Linkuri accesibilitate

De ce vacinarea în România ar trebui să-i cuprindă pe toți cetățenii R. Moldova?


Explicațiile lui Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, organizație care a avansat propunerea.

Expert Forum, organizație non-profit de la București, a solicitat recent printr-o petiție adresată autorităților române să ia în calcul o imunizare din contul României nu doar a deținătorilor de cetățenie română, ci a tuturor cetățenilor din R. Moldova. Într-un interviu la Europa Liberă, Sorin Ioniță, președintele organizației, a explicat că crede că ar fi un efort minim pentru România, care va primi în perioada următoare loturi masive de vaccin și, în plus, asta ar rezolva problema imunizării mai rapide a vârstnicilor din R. Moldova, care dețin mai rar cetățenia statului vecin.

Interviu cu Sorin Ioniță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:43 0:00
Link direct

Sorin Ioniță: „Pentru că știind un pic mai bine cum stau lucrurile în Republica Moldova, evident că apar situații de genul în care un membru al familiei are cetățenie, altul nu are cetățenie română sau situații foarte frecvente în care familii tinere, mă rog, 30-40 de ani, și-au reconstituit cetățenia română, dar știți că asta nu-i ușor, trebuie să umbli, acte, în schimb, părinții lor care stau pe la țară sau nu și-au mai bătut capul, fiindcă e greu, costă bani și ai situația asta în care oamenii se văd tot timpul, circulă între ei și bătrânii rămân nevaccinați, și tinerii ar putea să vină în România, dar nu știu ce să facă. Deci, nu cred că s-au luat în calcul toate aceste detalii la noi, la București, când s-a stabilit și nouă ni s-a părut absolut normal să dai drumul tuturor. Știu o grămadă de cazuri, am vorbit cu oameni în Republica Moldova și-mi spuneau: „Măi, aș veni, că eu am cetățenie, dar ce să fac, că nevasta nu are, vin numai eu, mă vaccinez, așa, aiurea?

Sorin Ioniță
Sorin Ioniță

Sau venim noi și părinții cu care ne vedem la două zile o dată nu se pot vaccina, și atunci ce folos are, până la urmă?” Oamenii sunt în dubiu și cred că asta ar rezolva foarte multe lucruri, fără vreun mare efort din partea României, fiindcă e vorba, probabil, de mii sau, în cel mai bun caz, de zeci de mii de oameni, să zicem, că ar veni, ar trece granița să se vaccineze în România, ceea ce un efort minimal. La noi în următoarele două luni vor veni doze masive de vaccin și mai e o situație în România – vom atinge acel prag psihologic de 30-35, maximum 40 la sută, care apăreau în sondaje că s-ar vaccina voluntar. Deci, oamenii care vor să se vaccineze, ei și după ce atingem pragul acela, care se va atinge curând, vom începe să fugim cu dozele după oameni prin țară. Asta se va întâmpla în România, cum e deja cazul în alte țări, vor fi acele echipe mobile, vor merge prin sate, unde bătrânii, iarăși, nu s-au putut deplasa la centrele de vaccinare și atunci o să vedeți ce campanie de convingere și de PR o să se înceapă: „Veniți, oameni buni, și vă vaccinați”.

N-o să mai fie liste de așteptare, n-o să mai fie problema de acum...

Și atunci ne-am gândit: de ce să nu deschidem și cetățenilor moldoveni, dacă tot o să avem doze care au să stea degeaba? Mai ales cele noi care au să vină, Johnson @ Johnson, pe care le faci într-o singură tură, va fi o singură doză, deci fără rapel, și se pot ține și la temperaturi obișnuite. Mie mi se pare că nu e greu de organizat chiar în momentul acela niște echipe mobile în Republica Moldova, echipe mixte, cu un medic moldovean, care să meargă prin sate și măcar să ajungă și Republica Moldova la 20-30 la sută vaccinare. Acesta e nivelul la care oamenii se vaccinează voluntar, nu trebuie să-i convingi prea tare, vor ei să se vaccineze. Și am putea ajunge până acolo foarte ușor, fără mare efort, nici nu costă mult, nici nu-i greu de organizat.”

Europa Liberă: Să concluzionăm, dle Ioniță. La modul practic, propunerea Dvs. constă într-o fază inițială să meargă oamenii cu picioarele lor?

Sorin Ioniță: „Cum vin cetățenii români, să vină toți cetățenii moldoveni care vor să se vaccineze în România, iar ulterior în câteva săptămâni, când va începe o fază de echipe mobile prin România, în special pe zona rurală, pentru a vaccina oameni care nu s-au putut deplasa așa ușor, atunci să discutăm această chestie, să se aplice și în Republica Moldova, cu echipe mixte.”

Europa Liberă: Și un accept al autorităților ar fi necesar ca să poată trece mai ușor granița?

Sorin Ioniță: „Pentru faza a doua ar fi nevoie de cooperarea autorităților moldovenești, evident, pentru că treaba se desfășoară pe teritoriul Moldovei și bine ar fi să fie și medici moldoveni prezenți în acele echipe. Pentru faza întâia nu văd ce accept ar trebui de la autoritățile moldovenești, ai noștri trebuie să permită acea excepție de la regula carantinei, deci să nu-i carantineze pe cetățenii moldoveni care trec granița și se întorc în aceeași zi în țară numai ca să se vaccineze. Deci, cum se face acum pentru cei care au dublă cetățenie, exact aceeași regulă trebuie să se aplice.”

Europa Liberă: Ați primit vreun răspuns, reacții sau e prea devreme să vorbim despre asta?

Sorin Ioniță: „E devreme pentru reacții, abia ieri la prânz am trimis, azi e azi-dimineață, dar nu e cazul să ne răspundă ei nouă, răspunsul va consta în acțiune. Deci se ia o decizie, asta înseamnă că trebuie să vedem câteva zile și se discută chestia. Acum ce să vă spun? Semnale neoficiale sunt, a ajuns la cunoștință și se discută, să vedem ce iese și cum se hotărăsc s-o facă.

Va dura oricum o vreme pentru adaptarea platformei, să zicem, pentru această etapă unu, pentru ca așa cum se înscriu cetățenii români în platforma electronică și pe urmă vin la Iași, la Vaslui și se vaccinează acolo, trebuie cumva adaptată ca să ai acte decidente, acte moldovenești care să fie integrate în platformă, dar e rezolvabil, adică nu sunt lucruri care nu se pot rezolva.”

Europa Liberă: Înainte de a formula aceste demers, ați analizat poate cât de mare este interesul, pentru că de aici se simte că e destul de mare?

Sorin Ioniță: „Ceea ce am făcut noi ieri, este o inițiativă doar a ONG-ului nostru. Noi nu avem capacități, nu am făcut sondaje în Republica Moldova, dar avem toate motivele să credem că situația e aceeași ca și la noi, cel puțin până ajungem la acel nivel de care am zis, o treime a populației vrea foarte tare să se vaccineze. Or, paradoxul e că noi în România o putem face și, cum ați spus Dvs., e și aici lume pe rețele sociale, emulație, toată lumea, sunt încă liste de așteptare, deci lumea se bate să se vaccineze până vom epuiza această treime de societate care își dorește foarte tare. Nu am ajuns acolo. În Moldova cu atât mai mult, pentru că acolo, cetățenii neesențiali, cum au fost numiți la noi, adică toți cei care nu sunt cadre medicale, cadrele medicale au avut acces în Republica Moldova prin aceste vaccinuri donate sau luate prin programul internațional de vaccinuri, dar astea sunt câteva zeci de mii de doze pentru persoane-cheie din instituții cruciale și personal medical, în primul rând.

Cetățenii obișnuiți, ca mine și ca Dvs., în Moldova nu au acces la așa ceva, deși ei vor să se vaccineze...

