Bugetarii moldoveni ar putea avea nouă zile de odihnă cu ocazia sărbătorilor din august. Guvernul de la Chișinău a propus, la cererea sindicatelor, ca zilele de 28, 29 și 30 august, anul acesta, să fie considerate zile de odihnă pentru bugetari, iar zilele de sâmbătă 8 și 29 septembrie, precum și 27 octombrie - zile lucrătoare. Ministerul Muncii a motivat propunerea prin faptul că zilele 27 și 31 august sunt zile de sărbătoare nelucrătoare, de aceea „se consideră oportun ca în acest an bugetarii să aibă nouă zile de odihnă, din 25 august și până pe 2 septembrie”. Propunerea este criticată de patronate, precum şi de opoziția pro-europeană, care spune că propunerea ar avea şi un subtext politic.
Acordarea unor zile suplimentare de vacanța pentru bugetari cu ocazia sărbătorilor din august e o practică obișnuită de la independență încoace. Pentru prima dată însă guvernul propune o punte între Ziua Independenței și Ziua Limbii Române, deşi în acest an acestea vor fi serbate luni şi, respectiv, vineri. Teoretic, guvernul putea propune weekenduri prelungite, aşa cum procedează în alte cazuri, în loc să ofere o vacanța de nouă zile, cu recuperări ulterioare în zile de sâmbătă. Guvernul face trimitere la solicitarea Confederației sindicatelor. Ce-i drept sindicatul din educaţie a avut opinie separata pe motiv că la sfârșit de august se fac ultimele pregătiri pentru noul an școlar.
Punţile între sărbători sau weekendurile prelungite au fost dintotdeauna criticate de patronate, pentru că zilele de odihna suplimentate cu punți între ele afectează activitățile economie, ne-a spus directorul executiv al Confederaţiei Patronatului, Vladislav Caminschi:
„Noi am preferea să nu fie interferenţă în acest domeniu, fiecare să rezolve aşa cum poate. Noi propunem ca guvernul să vină cu astfel de iniţiative doar pentru instituţiile subordonate direct guvernului, adică acelor ministere şi departamente direct subordonate. Pentru ele, poftim, faceţi ce doriţi, în rest lăsați economia să se lămurească singurică.”
Propunere e criticată şi de opoziţia pro-europeană care susţine că e o nouă încercare a guvernării de a zădărnici maxim posibil prezenţa la protestul antiguvernamental programat pentru 26 august. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, subliniază că la începutul anului, când guvernul a aprobat calendarul zilelor libere, nu a considerat posibilă acordarea vacanței, pe care deja o vede exact invers:
„Iată subit, cu 10 zile înainte de marele protest din 26 august a apărut această ofertă generoasă din partea sindicatelor chipurile. Guvernarea face tot posibilul ca cetăţenii să plece masiv din ţară, să plece în vacanţă numai să nu vină la protest. Asta este scopul lor. Al nostru este să nu atragem atenţie la aşa ceva. Să înţelegem că dacă guvernarea aşa tare se teme, acesta este un semn bun pentru popor, deoarece această guvernare este independentă de popor. Şi iată poporul are tot dreptul pe 26 august să iasă şi să fim cât mai mulţi, cât mai uniţi şi atunci avem şansa să schimbăm acest regim mafiot de o manieră paşnică”.
Totul e făcut la iniţiativa oamenilor. Nu uitaţi că 28, 29 şi 30 august sunt zile în care nu este cea mai mare productivitate a muncii...
Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor, Oleg Budza, respinge însă criticile, inclusiv cea că propunerea acestei minivacanţe ar avea substrat politic:
„Nu avem nici o amprentă politică. Totul e făcut la iniţiativa oamenilor. Nu uitaţi că 28, 29 şi 30 august sunt zile în care nu este cea mai mare productivitate a muncii. 30 august e zi scurtă. Şi o bună parte din salariaţii deja şi-au programat ceva fie să aducă copii, fie să facă regulă în casă, fie să se pregătească de iarnă. Mulţi s-au adresat, au vrut să-şi ieie trei zile din cont propriu, din concediu.”
Ministerul Muncii a plasat propunerea sindicatelor pe platforma guvernamentală online de consultări publice particip.gov.md, cerând propuneri şi comentarii înainte de a definitiva decizia. Opiniile internauţilor sunt împărţite. Cei care laudă intenția guvernului invocă dorinţa firească de a beneficia de o vacanță de vară suplimentară sau timp suficient pentru a-şi pregăti copiii pentru şcoală. Mai mulţi sunt însă cei care critică propunerea. O să citez doar câteva comentarii: „asemenea decizii trebuie adoptate la începutul anului, dar nu în pripă” „este inoportun pentru angajați, dar mai ales pentru mediul de afaceri”, „ce fac întreprinderile, care au comenzi la export legate de timpul de livrare. În așa caz stopezi producerea cel puțin pe o săptămână”, „recuperările în zilele de sâmbătă sunt absolut neproductive, forțat impui angajaților 6 zile lucrătoare, iar randamentul din următoarea săptămână fiind mult mai mic”, „sindicatele poate nu vor să dea „foi de odihnă” gratuite, ca să fie siguri că bugetarii nu ajung la protestul din 26”, se întreabă una din semnatarele de comentarii pe internet.