Consiliul Uniunii Europene este format din miniștrii de externe a tuturor țărilor membre. De la 1 ianuarie, România preia conducerea rotativă tocmai a acestui for. Viorica Dăncilă va prezida reuniunile premierilor, iar Tudorel Toader, de pildă, va conduce reuniunile miniștrilor de Justiție. Până atunci însă, Consiliul Uniunii Europene, prezidat acum de Austria, și-a prezentat concluziile în privința Raportului în domeniul Justiției pentru România și Bulgaria – Mecanismul de Cooperare și Verificare instaurat odată cu aderarea celor două țări.
Practic, miniștrii de Justiție din întreaga Uniune Europeană i-au cerut României să nu arunce în aer progresele realizate în ultimii 10 ani. Astfel, concluziile Consiliului UE întăresc nemulțumirile Comisiei și ale altor organisme comunitare exprimate în ultimul an la adresa puterii de la București. Schimbările din sistemul judiciar românesc operate de coaliția PSD-ALDE sunt privite cu îngrijorare de miniștrii europeni, așa cum reiese din documentul Consiliului UE, publicat ieri.
Oficialii de la București au respins de-a lungul anului aceste critici, iar premierul Dăncilă, de pildă, chiar s-a plâns că România ar fi discriminată în raport cu celelalte țări membre pentru că are încă un Mecanism de Verificare a reformelor din Justiție. De altfel, pentru PSD, prioritatea de guvernare în acest an era tocmai încetarea monitorizării Justiției de către Comisia Europeană.
Este important că acest for a cărui agendă va fi prezidată în câteva săptămâni de România - Consiliul Uniunii Europene, așadar - anunță că monitorizarea Justiției în România va înceta numai atunci când „reformele vor deveni durabile și ireversibile”. Cu alte cuvinte, schimbările de legislație în sistemul judiciar și modificările legilor penale, știrbirea independenței magistraților sunt motivele pentru care Mecanismul de Cooperare și Verificare nu va fi ridicat prea curând – după cu se arată în documentul citat.
Coaliția PSD-ALDE pare să nu ia în seamă recomandările unanime ale Uniunii. Astăzi, de pildă, premierul Viorica Dăncilă, alături de ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu liderii unuia dintre partidele de opoziție – Uniunea Salvați România. Discuțiile au fost despre noile modificări legislative anunțate de social-democrați, prin care pedepsele penale vor fi înlesnite.
Partidele de opoziție și societatea civilă, președintele Klaus Iohannis fac, în aceste zile, apel la Guvern să renunțe la adoptarea rapidă, fără dezbatere în Parlament, a Codurilor penale. La fel, Guvernului i se cere să nu aplice solicitarea tot mai fermă venită de la principalul partid al coaliției, PSD, de a adopta amnistia și grațierea tuturor celor cu pedepse pentru corupție. Viorica Dăncilă, care este nr. 2 în ierarhia PSD, spune că nu va da o astfel de ordonanță. Însă, până acum, șefa Cabinetului de la București nu a avut niciun gest de independență față de liderul de facto al social-democraților, Liviu Dragnea.