Mai multe cafenele și restaurante și-au sistat astăzi activitatea pentru o jumătate de oră, în semn de protest față de decizia Ministerului Finanțelor de a majora cota TVA-ului de la 10 la 20% pentru domeniul HoReCa. Hotărârea a fost adoptată de Guvern la pachet cu alte modificări fiscale convenite inclusiv cu Fondul Monetar Internațional. Patronii din domeniul turismului spun că vor protesta marți în fața Parlamentului, când legiuitorii se vor întruni în cadrul unei sesiuni extraordinare.
Dumitru Cebotarescu este patronul unei rețele de cafenele din Chişinău. El dă asigurări că lucrează „la vedere”, iar angajații săi muncesc legal, cu carte de muncă și au garantat pachetul de asigurări sociale. Iată de ce, zice Dumitru, îi vine greu să țină pasul cu patronii neonești, care nu dau bonuri de casă sau își angajează muncitorii la negru. Dumitru Cebotarescu spune că autoritățile ar trebui să se gândească la un set de măsuri pentru a-i scoate în câmpul legal pe agenții economici care ocolesc taxele, în loc să-i împovăreze pe cei care contribuie la buget.
„TVA-ul la colegii noștri din afara țării este de la 0 la 10%, noi trei ani am bătut la ușile ministerelor, la Guvern, ca să ne scadă TVA-ul de la 20 la 10%, astfel încât să fim competitivi, să putem funcționa și să putem dezvolta acest domeniu. 20% TVA practic reprezintă moartea alimentației publice legale, majoritatea restaurantelor și cafenelelor se vor vedea silite să lucreze sub masă”.
Europa Liberă: Sunteți deschiși la dialog cu autoritățile?
„În primul rând, noi am aflat despre majorarea cotei TVA de la conferința de presă. Ministra Finanțelor trebuia să se consulte mai întâi cu domeniul: de ce TVA-ul trebuie să fie 10% în loc de 20%”.
Schimbarea regulilor de joc „peste noapte” reprezintă o practică păguboasă...
Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement întrunește peste o sută de agenți economici, care, împreună, dețin peste trei mii de localuri de alimentare publică. Președinta Asociației, Aneta Zasavițchi spune că marele reproș în adresa Ministerului Finanțelor e că au luat decizia de a reveni la cota de 20% pentru domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante și cafenele) fără a ține cont de părerea antreprenorilor din domeniul turismului, punându-i practic în fața faptului împlinit. Schimbarea regulilor de joc „peste noapte” reprezintă o practică păguboasă, dezaprobată de orice antreprenor, spune Aneta Zasavițchi.
„Noi avem deja patru rețele care, datorită acestor 10%, au putut acumula niște rezerve de bani pe care le-au reinvestit în deschiderea unor noi locale. Însă planul financiar a fost calculat cu 10% și dacă se majorează această taxă, investitorul renunță și pleacă în România, unde taxa este de 5%. Nu putem dezvolta turismul când noi nu putem face față provocărilor fiscale pe piață.
Noi nu avem nici mare, nici munte, spre deosebire de România care are toate atu-urile pentru dezvoltarea turismului și o cotă TVA de 5%. Noi din start nu suntem competitivi. Unele localuri mai micuțe vor simți această cotă și, credeți-mă că, acei agenți economici care vor închide acum businessul în Republica Moldova nu vor mai investi”.
Aneta Zasavițchi sugerează că autoritățile, dacă își doresc cu adevărat să scoată din economia tenebră domeniul HoReCa, ar trebui să înceapă de la controalele fiscale care, spune președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, deseori îi vizează tot pe antreprenorii de bună credință.
Măsuri pentru „mai multă concurență loială”...
La scurt timp după anunțul patronilor din domeniul turismului de a protesta, inclusiv marți, în fața Parlamentului, ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, a precizat că înțelege nemulțumirea proprietarilor onești din sector, care nu pot face față concurenței cu cei care „ascund o parte din plăți” și a promis măsuri pentru „mai multă concurență loială”. „Noi lucrăm deja asupra unei serii de măsuri care să încurajeze lucrul pe alb - de la loterii cu bonuri fiscale la controale intensive acolo unde au loc marile evaziuni fiscale”, a dat asigurări Natalia Gavriliță într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.
Mai mulți analiști politici, printre care și cercetătorul din cadrul Universității Justus-Liebig din Germania, Dionis Cenușă, observă că protestul reprezentanților HoReCa este primul de la începutul guvernării PSRM-ACUM. În opinia lui, „proporția acestui protest, dar și interesul populației de a i se alătura vor arăta cât de arzătoare este problema pentru sector și pentru societate și cât de mult ar trebui să se îngrijoreze guvernul”.
Guvernul condus de Maia Sandu a anunțat că se vede silit să recurgă la anularea mai multor înlesniri și cadouri fiscale acordate de guvernarea precedentă din rațiuni politice în detrimentul echilibrului bugetar.