Linkuri accesibilitate

De ce întârzie al treilea pachet de ajutor militar al UE pentru Ucraina


Simbolurile Ucrainei și Uniunii Europene.
Simbolurile Ucrainei și Uniunii Europene.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

Uniunea Europeană nu a adoptat încă al treilea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro și nici nu a luat vreo decizie privind un posibil embargo, sau o reducere treptată a importurilor de petrol și gaze din Rusia, ca răspuns la războiul din Ucraina și crimele de război care-i sunt imputate armatei ruse.

După reuniunea de luni de la Luxemburg a miniștrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene, coordonatorul politicii eșeful diplomației europene, Josep Borrell a reafirmat – ceea ce declarase recent și după vizita la Kiev – că prioritatea trebuie să fie acum ajutorul miliar. „Cu sau fără sancțiuni” a spus Borrell, Rusia își va intensifica ofensiva în estul Ucrainei, în regiunea Dombas iar Kiev-ul are nevoie acum de mai mult ajutor militar.

Reducerea importurilor de gaze din Rusia „nu va opri războiul ofensiva armatei ruse” a mai spus șeful diplomației europene.

Pe agenda întrevederii miniștrilor de externe din Uniunea Europeană se aflau noul pachet de ajutor militar și noi sancțiuni, inclusiv un posibil embargo pe importurile de petrol din Rusia.

După reuniune, Borrell a spus că cel de-al treilea pachet de ajutor militar nu a fost încă adoptat din motive „procedurale”, pentru că are nevoie de acordul parlamentelor naționale, dar și de aprobarea Parlamentului European.

Primele două pachete ajutor militar din partea UE, fiecare în valoare de 500 de milioane de euro, au fost anunțate în februarie și, respectiv, martie.

A fost o premieră istorică pentru bloc să înarmeze un stat din afara Uniunii Europene, aflat sub atac, remarcă agenția DPA.

Miniștrii de externe ai UE au discutat și despre planurile de a interzice importurile de petrol rusesc.

În 2021, a spus Borrell, importurile de petrol din Rusia au costat țările Uniunii Europene de patru ori mai mult decât importurile de gaz, o situație care nu mai poate dura.

Borrell a recunoscut că sunt mai ușor de găsit surse alternative la petrolul rusesc, decât pentru gazul importat din Rusia. Totodată, a atras atenția că unele state membre sunt mult prea dependente de energia rusească.

Înainte de reuniunea de la Luxembourg, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a apărat strategia Berlinului de a elimina numai treptat importurile de energie din Rusia. Pentru a se renunța complet la această sursă, a argumentat Baerbock, ar fi nevoie de un „plan coordonat” al întregii Uniuni Europene.

Germania, altături de Ungaria, Austria sau Italia, este în mare parte dependentă de gazul rusesc, motiv pentru care a optat pentru o strategie a „pașilor mici”, pentru care a fost criticată. Mai ales după ce s-au înmulțit relatările despre presupusele crime și atrocități comise de armata rusă împotriva civililor, în Ucraina.

Borrell a asigurat că pentru moment nu există nici un plan de a face obligatorie eliminarea importurilor de energie din Rusia, pentru a menține unitatea în rândul țărilor din Uninea Europeană. Numai un front unit, a subliniat Borrell, poate garanta eficiența sancțiunilor impuse Rusiei.

Șeful diplomației europene a respins totodată afirmațiile Rusiei că sancțiunile occidentale ar fi vinovate pentru un risc sporit de penurie alimentară. De acest pericol se fac vinovate bombele rusești care distrug Ucraina, a sus Borrell.

El a repetat, de asemenea, angajamentul UE de a trage Rusia la răspundere pentru presupusele crime de război din Ucraina.

Pe de altă parte, tot luni, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat Uniunea Europeană că sancțiunile actuale și viitoare împotriva Rusiei ar putea crea unul dintre cele mai grave șocuri în aprovizionarea cu petrol. La o reunine la Viena, țările OPEC au atras atenția că volumele exportate acum de Rusia pe piața mondială nu pot fi înlocuite și că ele nu intenționează să-și mărească producția.

Oficialii Uniunii Europene au purtat discuții la Viena cu reprezentanți ai OPEC pe fondul discuțiilor tot mai intense privind un posibil embargo european pe importul de petrol din Rusia.

„Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi (bpd) din exporturile rusești de petrol, ca urmare a sancțiunilor actuale și viitoare”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, potrivit unei copii a discursul său văzută de Reuters.

„Având în vedere perspectivele cererii, ar fi aproape imposibil să se înlocuiască o pierdere de această magnitudine”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG