Linkuri accesibilitate

De ce s-a grăbit PAS cu desemnarea membrilor CEC și alegerea conducerii acesteia?


Chiar dacă încă e incompletă, noua Comisie Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău, în care doar partidul guvernării și președinta și-a trimis deocamdată membrii, s-a întrunit azi în prima sa ședință și și-a ales președintele, șefă a comisiei devenind o fostă profesoară care a lucrat și în funcții tehnice în CEC, Angelica Caraman. Fiind instituția responsabilă de organizarea scrutinelor moldovene, comisia și-a atras de-a lungul vremii critici dure, inclusiv din partea formațiunii PAS, pentru că, fiind completată pe criterii politice, ar favoriza mereu, prin deciziile sale, puterea. De ce PAS nu a profitat de momentul de acum pentru a încerca să schimbe lucrurile?

De ce s-a grăbit PAS cu desemnarea membrilor CEC și alegerea conducerii acesteia?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Comisia care ia decizii extrem de importante, bunăoară, câte secții de votare pentru diasporă sunt deschise în alegerile moldovene, a fost completată deocamdată cu doar șase din nouă membri. Acest lucru s-a întâmplat în ședința de joi a legislativului, boicotată însă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, lucru care a și făcut imposibilă votarea restului membrilor rezervați de lege opoziției.

Numirile de ieri nu s-au produs nici ele fără dispute între deputați, însă acestea au fost legate mai ales de felul cum ar trebui să-și împartă cele trei mandate ale opoziției formațiunile BCS și Partidul Șor, cel din urmă pretinzând și el la un loc, deși numărul de mandate pare să nu-i permită. Iată, însă, o declarație de răspuns la nemulțumirile acestei formațiuni, făcută în ședința de joi de președintele legislativului, Igor Grosu:

„Noi vrem o instituție funcțională. Noi pe pielea noastră am simțit, din 2016 până în prezent, ce înseamnă să intri într-o competiție inegală. Vrem să fie respectate regulile competiției electorale, absolut nimic mai mult. Din toate instituțiile aflate sub control parlamentar, aceasta iată e primă căreia reușim să-i dăm o nouă față”.

Criticii, printre ei organizații ca Transparency International, au spus de-a lungul vremii că, întrucât sunt create pe criterii politice, CEC-urile moldovene acționează în consecință tot așa, politic, iar soluția ar fi un mecanism nou de selectare a membrilor CEC. Formațiunea PAS, deținătoare acum a majorității în parlament, împărtășește acest punct de vedere, dar a decis să constituie noua comisie după legea veche, Igor Grosu, șeful legislativului, a explicat joi, în aceeași ședință, de unde provine urgența.

Igor Grosu
Igor Grosu

„CEC trebuie să devină funcțională, pentru că termenul de 90 de zile cu care s-a prelungit mandatul a expirat și, în plus, sunt peste 10 localități unde trebuie organizate alegeri”.

Igor Boțan, analistul de la Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), crede, pe de altă parte, că partidul puterii pierde o șansă bună de a încerca reformatarea unei instituții de primă importanță, atunci când vine vorba despre regulile unui proces electoral.

„În primul rând, această guvernare ne-a spus foarte clar că renunță la ideea concursurilor și, dacă există o lege de numire a membrilor CEC, care e destul de politizată, dar această politizare este favorabilă acestei guvernări, ea se folosește de această lege”.

Comisia care a organizat ultimul scrutin, cel parlamentar, și-a depășit cu trei luni mandatul, lucru care s-a întâmplat pentru că anticipatele fusese declanșate tocmai în momentul în care comisiei îi expirase acel mandat.

Șefa statului, cărei legea îi rezervă dreptul să facă și ea o nominalizare, l-a avansat în actuala comisie pe Pavel Postică, cunoscut expert electoral al Asociației Promo-LEX, care însă nu a devenit, contrar așteptărilor că va deveni, și șef de comisie.

XS
SM
MD
LG