Linkuri accesibilitate

20 de morți și aproape 300 răniți în explozia unei benzinării din Nagorno-Karabah


Urmările exploziei benzinăriei de la periferia capitalei enclavei Karabah
Urmările exploziei benzinăriei de la periferia capitalei enclavei Karabah

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și alte aproape 300 au fost rănite în urma unei explozii la o benzinărie aglomerată din enclava separatistă armeană Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, unde are loc un exod al localnicilor spre Armenia propriu-zisă.

Peste 13.500 de oameni - aproximativ 12% din populația enclavei - au fugit deja în Armenia, au relatat autoritățile de la Erevan. Cauzele sunt atacul azer de la 19 septembrie, dar și ridicarea blocadei de 10 luni impuse mai înainte de azeri. De îndată ce drumul a fost liber, oamenii au început să plece.

Din cauza blocadei, în enclavă era o penurie gravă de alimente, medicamente și carburanți.

Refugiații din regiunea Nagorno-Karabah se înregistrează la centrul de ajutor din satul de graniță Kornidzor, Armenia, 26 septembrie 2023.
Refugiații din regiunea Nagorno-Karabah se înregistrează la centrul de ajutor din satul de graniță Kornidzor, Armenia, 26 septembrie 2023.

După scurta ofensivă din 19 septembrie, încheiată prin medierea Rusiei, Azerbaidjanul s-a angajat să respecte drepturile etnicilor armeni, dar mulți locuitori se tem de represalii, relatează AP.

​Explozia, la benzinăria din periferia capitalei enclavei Karabah, a avut loc luni seară, în timp ce oamenii stăteau la coadă să facă plinul.

Departamentul pentru sănătate al guvernului separatist a declarat că 13 cadavre au fost găsite la locul exploziei. Alte 7 persoane au murit din cauza rănilor.

Cauza exploziei nu este cunoscută pentru moment.

Aceeași sursă a informat că alte 290 de persoane au fost internate, zeci dintre ele rămân în stare gravă.

Ministerul armean al Sănătății a declarat că un elicopter a adus deja câteva victime ale exploziei în Armenia, marți dimineață. Se așteaptă ca evacuarea răniților să continue.

Hikmet Hajiev , un consilier al președintelui azer, a scris pe X, fostul Twitter, că spitalele din Azerbaidjan sunt pregătite să trateze victimele, dar nu a spus dacă vreo victimă a fost dusă acolo. A scris însă că Azerbaidjanul a trimis medicamente pentru tratarea arsurilor și alte ajutoare umanitare.

După victoria forțelor azere în scurta ofensivă din 19 septembrie, autoritățile separatiste armene au fost obligate să accepte dizolvarea și dezarmarea forțelor lor. Totodată, au început discuții privind „reintegrarea pașnică” a enclavei în Azerbaidjan, discuții care pentru moment nu au adus rezultate.

Cele 10 luni de blocadă azeră provocaseră deja o penurie severă de benzină în Karabah. Acum, după explozia de la benzinărie, lumea este și mai îngrijorată că nu va avea benzina necesară pentru a străbate cu mașina cei 35 de kilometri până în Armenia.

Moscova a spus că trupele ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah ajută la evacuarea locuitorilor. Luni noapte, aproximativ 700 de persoane se adăposteau la baza militară a trupelor de menținere a păcii.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG