Linkuri accesibilitate

Ce vrea Putin de la Iran: drone de luptă, boicotarea acordului nuclear, cooperare?


Președintele rus Vladimir Putin (centru) discută cu președintele iranian Ebrahim Raisi în timpul celui de-al 6-lea Summit Caspic la Ashgabat, 29 iunie 2022
Președintele rus Vladimir Putin (centru) discută cu președintele iranian Ebrahim Raisi în timpul celui de-al 6-lea Summit Caspic la Ashgabat, 29 iunie 2022

Vladimir Putin a anunțat că se va deplasa în Iran, pentru o întâlnire cu liderul acelei țări, Ebrahim Raisi, unde între alte teme va fi probabil abordată livrarea de drone iraniene către Rusia.

Această veste survine în condițiile în care președintele Joe Biden se deplasează în Orientul Mijlociu, unde se va întreține – între alții – cu lideri din Arabia Saudită, rival regional al Iranului. Un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby a spus că vestea livrărilor iraniene pentru Rusia nu va pune capăt încercărilor de a se încheia un acord nuclear cu Teheranul. El a explicat că un astfel de demers rezolvă, acum cel puțin, chestiunea pericolului nuclear iranian. Biden privește stabilitatea în Orientul Mijlociu ca pe un mijloc de a contracara tendințele agresive ale Rusiei și Chinei. El vrea de asemenea să limiteze programele de înarmare ale Teheranului.

Putin, dimpotrivă, se opune unui acord cu Iranul, de teamă că relațiile acestuia cu Occidentul se vor îmbunătăți, odată cu ridicarea unor sancțiuni. În martie, Franța, Marea Britanie și Germania au acuzat Moscova că încearcă să împiedice acordul. Kremlinul a anunțat că Putin se va deplasa la Teheran, pentru o a doua întâlnire în interval de o lună cu Raisi, un semnal că cele două state certate cu legea își întăresc legăturile, pe fondul tensiunilor cu Occidentul. Oficialități de la Moscova au precizat că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan se va deplasa și el în Iran pentru a se întâlni cu Putin și Raisi.

Decizia Teheranului de a furniza Rusiei drone, pe care să le folosească în Ucraina ar antrena o serioasă escaladare a războiului. Faimoasele drone „kamikaze” ale iranienilor sunt folosite de milițiile rebele Houthi din Yemen pentru a ataca poziții din Arabia Saudită. Oficialități de la Teheran nu au negat că s-a stat de vorbă cu partea rusă pentru livrarea de drone, explicând că cooperarea cu Rusia cu privire la tehnologie militară precede războiul din Ucraina.

Noul ministru francez de externe a spus că oportunitatea de a revitaliza acordul nuclear cu Iranul este limitată în timp.

XS
SM
MD
LG