Linkuri accesibilitate

De ce a declarat Donald Trump stare de urgență?


Donald Trump declarând starea de urgență, 13 martie 2020
Donald Trump declarând starea de urgență, 13 martie 2020

Președintele Donald Trump a declarat stare de urgență națională, în legătură cu pandemia coronavirus.

Starea de urgență națională este o formulă care înlesnește acordarea de ajutoare și finanțare, din partea guvernului federal american, pentru cei care sunt afectați de pandemia coronavirus.

De ce a declarat Donald Trump stare de urgență?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct



Guvernul federal va putea alocă rapid miliarde de dolari statelor și localităților, pentru a combate afecțiunea. În ultimele zile, administrația americană a fost criticată și supusă la presiuni pentru ceea ce se consideră a fi un răspuns inadecvat la această pandemie, care a făcut că în America să existe riscul unei grave crize de sănătate publică.

Ajutor federal de 50 de miliarde de dolari


50 de miliarde de dolari sunt alocați, sub formă de ajutor federal. Principala critică la adresa administrației este că încă nu există suficiente teste pentru a fi identificate și isolate cazuri de COVID-19. Până nu demult, Trump nega că așa ar stă lucrurile, acum el spune că nu are nici o vină sau responsabilitate și că absența testelor ar fi consecință unui sistem pe care l-a moștenit de la Barack Obama și care nu răspunde adecvat unei crize de astfel de dimensiuni.


Președintele și grupul de lucru pe care l-a format susțin că aceste proceduri excesiv de birocratice din trecut ar fi fost înlocuite în timp record și că acum există speranța că peste circa o săptămână, numărul de teste să fie adecvat. Problema este dacă nu e prea târziu, riscându-se o criză de genul celei din Italia. De asta, în afară de aceste teste care ar oferi o mai clară imagine a situației, se iau măsuri de protecție, de la cele individuale – așa numită separare socială – până la cele instituționale: închideri de școli, muncă la domiciliu, suspendarea reuniunilor cu multe persoane, între care și activități sportive și culturale. Președintele a mulțumit firmei Google pentru că creat o pagină interactivă pe Internet, în care americanii își pot descrie simptomele, află dacă trebuie să se testeze și la capătă acces la centre special deschise în care testul este efectuat din propria mașină, așa cum de exemplu comanzi mâncare la McDonalds. Aceste centre de testare vor fi plasate în parcarea unor mari magazine.


În plus, conferință de presă a prezentat inițiativele stat-sector privat, care vor contribui la îmbunătățirea sistemului de testare. Trump a anunțat și măsuri economice: anularea dobânzilor la împrumuturi contractate de studenți, ajutoare pentru turism și în plus, un plan de ajutorare este negociat de administrație și democrații din Congres. Multe dintre întrebările adresate președintelui s-au referit la propria să sănătate, știut fiind că s-a aflat în contact cu cel puțin trei persoane care erau purtătoare de virus. Deși până acum refuzase, Trump a spus că in curând se va supune unui test, așa cum experții sfătuiesc pe toți cei care știu că au fost expuși.

XS
SM
MD
LG