Linkuri accesibilitate

De ce este controversată decizia de eliberare a lui Veaceslav Platon


Veaceslav Platon sub escorta oamenilor legii care îl aduceau la ședințele de judecată

Unii reprezentanți ai opoziției au admis că disculparea controversatului om de afaceri ar fi fost coordonată cu serviciile speciale ruseşti.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost pus în libertate, după patru ani de detenţie. Condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicare în devalizarea fostei Bănci de Economii, Platon a fost eliberat în urma unui demers depus de procurorul general, Alexandru Stoianoglo, și admis de instanța de judecată. Procurorul general a cerut să fie suspendată executarea pedepsei de către Platon pe motiv că dosarul acestuia de implicare în „furtul miliardului” ar fi fost „falsificat în totalitate” în perioada guvernării conduse de Partidul Democrat.

De ce este controversată decizia de eliberare a lui Veaceslav Platon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

La ieşirea din penitenciarul nr. 13, Veaceslav Platon a spus că se va afla în continuare în R. Moldova și că nu are de gând să părăsească țara. „Au fost patru ani de luptă pentru supraviețuire, patru ani în care m-am împotrivit cu vehemență regimului. Nu a fost deloc simplu”, a declarat Platon. El a spus că şi de acum încolo principalul obiectiv rămâne „restabilirea dreptăţii, întoarcerea banilor fraudaţi din sistemul bancar şi curăţarea statului de elemente plahotniuchiste”.

Platon a evitat să spună în ce relații este cu procurorul general, Alexandru Stoianoglo. După ce în spațiul public au apărut înregistrări video de la interogatoriul lui Veaceslav Platon mai mulți comentatori au lansat presupunerea că Platon ar beneficia de un tratament mai special din partea procurorului general. În acele secvențe video Platon se arată dispus să colaboreze cu ancheta pentru a-l aduce în faţa justiţiei pe fostul lider democrat fugit în străinătate, Vladimir Plahotniuc, declarat de curând de procurori drept principal beneficiar al fraudei bancare.

La baza deciziei de eliberare a lui Platon a stat demersul de suspendare a executării pedepsei, depus de procurorul general, Alexandru Stoianoglo, care a spus recent despre controversatul om de afaceri că a fost victimă a unor dosare fabricate și a cerut rejudecarea cauzelor ce-l vizează. Procurorul general nu a exclus posibila vinovăție a lui Platon în alte infracțiuni de rezonanță.

Eliberarea lui Platon a fost criticată imediat de politicieni din opoziţie. Liderul fracțiunii Platforma „Demnitate și Adevăr”, Alexandru Slusari, cel care a condus o comisie de anchetă privind frauda bancară, a declarat că această eliberare discreditează Procuratura Generală.

Am impresia că Procuratura Generală încearcă să facă din dosarul furtului miliardului o vitrină și un paravan pentru neinvestigarea celorlalte dosare de rezonanță...
Alexandru Slusari, vicepreședinte al parlamentului

„Fiind președintele comisiei parlamentare de anchetă, într-adevăr nu am văzut urmele lui Platon în evenimentele furtului miliardului, după ce dânsul a vândut acțiunile din Banca de Economii fie lui Șor, fie lui Plahotniuc. Dar raportul comisiei denotă franc că anume Plahotniuc și Platon au pornit procesul devalizării sistemului bancar”, a comentat Slusari pe pagina sa de Facebook. El a mai amintit că Platon figurează și în ancheta „spălătoriei rusești”, prin care au fost albite aproape 22 de miliarde de dolari prin intermediul băncilor și justiției moldovene. „Am impresia că Procuratura Generală încearcă să facă din dosarul „furtului miliardului” o vitrină și un paravan pentru neinvestigarea celorlalte dosare de rezonanță”, a punctat Alexandru Slusari.

Lidera PAS, Maia Sandu, a comentat şi ea pe Facebook eliberarea lui Platon, acuzandu-l pe şeful statului Igor Dodon de preluarea sub control a justiţiei. „Hoții care au preluat bănci și companii de asigurări au cumpărat deputați, judecători, procurori, au spălat miliarde de bani murdari sunt lăsați în libertate ca să continue aceste fărădelegi”, susţine Maia Sandu.

Dar iată ce crede consilierul juridic Ion Guzun de la Centrul de resurse juridice despre eliberarea lui Veaceslav Platon pe care o consideră controversată:

Ion Guzun
Ion Guzun

„Cel mai important la moment pentru societate este să înţeleagă dacă totuşi în dosarul spălării miliardului este sau nu vinovat domnul Platon pentru că comiterea unor greşeli sau transmiterea unui dosar în instanţa de judecată cu mai multe probleme asta nu exclude vinovăţia persoanei. Iar mesajul care a fost transmis de către procurorul general este că domnul Platon nu este vinovat.”

În ajunul decizie instanţei de judecată care a făcut posibilă eliberarea lui Platon, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a transmis un demers către procurorul general cerând detalii despre temeiurile care au stat la baza deciziei de revizuire a dosarului în care controversatul om de afaceri a fost condamnat pentru implicarea în frauda bancară. Litvinenco susţine în demers că disculparea lui Platon ar fi fost coordonată cu serviciile speciale ruseşti şi că ar exista şi o înţelegere la nivel politic legată de eliberarea lui Platon în schimbul unui sprijin financiar al acestuia pentru campania prezidenţială a preşedintelui Igor Dodon. Veaceslav Platon a respins aceste acuzaţii, iar Procuratura Generală nu a comentat deocamdată demersul deputatului.

Amintim că Platon a fost reținut în iulie 2016, la Kiev, și extrădat Republicii Moldova o lună mai târziu, fiind condamnat în aprilie 2017. Într-un dosar paralel, a mai fost găsit vinovat de sustragere de bani de la trei companii de asigurări la care era acționar majoritar.

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG