Linkuri accesibilitate

De ce s-a destrămat ACUM?


Andrei Năstase și Maia Sandu, lansarea campaniei pentru alegerile locale din 20 octombrie, Chișinău 21 septembrie 2019
Andrei Năstase și Maia Sandu, lansarea campaniei pentru alegerile locale din 20 octombrie, Chișinău 21 septembrie 2019
De ce s-a destrămat ACUM?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

Îmi amintesc cu claritate perioada în care ACUM, format din Platforma DA şi PAS, era în avangarda luptei cu oligarhul Plahotniuc. Îmi amintesc de un mare miting organizat de ACUM în Piaţa Marii Adunări Naționale. Erau acolo şi Andrei Năstase, şi Maia Sandu. Păreau nişte politicieni uniţi de acelaşi scop. Şi ACUM părea un soi de stâncă de granit. Dar în politică, mai cu seamă în cea moldovenească, multe stânci se prăbuşesc subit. Se vede că avea dreptate cel care a spus că politica e domeniul intereselor personale, nu al prieteniei şi al altruismului.

Încet-încet, disensiunile şi frustrările au tocit stânca ACUM şi oamenii s-au refugiat în partidele lor, în PDA sau PAS. Şi iată că între foştii coechipieri au apărut mici animozităţi. Maia Sandu nu acceptă ca Andrei Năstase să fie premier, iar Andrei Năstase ne spune că Sandu e „un înger fals”. Cei care luptau împreună împotriva lui Plahotniuc, astăzi sunt despărţiţi de neînţelegeri.

O observaţie de la o parte, a unui om care nu e implicat în politică. Am impresia că, la început, Maia Sandu era în umbra lui Andrei Năstase, organizator neobosit al protestelor şi mitingurilor. Apoi însă, Sandu a ieşit în faţă, iar charisma lui Năstase a avut de suferit, mai cu seamă după ce socialistul Ceban l-a învins în alegerile din Chişinău. Mulţi consideră că Sandu a speculat unele greşeli comise de Năstase pentru a deveni lider al mişcării pro-europene. Dar voiam să spun altceva.

În politică multe se pot schimba peste o vreme. Iar faptul că PAS nu prea mai are nevoie de foştii coechipieri, fără greutatea de altădată, şi faptul că guvernul propus de Grosu e compus numai din reprezentanţi PAS şi consilieri ai Maiei Sandu ar putea să fie o mare greşeală. În definitiv, ambele formaţiuni se vor pro-europene, ambele formaţiuni au oameni competenţi şi credibili. Da, PAS pare acum mare şi suficient sieşi, dar să nu fie asta o iluzie. S-ar putea ulterior să mai aibă nevoie de sprijinul foştilor coechipieri…

XS
SM
MD
LG