Linkuri accesibilitate

De ce-ar fi favorizată Autostrada Moldova


Autostrada A7, Ploiești –Bacău-Siret ar putea fi gata cel mai devreme în 2025.

Vicepreşedintele Asociaţiei Moldova Vrea Autostradă, Adrian Covăsnianu, numit acum o lună secretar de stat la Ministerul Transporturilor, din partea USR-PLUS crede că până la sfârșitul acestui an ar putea începe lucrările pentru așa numita Autostradă a Moldovei. Deocamdată, însă, nu a început nici licitația pentru execuția primului tronson, Ploiești-Buzău.

Tânărul secretar de stat este optimist și crede că „spre 2024-2025 sunt şanse bune să avem autostrada gata până la Paşcani”.

Prima bucată de autostradă din zona Moldovei a fost deschisă circulației în decembrie 2020 și este foarte scurtă, doar o porțiune de 17 kilometri, care se suprapune cu Centura Bacăului.

Studiile de fezabilitate pentru două tronsoane, Ploiești-Buzău și Buzău-Focșani, au fost primite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) la finele anului trecut, iar investigațiile geologice au fost finalizate, potrivit datelor oficiale.

Pe de altă parte, potrivit planurilor guvernului român prezentate anul trecut, până la sfârșitul anului 2022 ar urma să fie actualizat Studiului de fezabilitate aferent tronsoanelor Tg.Neamț- Iași și a Variantei Ocolitoare Iași Nord. Finalizarea lucrărilor la segmentul Tg.Neamț-Iași, inclusiv varianta ocolitoare au termen de 36-48 de luni de la emiterea ordinului de începere a proiectării și execuției. Totul ar urma să fie gata în 2026

Tot până la sfârșitul acestui an ar urma să fie gata revizuirea Studiului de fezabilitate pentru Tronsonul 4 Iași-Ungheni, iar lucrările ar fi gata în 2025, dacă planul executivului de la București rămâne în graficul stabilit.

Podul de la Ungheni, în schimb, are nevoie de 24 de luni și termenul cel mai optimist ar fi 2023.

Toate aceste termene sunt mai mult decât optimiste dacă luăm în calcul istoricul construcției de autostrăzi din România și timpul lung necesar finalizării lor.

Potrivit Asociației Pro Infrastructură, România ar trebui să inaugureze în fiecare an câte 100 de kilometri de autostradă, pentru a recupera timpul pierdut și pentru a avea în următorii 20 de ani o rețea decentă de șosele de mare viteză.

Ritmul din ultimii trei ani este, însă prea încurajator. Astfel, de pildă, în 2017 s-au inaugurat 15 km de autostradă finalizați în 2016. În 2018 s-a deschis circulația pe 60 de kilometri de autostradă, iar în 2019, pe circa 43 de kilometri. În 2020 s-au inaugurat alți circa 60 de kilometri

Așadar, dacă eficiența constructorilor de drumuri din România rămâne aceeași, cel mai probabil, în 2021 ar putea să fie gata alți 60 de kilometri de autostradă.

Dat fiind, că în ministerul Transporturilor a fost desemnat secretar de stat, unul dintre liderii Asociaţiei Moldova Vrea Autostradă, e posibil ca A7 să progreseze mai mult decât alte șosele rapide aflate în dezvoltare.

XS
SM
MD
LG