Linkuri accesibilitate

De ce noul Consiliu Superior al Procurorilor își dorește „o scurtătură” spre Curtea Constituțională


Prima ședință a noii componențe a Consiliului Superior al Procurorilor a avut loc la 3 ianuarie 2024. Atunci, prin vot secret, Dumitru Obadă a fost ales în calitate de președinte al Consiliului.
Prima ședință a noii componențe a Consiliului Superior al Procurorilor a avut loc la 3 ianuarie 2024. Atunci, prin vot secret, Dumitru Obadă a fost ales în calitate de președinte al Consiliului.

Noul Consiliu Superior al Procurorilor (CSP) pregătește demersurile de rigoare pentru a obține dreptul de a se adresa direct, în caz de necesitate, Curții Constituționale (CC). Din sistemul de procuratură, acest drept îl are procurorul general. 

În podcastul Europei Libere „În esență...”, noul președinte al CSP, Dumitru Obadă, spune că membrii instituției deja discută „cum va arăta proiectul de lege” și că nu ar trebui să existe „impedimente” în aplicarea inițiativei, deoarece „este o propunere rezonabilă.”

Atribuirea dreptului de a sesiza CC, spune Dumitru Obadă, ar simplifica și ar favoriza consolidarea sistemului organelor de procuratură, în situația în care membrii CSP vor avea nevoie să verifice constituționalitatea unor aspecte.

„În virtutea poziției constituționale care o are CSP, fiind expres reglementat în Constituție acest organism colegial, este rezonabilă acordarea posibilității de a se adresa Înaltei Curți, fără a avea intermedierea asta [prin procurorul general], explică Dumitru Obadă.

Potrivit lui, acest drept va consolida „mecanismele și instrumentele” de fortificare a capacităților sistemului de procuratură.

Harta procuraturilor ar putea fi recroită

Între altele, Dumitru Obadă a mai spus în podcast că „poate ar fi rezonabil” să se procedeze la recroirea hărții procuraturilor, în funcție de cum va arăta viitoarea hartă judiciară, în condițiile în care procuraturile activează pe lângă instanțele de judecată.

Noul șef al CSP precizează că e nevoie de optimizarea administrativă și financiară a procuraturilor.

Dumitru Obadă spune că noii membri ai CSP vor să meargă și în raioane pentru a vedea „situația reală din procuraturile teritoriale”, chiar dacă „managerul procuraturilor este procurorul general.”

„Sunt procuraturi în care activează două persoane, deși, potrivit organigramelor, ar trebuie să fie șapte-opt persoane. Și iată două persoane își asumă greul muncii, care ar trebui, conform legii, să fie realizat de șapte-nouă procurori”, a menționat Dumitru Obadă.

Sistemul procuraturii din R. Moldova, gestionat de Procuratura Generală, este format din două procuraturi specializate, din procuraturi raionale, trei procuraturi de circumscripție - Bălți, Cahul și Chișinău; procuratura autonomiei găgăuze și trei procuraturi municipale – Bălți, Bender și Chișinău.

Studiile arată că numărul procurorilor din R. Moldova la 100.000 de locuitori e de 24,3 – de două ori mai mult decât media țărilor Consiliului Europei.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă.”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG