Linkuri accesibilitate

Ce soluţii la îndemână au părinţii atunci când se închide grădinița?


În lunile de vară, mulţi părinți din Chişinău îşi duc copiii la ţară sau la bunici, în consecință grădinițele rămân semi-pustii. În plus, este perioada în care cadrele didactice îşi iau concedii şi în care se fac reparaţii. Astfel, parte din instituțiile preșcolare îşi închid uşile. Situaţia se repetă şi în alte localităţi, inclusiv în cele rurale. Pentru găsi soluţii de compromis, Ministerul Educaţiei le-a recomandat primăriilor să poarte discuţii cu părinţii. Nu toată lumea însă e mulţumită de deciziile luate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct

În perioada celor 42 de zile în care grădinițele vor fi închise, de regulă, bunicii se transformă în educatori, pe unde de voie, pe unde de nevoie.

Elena Darie este mama unui băiețel de şapte ani din Chişinău. Odrasla ei va merge la 1 septembrie în clasa întâi, până atunci frecventează grupa pregătitoare. Bunicii piciului fie sunt plecaţi peste hotare, fie sunt angajaţi în câmpul muncii. Chiar dacă un matur îşi poate lua concediu în această perioadă de maxim două săptămâni, oricum rămâne o perioadă în care Elena Darie nu ştie cum se va descurca.

„Probabil ca o alternativă ar fi bona, dar costă bani. Vedem dacă o să ne putem permite şi dacă o să găsim o bonă bună. În oraş asta presupune activități contra plată şi nu fiecare părinte poate să-şi permită o tabăra de vară. Plus la asta, iarăşi sunt copii, sunt foarte activi şi trebuie supravegheați şi lipsa grădiniței pe perioada la o lună şi jumătate – practic două luni e o problemă. Eu văd ca o problemă destul de gravă pentru că nu li s-a oferit părinților o alternativă. Şi eu vorbesc de alternative care să nu coste mulţi bani sau să nu coste în general. Nu cred că a fost o decizie bună, nu s-au consultat cu părinţi”.

Larisa, bunica unei fetiţe de cinci ani, care nu a vrut să-şi spună numele complet, crede că reparațiile invocate de autorități şi concediile personalului angajat în grădinițe sunt doar o parte a monedei. Reversul e că problema este pasată mamelor care nu au prea multe alternative.

„Mamele trebuie să se concedieze şi să stea acasă, ca şi cum toate programele gender care sunt de 20 de ani în ceea ce priveşte drepturile femeilor au fost în van. Nici un angajator nu va accepta explicaţiile lor că au nevoie de concediu sau să stea acasă cu copilul. Această situație fac mamele dependente, în loc să le uşureze viaţa”.

Ziua Internaţională a Copilului şi începutul verii pentru mulţi părinţi în acest an înseamnă o problemă în plus. Mulţi nu ştiu cum vor proceda atunci când vor fi puşi în faţa faptului împlinit:

„Chiar nu ştiu ce-o să fac cu copilul. N-am idee. Eu sunt singură, soţul este peste hotare la lucru. Buneii tot lucrează în fiecare zi”.

„Bunicii sunt peste hotare din ambele părți şi adică mergem în vacanță împreună, dar să stea cu bunicii nu avem posibilitatea asta”.

„La bunica la ţară. Ei oricum sunt bucuroși tot timpul de nepoţei”.

„Părinții lucrează. Ce să facă cu copiii? Să-i ţină acasă pe drumuri? Pe rând să facă reparații la grădinițe. Tot aşa e şi la sate”.

„Va sta probabil acasă cu bunica. Trebuie să se gândească şi la cei care lucrează. M-am gândit că ar fi bine s-o duc la un centru pentru copii care se află lângă casa noastră, dar şi ei nu vor lucra de la mijlocul lui iulie şi în luna august. Vom face plimbări, ce altceva vom face”.

Şefa adjunctă a Direcției educație din Chişinău, Lucia Caciuc-Roşioru, spune că graficul vacanțelor grădinițelor a fost stabilit împreună cu părinţii, cărora li s-au propus să aleagă alte instituţii din sectorul în care locuiesc. Din punctul ei de vedere, şi părinţii ar trebui să înțeleagă că educatorii, dădacele, bucătarii tot au nevoie de concedii, iar pe linie administrativă aceasta este o obligație prevăzută în Codul Muncii. La fel, în această vară ar urma să intre în reparaţii capitale mai multe instituţii preşcolare, a adăugat şefa adjunctă a Direcţiei educaţie din Chişinău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG