Linkuri accesibilitate

De ce au luat-o razna prețurile carburanților în Republica Moldova


De ce au luat-o razna prețurile carburanților în Republica Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a încercat să explice miercuri celor nemulțumiți de creșterea continuă a prețurilor carburanților că ea este greu de stopat, având mai ales cauze externe, și că și dacă au fost scumpite, benzina și motorina sunt oricum mai ieftine în Moldova decât în marea majoritate a țărilor europene. ANRE mai spune miercuri într-un comunicat că stocurile importatorilor de carburanți sunt „suficiente pentru acoperirea necesitaților curente ale economiei naționale și ale cetățenilor”, iar în cazurile când anumite stații nu au un produs sau altul – aluzie, probabil, la lipsa motorinei, la unele stații – problema nu este „sistemică”, căci „ține mai mult de situația logistică complicată din ultimele zile la trecerea frontierei Republicii Moldova”. Mai multe, despre ceea ce unii, mai ales în presa automobilistică, nu se mai feresc să numească „criza carburanților”, în relatarea Lilianei Barbăroșie.

Prețul motorinei a urcat azi în R. Moldova cu încă jumătate de procent, atingând la 29 de lei și 87 de bani, iar cel al benzinei - cu 0,34%, ajungând la 32,90 lei pentru un litru, ANRE explicând că noua scumpire e generată de situația regională dificilă și că s-ar datora creșterii fără precedent din ultima vreme a cotațiilor Platts.

Prețuri mai mici își pot permite doar „statele care dispun de resurse proprii”, a mai spus ANRE. R. Moldova reușește să mențină un nivel „relativ mai mic” al prețurilor, mai afirmă agenția, grație „mecanismului de plafonare și de reglementare a marjei comerciale”.

Dar aceeași plafonare, pe care o laudă ANRE și alte autorități de la Chișinău, pare să cauzeze de câteva zile o altă problemă – un deficit de motorină. Un corespondent al Europei Libere a filmat azi în Chișinău câteva benzinării care nu vindeau motorină.

Motorina a dispărut din mai multe benzinării. Comercianții nu spun de ce
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Explicând Europei Liberă motivele aparentului deficit, Radu Marian, deputat al majorității parlamentare PAS, a spus că stocurile interne de motorină sunt suficiente, lucru confirmat de ANRE, prin urmare una din cauze ar fi refuzul unora din importatori, nerecunoscut public, de a opera pe o piață mai puțin profitabilă ca la vecini. Iată declarația deputatului Marian, cel care conduce comisia parlamentară care analizează de o săptămână dacă deciziile luate de ANRE cu privire la prețurile carburanților sunt corecte:

„Cotațiile internaționale au luat-o razna. Vă dau doar un exemplu – la prețul de import de ieri, de 1.300 de dolari tona la motorină, la pompă ar fi trebuit să avem 31 de lei jumătate. În România motorina este 37 de lei, în Ucraina – tot 37 de lei, la noi – 29 de lei și ceea ce eu suspectez, încă nu am dovezi, dar suspectez că unele companii petroliere duc mai multă motorină spre Ucraina, pentru că le e mai convenabil și prețurile sunt mult mai mari, în condițiile în care la noi plafoanele țin prețurile jos. Iar unele companii, care au probleme acum la pompă, probabil așteaptă să crească prețurile – a fost o creștere bruscă pentru că și cotațiile internaționale au crescut brusc și ei așteaptă probabil până mâine, ca aceste prețuri să se stabilizeze.”

Mai mulți petroliști căutați de Europa Liberă pentru explicații au refuzat să răspundă. Nu a răspuns nici Asociația companiilor petroliere, dar din pozițiile exprimate anterior în presă s-a văzut clar că ele sunt împotriva plafonării profitului. Introdusă de ceva vreme într-o încercare a autorităților de a ține sub control prețurile la carburanți, plafonarea este respinsă de importatori acum, când războiul din Ucraina a cauzat noi greutăți, spun ei, cum ar fi deficitul de la rafinăriile din România și dificultățile logistice la import.

Parlamentarul Radu Marian spune, pe de altă parte, că și dacă sunt lucruri ce stau în picioare, o renunțare la plafonul profitului acum ar însemna noi majorări, ceea ce autoritățile nu-și pot permite:

„Datorită acestui plafon, prețul e acum la noi mai mic cu cel puțin 2 lei față de cât ar putea fi. Eu deci sunt sigur că dacă eliminăm acum plafonul, vom avea o creștere, doar din cauza asta, de 2 lei la litru.”

O decizie care ar urma să fie luată vineri de Comisia pentru situații excepționale a guvernului ar putea fi, a afirmat la Europa Liberă Radu Marian, să se ceară oferirea, la importul de carburanți în portul de la Constanța, a unei priorități destinată pieței moldovene, asta însemnând că importurile moldovenești vor avea întâietate, și tot ce rămâne după va fi exportat în Ucraina.

Vorbind săptămâna trecută Europei Libere în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, premierul Natalia Gavrilița a spus că guvernul este „foarte preocupat” de evoluția prețurilor la carburanți, ca urmare a embargoului pe importurile de petrol rusesc pe care îl are în vedere Uniunea Europeană. Gavrilița a adăugat că singura ei speranță se leagă de intenția altor țări exportatoare, membre OPEC, de a spori producția de petrol, ceea ce ar putea tempera creșterea prețurilor..

XS
SM
MD
LG