Apropo, m-am vaccinat și eu ieri aici, în România, și toată lumea, sigur e cum spuneți, își pune poze pe internet, adică e o chestie trendy, e o chestie cool cât suntem în acest plafon, pentru că atunci când o să ajungem pe 40 la sută lucrurile au să fie mai greoaie, pentru că de acolo încep ezitanții. O să ajungem la nivelul ezitanților și va trebui să-i convingem pe oameni, nu va mai fi chiar atât de ușor.”

Europa Liberă: Ziceați despre faptul că e o chestie cool, dar acest demers al Dvs. și un eventual răspuns afirmativ al autorităților s-ar putea să nu placă unor anumiți actori din Republica Moldova și acești actori sunt cunoscuți, cei care optează mai mult pentru Sputnik și să aducă acest Sputnik în Republica Moldova, socialiștii, aliații lor ar putea să aibă de replicat.

Sorin Ioniță: „Păi să replice, foarte bine, dar să aducă Sputnik-ul, nu-i oprește nimeni, că chestia asta se tot întinde de anul trecut. Măcar dacă ar fi adus niște vaccin Sputnik să poată vaccina lumea, dar vedem că nu aduc și înțelegem de ce nu aduc, pentru că nu au de unde să aducă, pentru că Rusia nu poate livra, nu are capacitate de producție. Deci, ce se vorbește nu ține seama de faptul că Rusia însăși nu are suficient Sputnik pentru ea și pentru exporturile alea strategice și e nevoie de propagandă în țări mai importante decât Republica Moldova, pe care ei le prioritizează și asta-i situația, nu-i ca și când ar sta vaccinul Sputnik la granița Republicii Moldova și nu vrea cineva să-l ia, știți foarte bine. Asta o dată, dar în definitiv nu trebuie să vrea liderii politici, trebuie să vrea oamenii să se vaccineze și poporul și să vedem noi când apare această posibilitate pentru cetățenii Republicii Moldova și se pune cineva împotrivă, împotriva celor 30 la sută din societate care mâine s-ar vaccina, dacă ar avea cu ce.

Va fi un cod politic major dacă cineva va zice „nu!” sau va încerca să obstrucționeze procesul, însă se poate, adică poți să pui tot felul de piedici administrative. La guvernul actual al Republicii Moldova mă refer, dar asta se va vedea și nu cred că vor avea curaj s-o facă, pentru că ar fi o măsură iresponsabilă, în primul rând, te joci cu sănătatea oamenilor și ei te văd ce faci.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, tocmai această reticență. Ați luat în calcul că ar putea eventual opri autoritățile române să examineze la modul serios demersul?

Sorin Ioniță: „Păi nu văd de ce l-ar opri, pentru că nu depinde de Guvernul Moldovei ca să faciliteze accesul la centrele de vaccinare din România pentru cetățeni moldoveni. Așa cum mai sunt țări în Europa, și am dat acolo un exemplu – Serbia, care vaccinează cetățeni străini, care vin ei pe picioarele lor din Bosnia, din Macedonia, din Muntenegru, vin și din țări membre, câțiva am înțeles că s-au vaccinat din Ungaria, dar acolo e suficient vaccin în Ungaria, dar vin din Austria sau din alte țări unde este foarte puțin vaccin și oamenii nu au cum. Or, dacă ești bosniac sau austriac, tu nu trebuie să ceri voie guvernului tău ca să te duci în Serbia să te vaccinezi, pur și simplu te duci și ăia te vaccinează.

Deci, de ce am avea nevoie de un accept al guvernului moldovean?

Dacă cetățenii vor dori să vină să se vaccineze la Vaslui, vor fi trecuți pe listă și vor mai veni și a doua oară pentru rapel, asta-i tot.”

Europa Liberă: Există un pic de neîncredere față de un vaccin anume, iar această neîncredere s-ar putea să sporească după ce EMA a făcut ieri o anumită legătură între trombozele care apar de la AstraZeneca. Și în România, dacă nu greșesc, tot e mai mult vaccin din acesta ca și în Republica Moldova sau nu?

Sorin Ioniță: „Deocamdată, da, este serul de care am cumpărat cel mai mult și e și normal că el este de departe cel mai ieftin și cu eficiență foarte bună, dar ele se vor diversifica în următoarele două luni, pentru că în România va veni foarte mult vaccin Pfizer și va intra noul vaccin Johnson @ Johnson, care este la fel ca AstraZeneca, e ieftin și e o singură administrare, o singură doză, ceea ce simplifică procesul și nu mai trebuie ținut la temperaturi din astea extreme, deci poate fi ținut în frigidere obișnuite, de bucătărie. Și atunci, lucrurile vor arăta un pic altfel. Însă cu AstraZeneca ce să zic? Văd că discuțiile sunt în toi și în presa internațională, chiar în dimineața asta citeam.

După părerea mea, s-a făcut o eroare majoră și blamul cade peste mulți politicieni vest-europeni, trebuie să spun, iar Germania are o vină majoră în subminarea încrederii publicului în vaccinare nu numai cu AstraZeneca, dar știți că neîncrederea odată pornită se extinde asupra întregului proces de vaccinare. Eu cred că Germania anul acesta a fost un fel de contraexemplu de guvernare cu totul, adică a făcut numai prostii - de la închidere de Paști, nu mai închidem de Paști, deschidem de Paști, oprim AstraZeneca, pornim cu AstraZeneca. A fost o bâlbâială majoră explicabilă prin faptul că au alegeri anul acesta, dar ei au avut descentralizat sistemul acesta la nivel de land cu prim-miniștrii de land, care acum sunt toți în campanie electorală și toți își dau la picioare unul altuia, că asta se întâmplă. Deci, trebuie să spunem că anul trecut Germania mergea foarte bine, era dată ca exemplu, acum este contraexemplu în Europa și ea a generat aceste bâlbâieli, a presat Comisia Europeană să ia deciziile astea, deși tehnicienii spuneau: „Nu, dle, trebuie de mers înainte cu AstraZeneca”. Astea toate au fost decizii politice, n-au venit de la medici sau de la epidemiologi și în continuare politicienii europeni, nu numai din Germania, și din Franța o tot dau înainte cu această bâlbâială din motivele lor, altele în fiecare țară. Dar asta, din păcate, subminează încrederea publicului, pentru că ce au ei pe masă sunt vreo 100 de cazuri dubioase, alea de care tot vorbesc în mai multe țări, care au apărut la 18 milioane de vaccinări cu AstraZeneca. Deci, procentul este mai mic decât la pilulele anticoncepționale pe care le iau femeile și care dau exact același efect, numai că el e foarte-foarte rar. Și în plus, cum vor ei să facă studiu acum?

Dacă ai 100 de cazuri, cum poți să le împarți pe categorii?

Adică, statistica nu poți s-o faci, sunt mult prea puține cazuri, nu poți să vezi efectul de la ce este, iar nevaccinându-se mor în talerul celălalt al balanței zeci de mii de oameni nevaccinați, pentru că tu ai subminat încrederea în proces. Deci de teama că ai 100 de cazuri la 18 milioane, îți mor zeci de mii, da, fiindcă am încetinit procesul de vaccinare? Iar Germania e sub România la rata de vaccinare. Sunt consecințe și la noi, din păcate, exact cum spuneți, și în România, și în Republica Moldova oamenii acum sunt sceptici, iar vaccinul AstraZeneca e cel mai disponibil, acesta îl avem acum cel mai mult. Și atunci, ori îl folosim, ori nu-l folosim, până la urmă, cum e mai bine? Evident că-i mai bine să-l folosim, dar te bați cu neîncrederea oamenilor atunci când autoritățile dau mesaje confuze.”

XS
SM
MD
LG