Linkuri accesibilitate

De ce protestează restaurantele?


Protest majorare TVA HoReCa, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement
Protest majorare TVA HoReCa, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement

Taxele astea ar trebuie să fie diferite, dar nici să fii indulgent cu toată lumea şi să împingi facilităţile pînă-n zona absurdului nu e un lucru bun pentru o economie de piaţă.

Aşadar, are parte şi noua putere de un protest împotriva ei. Pe 12 august, cîteva restaurante, hoteluri şi servicii de catering din R. Moldova şi-au sistat timp de o jumătate de oră activitatea, în semn de protest faţă de decizia guvernului de a reveni la cota de TVA de 20% pentru activitatea din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele). Cota fusese redusă de fostul guvern democrat la 10%, dar protestatarii susţin că în urma deciziei guvernului actual mulţi reprezentanţi ai sectorului HoReCa nu vor mai putea activa, iar efectele ar putea fi grave, relatează TVR Moldova.

De ce protestează restaurantele?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Nu sunt mare economist şi îmi este greu să spun dacă au sau nu dreptate protestatarii. Remarc însă că şi noua putere are argumentele ei, iar dacă mă gîndesc mai bine, există restaurante foarte prospere aici, care mai şi atrag nunţi. Acestea de ce ar trebui să falimenteze? Nu zic că toţi sunt în aceeaşi oală. Probabil sunt restaurante mai bogate şi mai sărace, hoteluri mai bogate şi mai sărace. Dar toţi aceşti agenţi economici ar trebui să plătească taxe în bugetul statului. Probabil, taxele astea ar trebuie să fie diferite, dar nici să fii indulgent cu toată lumea şi să împingi facilităţile pînă-n zona absurdului nu e un lucru bun pentru o economie de piaţă. Cel bun ar trebui să supravieţuiască şi cu un TVA de 20%, aşa cred. Pe de altă parte, e atent statul la nuanţe, se gîndeşte la binele omului de afaceri onest sau pur şi simplu vrea să adune dintr-o mişcare mai mulţi bani? Şi cum rămîne cu evaziunea fiscală şi concurenţa neloială?

Vă mai amintiţi de protestele deţinătorilor de patente? De cîte ori a fost prelungită facilitatea asta cu patentele? De multe ori. Cică ar falimenta bieţii oameni dacă ar plăti impozite cum se cade, de aia le trebuie patentă. OK, să admitem că e aşa. Dar există şi întreprinderi mici care plătesc toate impozitele şi care nu cer patentă. Şi atunci te întrebi dacă nu cumva într-o economie de piaţă ar trebui să dispară chiar cel care nu poate plăti impozite şi vrea mereu facilităţi.

Facilitatea e o chestie bună, dar cu măsură şi nu întotdeauna. Apropo, ce se mai întîmplă cu amnistia fiscală? E şi asta o facilitate, nu? Ce roade ne-a adus? Chiar vreau să ştiu. Iar pe noii guvernanţi i-aş întreba iată ce: înţeleg că veţi aduna bani din TVA-ul mărit, dar cum rămîne cu banii ciordiţi din bănci?

XS
SM
MD
LG