Linkuri accesibilitate

„De modul în care va răspunde Comisia de la Veneția va depinde tranziția politică” (Igor Munteanu/Contributors)


Spicuiri dintr-o presă matinală polarizată, precum țara, de criza politică de la Chișinău.

Contributors.ro găzduieşte un punct de vedere semnat de Valentin Naumenscu, care consideră că „Maia Sandu și Blocul ACUM, depozitarii speranței de schimbare în bine a Republicii Moldova, s-au grăbit și au făcut o imensă greșeală acceptând cadoul otrăvit al Moscovei, respectiv formarea monstruoasei coaliții cu Partidul Socialiștilor (intens pro-Rusia și profund anti-românesc și anti-occidental), asumând un guvern care are sprijinul real a doar 26 din 101 de deputați și care va sfârși prin a fi bătaia de joc a Parlamentului și a celorlalte partide”. Autorul precizează că nu susține în niciun caz că Blocul ACUM ar fi trebuit să guverneze alături de PD-ul lui Plahotniuc, „ci pur și simplu că liderii PAS și PPDA trebuiau să stea deoparte de această mizerie a contextului politic actual, să nu facă nicio coaliție și să se pregătească pentru următoarele alegeri, pe care ar fi avut șansa să le câștige”.

Replica ACUM poate fi dedusă dintr-un al doilea articol din Contributors.ro, pe aceeaşi temă, semnat de fostul ambasador moldovean la Washington, Igor Munteanu, membru al blocului ACUM. „Ceea ce este valabil pentru PD cu PSRM este inaplicabil cu Blocul ACUM”, scrie Munteanu. El recunoaşte că crearea unei majorităţi tehnice cu PSRM a părut o idee destul de bicisnică în prima clipă, din cauza divergenţelor de viziune ale celor două partide față de UE și UEA, NATO și Rusia. Justificarea autorului e că aceasta e o șansă reală de a pune capăt regimului cleptocratic legat de numele lui Vlad Plahotniuc, un lucru pe care şi PSRM și ACUM l-au promis în campania electorală din 2019.

Munteanu mai scrie despre lipsa unei înţelegeri clare la Bucureşti asupra evenimentelor curente. „Ocultarea adevăratelor probleme cu care se confruntă Republica Moldova (și implicit și partidele autentic pro-europene și românești de la Chișinău) face parte din porția de dezinformare pe care PD a servit-o mulți ani la rând pe terenurile de golf și hotelurile de lux de la Chișinău, deținute de Plahotniuc”, explică el. În fine, Munteanu mai vorbeşte despre solicitarea lui Thorbyorn Jagland, Secretarul general al CoE, către Comisia de la Veneția, să dea un aviz pe disputa existentă între Curtea Constituțională și Parlamentul R.Moldova. „De modul în care va răspunde Comisia de la Veneția va depinde tranziția politică, începută de vineri, 7 iunie, în Parlamentul R. Moldova”, afirmă autorul.

Jurnal de Chișinău (jc.md) este una din instituţiile media care preiau declarațiile făcute într-un interviu pentru Euronews de Nicu Popescu, ales ministru de Externe în Guvernul Maia Sandu, care spune că Republica Moldova a fost guvernată în ultimii ani de un oligarh care acum refuză să plece de la putere. „Țara se află într-un moment crucial. În ultimii ani, a fost guvernată de un oligarh. Oligarhul a pierdut la alegerile din februarie și acum nu dorește să părăsească puterea. Ne confruntăm în mod evident cu o situație constituțională”, a declarat Popescu, care a denunțat deciziile Curții Constituționale a RM, adăugând că sistemul judiciar din Moldova a fost „politizat”.

Agora.md scrie despre un grup de angajați ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care ar fi emis o scrisoare anonimă trimisă Silviei Radu în care scrie că „Guvernul nelegitim este cel din care faceți parte dvs”. Expeditorii ar fi participat, luni dimineață, la o ședință a staff-ului ministerial, iar ulterior i-au transmis acest mesaj ministrei. Scrisoarea ar fi primit și un răspuns din partea lui Radu: „Acest mesaj este FALS”, ar fi scris aceasta.

Argumentî i Faktî v Moldove (aif.md) publică un comentariu al lui Bogdan Țîrdea, care se întreabă unde au dispărut partidele pe care el le califică de „pseudo-stânga”: PCRM, ȘOR, Partidul Regiunilor. „Înainte totul era simplu. La comanda PDM ei îl compromiteau pe președinte, acuzându-l de cârdășie cu Plahotniuc. Pe acest fundal, ei se prezentau ca luptători cu „binomul”, afirmă autorul. Acum, însă, când Dodon a intrat într-o coaliție deschisă cu dreapta, ei ar fi renunțat, în opinia lui Țîrdea, la lupta cu Plahotniuc și dacă PCRM s-a ascuns ca șoarecele în vizuină, atunci Partidul „ȘOR” a acceptat colaborarea deschisă cu regimul.

Cotidianul.md sintetizează reacţia PDM la recunoașterea de către UE a Guvernului Maia Sandu. Într-o emisiune la TVC21, vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, a declarat că nimeni nu este în drept să spună autorităților de la Chișinău ce să facă și să pună la îndoială deciziile Curții Constituționale. „Acolo este scris Guvernul Maiei Sandu? Nu am observat. Ce înseamnă guvern legitim din punct de vedere democratic, când a fost asta? Noi suntem de acord cu acest comunicat. Cred că este suficient de clar. Un comunicat echilibrat. Cred că, la moment, nimeni nu a putut să își facă o concluzie corectă”, a spus Cebotari.

Curentul.md enumeră trei scenarii pe care Igor Dodon le consideră posibile ca urmare a evenimentelor din aceste zile. În cadrul unor declarații de presă, Igor Dodon a menționat că primul scenariu este începutul activității legale a tuturor instituțiilor de stat. „Sunt sigur că anume acest scenariu va fi. PSRM, eu, personal, vom merge anume pe acest scenariu”, a spus Igor Dodon. Totodată Președintele a punctat și celelalte două scenarii: „Al doilea ar fi cel al uzurpatorului, a PDM, care nu va lua în considerare tot ce se întâmplă și vor merge pe scenariul anticipatelor. Al treilea scenariu ar fi destabilizarea totală, PDM care va încerca să-și mențină puterea, inclusiv prin admiterea vărsărilor de sânge. Acesta e cel mai prost scenariu”, a spus Igor Dodon.

Deschide.md publică un editorial de Petru Bogatu, care aduce aminte că Vladimir Voronin, prin 2001, în primul an al mandatului său prezidențial, spunea că își dorește ca Republica Moldova să fie Cuba Europei. „Ei bine, visul său sinistru s-a împlinit. Ce-i drept, nu chiar întocmai cum spunea președintele comunist. Dar e ceva pe aproape. Nu-i Cuba. E Venezuela Europei, fapt pe care l-am remarcat duminica trecută într-o intervenție televizată”, spune Bogatu. În opinia sa, e o situație rușinoasă și deopotrivă periculoasă pentru cel de-al doilea stat românesc. De asemenea, editorialistul crede că, „indiferent ce spun Dodon, Maia Sandu sau Andrei Năstase despre rolul lor în evoluțiile politice de astăzi, Republica Moldova a căzut într-o prinsoare rusească fără precedent care o poate ucide mai repede decât vă închipuiți. Complicitatea PAS și PPDA cu partidul pro-Kremlin, cu Dodon, un corupt agent de influență al Rusiei, nu poate fi justificată în niciun caz de lupta cu oligarhul cel rău și este o trădare a interesului național”.

Mold-street.com scrie că o vinărie din Moldova a ajuns printre cele mai profitabile investiții la Bursa de la București. Este vorba despre Purcari Wineries, acțiunile căreia s-au apreciat cu 30,7% de la începutul anului 2019, atât pe fondul îmbunătățirii rezultatelor financiare, cât şi ca urmare a faptului că emitentul a decis să-şi remunereze investitorii cu dividende cu un randament de 5%, fiind pentru prima oară de când este listat când împarte din profit cu acționarii. În acest fel, compania s-a plasat pe locul 3 într-un top 5. Mold-Street adaugă că în primul trimestru al acestui an Purcari Wineries și-a majorat vânzările cu 28,80%, la 42,22 milioane lei românești, de la 32,78 milioane lei, în perioada similară a anului trecut. În același interval de raportare, profitul a ajuns la 8,67 milioane lei românești, cu 47% față de primele trei luni din 2018. Compania este listată la Bursa de la București din februarie 2018 și deține active în Republica Moldova și România.

Newsmaker.md a căutat să afle în ce condiții funcționează instituțiile de stat și cui i se subordonează. Drept urmare, jurnaliștii au constat că, în condițiile unei crize politice și existenței a două Guverne, funcționarii de stat continuă să meargă la lucru. Reporterii au solicitat câteva ministere, unde li s-a spus că sunt subordonate lui Pavel Filip. Totodată, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, spune că angajații secretariatului au ieșit, de asemenea, la muncă și se subordonează noii conduceri.

Novosti Pridnestrovia (novostipmr.com) transmite că așa-zisul minister de externe de la Tiraspol monitorizează cu atenție confruntarea politică care are loc în Republica Moldova. Tiraspolul îndeamnă forțele politice să manifeste reținere și să asigure pacea și stabilitatea în „statul vecin”. „Ne exprimăm speranța că agravarea crizei politice nu va avea un efect negativ asupra procesului de negocieri, orientat spre rezolvarea problemelor social-umanitare actuale în interesul oamenilor”, se arată într-o depeșă a externelor din Transnistria.

Prime.md desprinde din declarațiile făcute de analistul politic Anatol Țăranu, în emisiunea Replica de la acest post de televiziune, afirmația că Igor Dodon a recunoscut că reprezintă interesele unui stat străin în funcția de președinte al Republicii Moldova. „Vă închipuiți cum l-a prezentat el în opinia publică din Republica Moldova, dar și din Federația Rusă pe Vladimir Vladimirovici Putin? El îl desconsideră pe Putin. El vorbește despre chestii foarte private pe care le-a avut cu un șef de stat străin. Ce trebuie să spună rușii acum care, vorbesc despre cetățenii ruși care au văzut această informație (înregistrările din timpul negocierilor purtate cu Vlad Plahotniuc - n.red.), au auzit. Ce trebuie să gândească despre propriul președinte?”, se întreabă Țăranu.

Realitatea.md scrie că, deși ne-am deprins ca Partidul ȘOR al cărui lider este Ilan Șor să aibă reacții la tot ce se întâmplă în viața politică moldovenească, în contextul ultimelor evenimente, politicianul este mai tăcut. Presa rusă a scris cu referire la soția sa - Sara Șor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, că Ilan Șor stă acasă la Chișinău cu copiii.

Rfi.ro a realizat un interviu cu analistul român Sorin Ioniță, de la Expert Forum, care spune că există oameni la București care încă îl protejează pe liderul PD, Vladimir Plahotniuc, pentru că au legături strânse cu acesta și se tem că s-ar putea afla lucruri și despre ei. Din această cauză, crede el, „Bucureștiul e un spectator foarte îngrijorat” la ce se întâmplă la Chișinău. Analistul mai afirmă că liderul PDM, Vlad Plahotniuc ar fi o „invenție” a serviciilor secrete române. „Serviciile noastre l-au inventat pe Vladimir Plahotniuc. Că el a scăpat din mână după aia nu mai știm. Dar cred că sunt o grămadă de complicități la București, în diplomație, în Ministerul de Externe, la Cotroceni, în servicii secrete. În PSD este foarte evident. Au făcut campanii împreună și nu una, multe. (...) Sunt o grămadă de complicități politice, economice, probabil de corupție, probabil de servicii secrete la București. Cred sunt o grămadă de oameni nervoși zilele astea, care se tem foarte tare să nu apară chestii în spațiul public. Cam așa înțeleg ezitările Bucureștiului în a avea o poziție foarte clară. Ceea ce este destul de jenant”, mai spune Sorin Ioniță.

Unimedia.info îl citează pe fostul membru al Partidului Nostru, Dumitru Ciubașenco, care afirmă că Pavel Filip și Serghei Iaralov ar fi acuzați în Ucraina de extorcarea a patru milioane de dolari SUA de la omul de afaceri Nicolae Sambojuk. Ciubașenco a publicat decizia unei instanțe din Kiev de a da curs plângerii omului de afaceri Sambojuk, care scrie că Filip și Iaralov i-ar fi cerut patru milioane de dolari SUA pentru necesitățile PD în campania electorală din februarie 2019, în schimbul opririi acțiunii penale pornite de Procuratura Republicii Moldova pe numele acestuia și scoaterea din baza de date a Interpol.

Voceabasarabiei.md îl citează pe consultantul politic de la București, Cozmin Gușă, care apreciază poziţia președintelui român, Klaus Iohannis în situaţia creată la Chişinău în ultimele zile. ”Klaus Iohannis a făcut cea mai curajoasă declarație din mandatul de președinte. Pare banală, dar faptul că în pofida declarațiilor unor ambasadori și a PPE, de unde Iohannis își trage seva de relaționare în UE, nu a recunoscut guvernul Maiei Sandu. Foarte important. Asta l-a făcut pe Iohannis să se poziționeze și să poziționeze România: ”Vrem să fim întrebați, pentru că ce se întâmplă acolo noi nu luăm pe gratis”. Declarația de azi a lui Iohannis pune România la masă pentru că se contrapune acestor declarații oficiale ale UE și ale Federației Ruse prin Kozak, care azi mulțumea UE și SUA pentru această poziționare, adică umilea politica externă a UE, dar și a SUA, mulțumindu-le. Pentru că influența reală a Rusiei în interiorul Moldovei e una mare, istorică, culturală și această harababură de la Chișinău folosește în primul rând Federației Ruse”, a observat Gușă.

Zdg.md publică un interviu cu Ion Bulgac, liceanul de la „Ion Creangă”, a cărui discurs de absolvire a emoționat R. Moldova. „Ceea ce astăzi se numește clasa 12-B, peste trei luni va deveni diasporă”, spunea el, iar la scurt timp, fragmentul video a devenit viral. „Ceea ce am avut noi în primul rând în vedere, a fost că pleacă material intelectual din R. Moldova, pentru că majoritatea colegilor mei nu pleacă la muncă, ei pleacă să-și facă studiile peste hotare. Respectiv, obținând o diplomă europeană e puțin probabil că ei vor vrea să renunțe la salariul de acolo și să revină aici”, spune tânărul. Referindu-se la calitatea învățământului din Moldova, el mai vorbește despre plecarea profesorilor, pe care o califică drept o tragedie.

În Ziarulnational.md Nicolae Negru scrie despre Maia Sandu, Plahotniuc și „oportuniștii care își vând țara pentru interesele proprii”. El amintește că anume aceste cuvine i le-a adresat Maia Sandu lui Igor Dodon, acum doi ani, de Ziua Independenței. În numele partidului PAS, ea îl declara „trădător de țară” și cerea ca „procurorul general al Republicii Moldova să iniţieze o anchetă cu privire la acţiunile de subminare a statului de către cetăţeanul Dodon Igor, iar Parlamentul să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracţiunea de Trădare de Patrie”, își mai amintește editorialistul. „Ar fi cazul ca ea să repete ce a spus atunci, dar acum Maia Sandu nu numai că nu observă că Dodon își „vinde țara”, că „foloseşte finanţare obscură … din off-shoruri, cât şi din Federaţia Rusă”, că „stimulează și promovează separatismul, inclusiv în Autonomia Găgăuză”, ea participă alături de el la „dezoligarhizarea” Republicii Moldova sub ghidajul Moscovei”, afirmă Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG