Linkuri accesibilitate

De la începutul anului, peste 3 mii de persoane au trecut ilegal granția din Belarus spre Lituania


Soldați lituanieni „întăresc” granița cu Belarus pentru a îngrădi trecerea migranților
Soldați lituanieni „întăresc” granița cu Belarus pentru a îngrădi trecerea migranților

Autoritățile lituaniene spun că numărul persoanelor care au trecut ilegal granița din Belarus a trecut de 3.000 de la începutul anului, un fenomen considerat de unii ca o răzbunare a regimului de la Minsk după ce Uniunea Europeană a impus o nouă rundă de sancțiuni asupra regimului represiv al lui Alexandr Lukașenka. Poliția de frontieră a țării membră în UE a declarat la 28 iulie că 171 de persoane au fost surprinse intrând ilegal în Lituania în ziua precedentă, cel mai mare număr dintr-o singură zi din acest an.

Serviciul de frontieră a declarat că grupul de migranți provenea integral din Irak. 2.366 imigranți ilegali au fost reținuți până acum luna aceasta, comparativ cu 473 luna trecută. Anul trecut, numărul total de persoane prinse traversând granița ilegal a fost de 81. Lukașenka a amenințat în repetate rânduri că va permite migranților să treacă ilegal în UE ca răspuns la sancțiunile impuse Minskului în urma alegerilor prezidențiale disputate de anul trecut, urmate de proteste ale opoziției. Lituania, care are o frontieră cu Belarusul de aproximativ 680 de kilometri, a devenit, de asemenea, un sediu în exil pentru opoziția bielorusă condusă de Svetlana Țihanouskaia.

UE, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni suplimentare regimului Lukashenka după ce R. Belarus a forțat un zbor de pasageri de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk în mai, arestând un jurnalist aflat la bord, și pe prietena lui. Frontex, agenția UE pentru controlul frontierelor, a desfășurat aproximativ 60 de polițiști de frontieră cu 30 de vehicule și două elicoptere pentru a ajuta Lituania să monitorizeze zona de frontieră și să oprească fluxul de migranți ilegali.

XS
SM
MD
LG