Linkuri accesibilitate

De ce apariția AUR nu este o reacție la USR


George Simion, copreședintele AUR
George Simion, copreședintele AUR

Fostul președinte român, Traian Băsescu, susține că apariția Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune pe care o consideră de „extremă dreapta”, ar fi o reacție la existența Uniunii Salvați România despre care spune că ar fi „neo-marxistă”.

Această concluzie contrazice însă argumentele sociologilor, care susțin că majoritatea respondenţilor care simpatizează cu AUR au o părere negativă despre preşedinte şi guvern, iar 58% văd în restricţiile impuse de autorităţi sursa principală de nelinişte personală. În plus, doar 11% dintre simpatizanții AUR cred că răspândirea virusului este problema cea mai îngrijorătoare în acest moment.

O analiză făcută în decembrie de Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice (IRSOP) scoate în evidență că în această perioadă a crescut refugiul oamenilor în practici și valori tradiționale, cum ar fi religia, trecutul luminos, națiunea etc. Sociologul Sebastian Lăzăroiu, care a fost ani de zile consilier prezidențial al lui Traian Băsescu s-a hazardat chiar să spună că AUR ar fi „un vehicul fabricat de o instituție a statului român”, care favorizează actuala coaliție de guvernare, fiindcă intră în competiție cu PSD, de unde ar putea să fure electorat.

Un alt sociolog, Ștefan Cojocaru de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași crede că AUR a putut intra în parlament cu un scor atât de neașteptat, 9%, fiindcă ar fi lucrat cu o companie de tip Cambride Analytica: doar așa prelucrând informații clare și exacte despre profilurile și atitudinile votanților ar fi putut să aibă o campanie atât de bine țintită.

Traian Băsescu mai crede că AUR va dispărea la fel cum s-a întâmplat cu Partidul România Mare, în momentul în care va fi izolat în parlament. Acum o săptămână, câteva zeci de de intelectuali au semnat o scrisoare adresată liderilor partidelor din coaliția de guvernământ în care se arată „îngrijorați” „cu privire la deschiderea către dialog” a unor membri marcanți ai executivului spre partidul AUR. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și cel al Justiției, Stelian Ion, ambii de la USR s-au întâlnit de curând cu liderii AUR, iar la începutul lunii ianuarie ministrul Educației, Sorin Câmpeanu de la PNL s-a întâlnit cu reprezentanți ai AUR pe tema deschiderii școlilor.

După scrisoarea intelectualilor care îndemna partidele democratie să izoleze AUR niciun lider autohton nu a dat niciun răspuns și nicio formațiune politică nu a făcut vreo promisiune în acest sens.

XS
SM
MD
LG