Linkuri accesibilitate

444 de zile: Criza ostaticilor americani din Iran, retrospectivă

Acum 40 de ani, pe 4 noiembrie 1979, adepți ai ayatollahului Ruhollah Khomeini, majoritatea studenți, au luat cu asalt Ambasada SUA la Teheran și au sechestrat zeci de cetățeni americani. Așa a început criza americano-iraniană, care a provocat ruptura relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, continuând și astăzi să influențeze politica din regiune.

Pe fondul revoluției islamice din Iran, studenții islamiști au fost susținuți de mulțimea supărată, partizanii revoluției islamice preluând fără dificultate controlul asupra ambasadei americane. Studenții au declarat că acțiunea lor este un gest de protest față de hotărârea autorităților americane de a-i permite accesul în Statele Unite fostului lider al țării, Șah Mohammad Reza Pahlavi, din considerente umanitare - pentru tratarea cancerului.

Regimul Khomeini a propus SUA un schimb de ostateci, cerând extrădarea fostului şah. În consecință, Pahlavi s-a refugiat în Egipt, unde a murit de boală. Criza ostaticilor americani a durat însă 444 de zile, cei 52 de diplomați și angajați ai ambasadei SUA fiind eliberați abia în 1981.

Conflictul diplomatic a provocat daune grave președinției lui Jimmy Carter, iar relațiile dintre SUA și Iran nu au fost refăcute nici până în prezent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG