majoritatea slovacilor, pe de altă parte, sunt de acord că fără cehi, nivelul lor de trai s-a înrăutățit.

Pe plan cultural și interuman, lucrurile arată însă mult mai bine – cam 90% din cehi și slovaci cred că legăturile bilaterale vor fi etern privilegiate – iar peste jumătate din cehi și două treimi din slovaci spun că ei continuă să considere cele două popoare ca unul singur.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG