Linkuri accesibilitate

Șase demisii din justiția moldoveană. De ce pleacă magistrații tocmai acum?


Imagine generică.
Imagine generică.

În ultimele două săptămâni, șase magistrați moldoveni, unii dintre ei cu cariere controversate, și-au depus demisiile în fața consiliului de magistrați, păstrând totodată discreția asupra motivelor care i-au determinat să facă asta. Aflat în pregătiri avansate de vetting, o evaluare cu ajutorul experților străini prin care autoritățile de la Chișinău au spus că vor să scoată corupția din justiție, sistemul moldovean păstrează pentru cei plecați din proprie inițiativă anumite beneficii, dar la baza demisiilor actuale ar sta cel mai probabil alte motive.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

Demisiile ar avea legătură mai ales cu investigațiile procurorilor, fie pentru soluții controversate pe care le-ar fi dat în cazuri anterioare de rezonanță, fie vizând averile pe care le dețin, ne-au comunicat surse judecătorești, care au insistat însă să le păstrăm anonimatul.

Dar singurul demisionar despre care procuratura a anunțat public că e subiect al cercetărilor sale e Alexandru Gheorghieș, fostul șef al Curții de apel Bălți.

Magistratul și șeful de instanță de la Bălți a fost reținut și percheziționat în noiembrie 2021 de procuratură în baza unei presupuse îmbogățiri ilicite. Gheorghieș a fost cercetat o vreme în stare de arest, apoi în arest la domiciliu, iar demisia și-a depus-o cu trei zile în urmă.

Ce se știe despre ceilalți cinci?

Unul e fostul șef al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, căruia puterea îi impută participarea la cea mai vestită demonstrație de „injustiție” din partea sistemului moldovean – lăsarea în vigoare a invalidării victoriei lui Andrei Năstase în alegeri din 2018

Demis anul trecut de președinta Maia Sandu din funcția de șef de instanță, nu și de cea de magistrat, Clima a fost repus în fruntea Curții de Apel printr-o decizie judecătorească. Întrebat de noi de ce și-a depus demisia acum, după câștigul din justiție în disputa cu autoritățile, magistratul a refuzat un răspuns:

„Nu vreau să comentez absolut nimic. Dosarul e dosar, iar decizia e a mea și a familiei mele și cer să fie respectată”, ne-a spus vineri magistratul.

Dintre ceilalți magistrați care și-au anunțat plecarea din sistem, numele unuia este legat de punerea în aplicare a cererii procuraturii conduse de Alexandr Stoianoiglo, suspendat ulterior din funcție, de eliberare din detenție a controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, fugit ulterior la Londra.

Altul e suspectat de legături cu la fel de controversatul politician fugar, Ilan Șor.

Dar în nici unul din aceste cazuri procuratura nu a semnalat că ar face vreo anchetă.

Solicitată de noi, purtătoarea de cuvânt a procuraturii generale, Mariana Cherpec, a spus că informațiile despre astfel de cazuri sunt „cu acces limitat”, prin urmare nu pot fi divulgate la cererea presei, ci doar atunci când publicitatea nu ar afecta mersul anchetei. Ceea ce se întâmplă, de regulă, atunci când procurorul general înaintează consiliului de magistrați demersurile de încuviințare a cercetărilor.

Procurorul general interimar Dumitru Robu tocmai a făcut un astfel de demers vineri, în cazul unui magistrat al cărui nume nu a fost făcut public în timpul ședinței consiliului suprem al magistraturii. Dar ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a spus ulterior că ar fi vorba de Olesea Țurcanu, despre care ministrul afirmă că e magistrata care i-ar fi reîntors lui Veaceslav Platon o companie de asigurări, după eliberarea sa din detenție și până la fuga din țară.

Aceleași surse din sistemul de justiție care au dorit să rămână anonime au spus Europei Libere că o parte din judecătorii care nu agreează vetting-ul (evaluarea dorită de puterea de la Chișinău cu ajutorul experților străini) au sperat că măsura va fi totuși evitată, dar nu mai speră acum, când autoritățile au și lansat pre-vetting-ul – o primă etapă, prin care vor fi evaluați aspiranții la pozițiile din consiliul de judecători și cel de procurori.

Iată lista magistraților demisionari:

  • Ghenadie Pavliuc, vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, cerere de demisie aprobată de CSM vineri, 25 martie,
  • Vladislav Clima, președinte al Curții de Apel Chișinău, cerere de demisie aprobată de CSM vineri, 18 martie, eliberat prin decret de președinta Maia Sandu la 22 martie,
  • Sergiu Bularu, magistrat al Judecătoriei Chișinău, cerere de demisie aprobată de CSM vineri, 18 martie, eliberat prin decret de președinta Maia Sandu la 22 martie,
  • Tudor Berdilă, magistrat de la Curtea de Apel Cahul, cerere de demisie aprobată de CSM vineri, 18 martie, eliberat prin decret de președinta Maia Sandu la 22 martie,
  • Ion Cazacu, magistrat al Judecătoriei Drochia, cu sediul Glodeni, cerere de demisie aprobată de CSM vineri, 18 martie, eliberat prin decret de președinta Maia Sandu la 22 martie,
  • Alexandru Gheorghieș fostul președinte al Curții de Apel Bălți, cerere aprobată pe 22 martie 2022.

XS
SM
MD
LG