Linkuri accesibilitate

18 000 de oameni evacuați prin aeroportul Kabul, de la preluarea puterii de talibani


Peste 18.000 de persoane au fost evacuate pe calea aerului din Kabul de când Talibanii au cucerit capitala Afganistanului, a declarat vineri un oficial NATO, angajându-se să dubleze eforturile de evacuare, în vreme ce criticile cu privire la modul de gestionare a crizei de către Occident se intensificau.

Mii de oameni, disperați să fugă din țară, se aglomerau și vineri în aeroport, a declarat pentru Reuters oficialul, care a refuzat să fie identificat, chiar dacă Talibanii au cerut oamenilor fără documente valabile de călătorie să plece acasă.

Focuri de armă și haos pe aeroportul din Kabul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Talibanii au făcut apel la unitate înaintea rugăciunilor de vineri, primele de când au preluat puterea, cerând imamilor să convingă oamenii să nu părăsească Afganistanul în condițiile haosului de la aeroport, al protestelor și al relatărilor despre violențe.

Un martor a declarat pentru Reuters că mai multe persoane au fost ucise în orașul estic Asadabad joi, când militanții au tras asupra unei mulțimi care își proclama fidelitatea față de republica afgană.Talibanii au promis să înființeze un emirat, guvernat de o lege islamică strictă.Au avut loc manifestații similare în alte două orașe - Jalalabad și Khost.

Situația de la Kabul a fost în mare parte calmă, cu excepția aeroportului și împrejurimilor, unde 12 persoane au fost ucise de duminică, au declarat oficialii NATO și Taliban.

XS
SM
MD
LG