Linkuri accesibilitate

Mii de armeni din regiunea azeră Nagorno-Karabah au început să plece în masă


Etnici armeni din capitala regiunii Nagorno-Karabah părăsesc orașul cu mașinile, în urma unei operațiuni militare a forțelor armate azere, 24 septembrie 2023. Un panou din fundal afișează un steag al Rusiei și pe președintele Vladimir Putin.
Etnici armeni din capitala regiunii Nagorno-Karabah părăsesc orașul cu mașinile, în urma unei operațiuni militare a forțelor armate azere, 24 septembrie 2023. Un panou din fundal afișează un steag al Rusiei și pe președintele Vladimir Putin.

Aproape 3.000 de armeni din Nagorno-Karabah au părăsit regiunea până luni dimineață, după ce a fost cucerită de Azerbaidjan. Majoritatea populației din enclava azeră este de etnie armeană, aproximativ 120.000 de oameni. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu liderul Azerbaidjanului.

Etnicii armeni din Nagorno-Karabah au început duminică un exod masiv spre Armenia, după ce Azerbaidjanul i-a învins zilele trecute pe luptătorii armeni din regiunea separatistă, într-un conflict care datează din epoca sovietică, scrie Reuters.

Cei aproximativ 120.000 de armeni din regiune nu doresc să trăiască sub conducerea azeră „de teama persecuțiilor și a epurării etnice”, spun autoritățile de la Erevan.

Mii de oameni din capitala regiunii Nagorno-Karabah - cunoscută sub numele de Stepanakert de către Armenia și Hankendi de către Azerbaidjan - au început duminică să se deplaseze cu mașinile prin coridorul Lacin spre granița cu Armenia.

Guvernul condus de Nikol Pașinian a anunțat că peste 1.000 de persoane au intrat în Armenia până duminică la ora 22:00 (ora locală), iar până luni dimineață, la ora 5:00, numărul ajunsese la peste 2.900.

Coridorul Lacin, 24 septembrie 2023.
Coridorul Lacin, 24 septembrie 2023.

În Armenia a fost pregătit spațiu de cazare pentru 40.000 de persoane, iar Azerbaidjanul, care este majoritar musulman, a declarat că armenii, care sunt creștini, pot pleca dacă doresc. Cei care rămân vor fi integrați ca „cetățeni egali”.

O victorie rapidă a Azerbaidjanului

Armenii din Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care până săptămâna trecută nu era sub controlul acestei țări, s-au declarat învinși după o operațiune militară de 24 de ore a armatei azere.

Armenia și Azerbaidjanul au purtat două războaie în ultimii 30 de ani pentru această enclavă, iar azerii au recuperat o mare parte din teritoriile din Nagorno-Karabah și din împrejurimi în urma unui conflict de șase săptămâni în 2020.

Victoria Azerbaidjanului de săptămâna trecută pare să pună capăt unuia dintre „conflictele înghețate” vechi de zeci de ani de la dizolvarea Uniunii Sovietice.

Președintele azer Ilham Aliev a declarat că „mâna sa de fier” a consemnat în istorie ideea unui Karabah „independent de etnia armeană” și că regiunea va fi transformată într-un „paradis”.

Peste 200 de persoane au fost ucise și 400 rănite în operațiunea militară azeră, acuză oficialii de la Erevan.

Întâlnire Erdogan-Aliev

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a sprijinit azerii cu armament în conflictul din 2020, are programată o întâlnire cu președintele azer Ilham Aliev, luni, în Nahicevan - o fâșie de teritoriu azer situată între Armenia, Iran și Turcia.

Săptămâna trecută, Erdogan a declarat că a sprijinit obiectivele ultimei operațiuni militare din Azerbaidjan, dar că nu a luat parte la aceasta.

140 de protestatari reținuți la Erevan

„Soarta bieților noștri oameni va rămâne în istorie ca o rușine, o rușine pentru poporul armean și pentru întreaga lume civilizată. Cei responsabili pentru soarta noastră vor trebui într-o zi să răspundă în fața lui Dumnezeu pentru păcatele lor”, a declarat un oficial din autointitulata Republică Arțah, numele dat de armeni regiunii Nagorno-Karabah.

Într-un discurs adresat națiunii, duminică seară, prim-ministrul armean Nikol Pașinian a acuzat Rusia că nu a făcut suficient pentru Armenia, anunțând revizuirea alianței cu Moscova. Aproximativ 2.000 de membri ai forțelor rusești de menținere a păcii sunt prezenți în regiune.

În replică, oficialii ruși spun că Pașinian este vinovat pentru modul „greșit” în care a gestionat criza.

Protest în Piața Republicii din Erevan, Armenia, 24 septembrie 2023.
Protest în Piața Republicii din Erevan, Armenia, 24 septembrie 2023.

Însă, prim-ministrul armean se confruntă și cu proteste de stradă în țara sa, iar mai multe voci din societate i-au cerut demisia pentru că nu a reușit să salveze Karabahul. Peste 140 de protestatari au fost reținuți.

Conflictul din Nagorno-Karabah

Noile schimbări ar putea schimba echilibrul delicat din regiunea Caucazului de Sud, un mozaic de etnii străbătut de conducte de petrol și gaze, disputat de puterile din zonă.

Nagorno-Karabah se află într-o zonă care, de-a lungul secolelor, a fost sub stăpânirea perșilor, turcilor, rușilor, otomanilor și sovieticilor.

A fost revendicată atât de Azerbaidjan, cât și de Armenia după căderea Imperiului Rus în 1917. În perioada sovietică, a fost desemnată ca regiune autonomă în Azerbaidjan.

După ce Uniunea Sovietică s-a destrămat, armenii de acolo s-au debarasat de controlul nominal al azerilor și au capturat teritoriul în primul război din Karabah. Din 1988 până în 1994, aproximativ 30.000 de persoane au fost ucise și peste un milion de persoane - majoritatea azeri - au fost strămutate.

În 2020, Azerbaidjanul a câștigat decisiv al doilea război din Karabah, care a durat 44 de zile. Această fază a conflictului s-a încheiat cu un acord de pace mediat de Rusia, armenii acuzând Moscova că nu l-a garantat.

XS
SM
MD
LG