Linkuri accesibilitate

De ce OMS a sprijinit tipărirea iconițelor: „Fețele bisericești se bucură de încrederea oamenilor”


Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova a tipărit împreună cu Mitropolia Moldovei 100.000 de iconițe cu chipul Sf. Pantelimon „pentru a transmite mesaje privind importanța igienei personale și a comportamentelor sănătoase în comunități”.

„Cu toții ne dorim să avem generații de oameni mai sănătoși, iar fețele bisericești se bucură de o anumită încredere a oamenilor”, a spus Rodica Munteanu pentru Europa Liberă. Ea a explicat că OMS vede preoții ca formatori de opinie, care au puterea de a promova mesajele de sănătate și de a susține măsurile de sănătate publică, ajutând astfel și medicii, care sunt nevoiți să facă față unui flux mare de pacienți.

Munteanu a precizat că OMS a lucrat cu Mitropolia și la elaborarea unor mesaje privind sănătatea care pot fi folosite de preoți în timpul slujbelor.

„Considerăm oportună implicarea tuturor formatorilor de opinie din comunități în transmiterea mesajelor corecte și bazate pe dovezi din domeniul sănătății publice, cu scopul reducerii cazurilor de îmbolnăvire și deces în rândul populației, mai ales în contextul actual de creștere a numărului de cazuri de COVID-19 în țară și în regiune”, a declarat reprezentanta OMS.

Mesajul de pe verso al iconiței tipărite de Mitropolia Moldovei împreună cu OMS Moldova
Mesajul de pe verso al iconiței tipărite de Mitropolia Moldovei împreună cu OMS Moldova

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat ieri că a tipărit, în colaborare cu OMS, un tiraj de 100.000 de iconițe ale Sf. Pantelimon, numit și „doctor fără de arginți”, care este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitorul bolnavilor, sărbătorit marți, 9 august. Pe verso, a fost publicat un pasaj din Biblie care îndeamnă la păstrarea sănătății și importanța medicului în viața omului. Din tipografie icoanele au plecat spre Episcopii, care le vor transmite în parohii pentru a fi distribuite enoriașilor în biserici.

Munteanu nu a vrut să divulge contribuția financiară a OMS în acest proiect, menționând doar că „valoarea acestei colaborări este mult mai mare decât costul tiparului”.

În viitor, OMS planifică să inițieze parteneriate și cu alte confesiuni religioase din R. Moldova.

De la începutul pandemiei, mai mulți preoți ortodocși au pus la îndoială existența virusului și au ignorat restricțiile sanitare, continuând să țină slujbe, și s-au opus campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

  • 16x9 Image

    Cristina Straton

    Am început să scriu din facultate, când eram studentă la jurnalism. După mici cochetări cu presa scrisă și televiziunea m-am regăsit în online, care are posibilități nemărginite. Din iulie 2022, sunt editoare-șefă a departamentului digital la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG