Linkuri accesibilitate

Ştiri

Partidul „Bugeacul Nostru” creat la Comrat, de Ziua Independenței R. Moldova

Politicianul găgăuz, Valeri Ianioglo, Comrat, 2019
Politicianul găgăuz, Valeri Ianioglo, Comrat, 2019

La Comrat, a fost creat un nou partid, „Bugeacul Nostru”, în frunte cu politicianul găgăuz, Valeri Ianioglo, fost bașcan interimar și prim-vicepreședinte al comitetului executiv al Găgăuziei.

Congresul de constituire a noului partid a avut loc sâmbătă, 27 august, de Ziua Independenței R. Moldova, potrivit unui anunț postat de Ianioglo pe Facebook. El a mai scris că a fost aprobat statutul și programul partidului, urmând ca actele să fie depuse pentru înregistrare.

Formarea noului partid în Găgăuzia are loc pe fundalul unui val de proteste antiguvernamentale, dar și în contextul viitoarelor alegeri ale guvernatorului Găgăuziei, în aprilie 2023.

În vârstă de 65 de ani, Ianioglo este absolvent al Școlii speciale a KGB din URSS (de la Minsk) și al Institutul Politehnic din Chişinău, potrivit fișei sale biografice depusă în 2015, când a candidat la funcția de guvernator al Găgăuziei și citată de portalul de monitorizare a alegerilor e-democracy.md

Politicianul găgăuz și-a început cariera în organele KGB din RSS Moldovenească și R. Moldova. A fost bașcan interimar al autonomiei găgăuze, în 2002, și de două ori prim-vicepreședinte al comitetului executiv din Găgăuzia. A ocupat și alte posturi, iar mai recent a fost director al Agenției de Dezvoltare Regională Găgăuzia.

Vezi ultimele știri

Un avion de luptă F-16 s-ar fi prăbușit în Ucraina

Avioane F-16
Avioane F-16

Un avion de vânătoare ucrainean F-16 a fost distrus luni, într-un accident, potrivit unui oficial american, la doar câteva săptămâni după ce primele avioane de fabricație americană au sosit în Ucraina.

Rapoartele inițiale spun că avionul nu a fost doborât de focul inamic, deși incidentul a avut loc luni în timpul unui atac rusesc cu rachete asupra întregii Ucraine, a spus oficialul.

Mai degrabă, accidentul a fost cel mai probabil rezultatul unei erori de pilotaj, scrie Wall Street Journal.

Ucraina a folosit avioanele F-16 pentru prima dată în luptă pentru a doborî rachete rusești în timpul atacurilor din această săptămână, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Forțele aeriene ucrainene nu au confirmat prăbușirea sau starea pilotului.

Pentagonul a adresat întrebări Forțelor Aeriene Ucrainene pentru comentarii.

Vestea că unul dintre puținele avioane F-16 ale Ucrainei a fost distrus este o lovitură majoră pentru Kiev, care a pledat pentru avioane cu câteva luni înainte ca președintele Biden să dea în sfârșit undă verde țărilor europene să transfere aeronavele către Ucraina anul trecut.

Kievul speră că aeronavele vor aduce un avantaj pe câmpul de luptă forțelor sale, în special pentru a doborî rachetele rusești și pentru a ajuta la protejarea trupelor de pe linia frontului.

Dar sunt, de asemenea, vulnerabile la rachetele rusești de apărare aeriană și reprezintă o țintă de mare valoare pentru forțele Moscovei.

Știre preluată de pe Europa Liberă România

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Sistemul de sănătate, dotat cu 41 de ambulanțe noi

Imagine de la evenimentul de repartizare a celor 41 de ambulanțe noi, 29 august
Imagine de la evenimentul de repartizare a celor 41 de ambulanțe noi, 29 august

41 de ambulanțe au fost distribuite, pe 29 august, substațiilor și punctelor de asistență medicală urgentă din Chișinău (11) și teritorii (30). Acestea au costat circa 3,5 milioane de euro, bani împrumutați de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Ambulanțele de marca Renault, de tip B sunt produse în 2024 și sunt dotate cu echipamente medicale de ultimă generație, potrivit Ministerului Sănătății.

Ambulanțele de tip B sunt destinate intervențiilor de urgență și transportului medical asistat al pacienților.

Autospecialele au fost distribuite în raioanele Anenii Noi, Dubăsari, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Ungheni, Briceni, Dondușeni, Edineț, Șoldănești, Florești, Glodeni, Râșcani, Sângerei, Telenești, Cantemir, Leova, Ștefan Vodă, Ceadâr-Lunga, Vulcănești și Comrat. Două au fost repartizate la Bălți și 11, în municipiul Chișinău.

În ultimii 2 ani, parcul serviciului de asistență medicală urgentă a fost reînnoit cu 184 de ambulanțe, achiziționate din diferite surse, din bugetul de stat sau cu suportul partenerilor internaționali.

În total, Parcul de autosanitare al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească are 444 de ambulanțe, dintre care 358 cu o uzură de 50%.

Până la sfârșitul anului alte 21 de autosanitare urmează să ajungă în țară.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Tarlev și Bolea nu vor putea aduna semnături pentru a candida la prezidențiale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anulat, pe 29 august, decizia de înregistrare a grupului de inițiativă în susținerea ex-premierului Vasile Tarlev și a respins înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea deputatului Vasile Bolea, membru „Renaștere”. Ambii voiau să candideze independent.

Membrii CEC au spus că, deși a fost desemnat ca independent de un grup de cetățeni, la acel moment Tarlev încă era, potrivit datelor Agenției pentru Servicii Publice, lider al Partidului „Viitorul Moldovei”.

Mai mult decât atât, membrii grupului de inițiativă colectau semnături pentru candidatura fostului premier lângă bannerul formațiunii.

Pe de altă parte, reprezentanții grupului de inițiativă au susținut că Tarlev și-a suspendat calitatea de președinte și a delegat atribuțiile unui vicepreședinte, notează IPN.

Tarlev mai poate încerca să înregistreze un grup de inițiativă până pe 31 august.

La aceeași ședință, CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidaturii lui Vasile Bolea. La fel ca Tarlev, el a fost desemnat ca independent, fiind membru de partid.

Fostul socialist face parte din biroul politic al Partidului „Renaștere”, una din cele patru formațiuni afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, care anterior au încercat să-l înainteze din partea blocului „Victorie-Pobeda”.

Deputatul s-a apărat spunând că și-a dat demisia din partid și că niciunul din membrii formațiunii nu face parte din grupul de inițiativă.

Până în prezent, CEC a înregistrat 12 grupuri de inițiativă. Acestea urmează să strângă semnături pentru următorii candidați: Maia Sandu; Ion Chicu; Alexandr Stoianoglo; Octavian Țîcu; Tudor Ulianovschi; Renato Usatîi; Irina Vlah; Igor Munteanu; Victoria Furtună; Andrei Năstase; Alexandru Arseni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-t

ABBA îi interzice lui Trump să-i folosească muzica în campania electorală

Membrii ABBA în 2022, la lansarea proiectului ABBA Voyage, la Londra.
Membrii ABBA în 2022, la lansarea proiectului ABBA Voyage, la Londra.

Suedezii din ABBA, una din cele mai populare trupe pop din istorie, i-au cerut lui Donald Trump să nu le mai folosească muzica, după ce fostul președinte american a difuzat mai multe melodii ale lor și chiar a folosit imagini cu grupul la un miting electoral.

Trump, candidatul republican la președinția SUA, a folosit marți hituri precum Money, Money, Money, The Winner Takes It All și Dancing Queen la mitingul său din St. Cloud, Minnesota, statul american cu cea mai mare populație suedeză, a relatat ziarul Svenska Dagbladet, preluat the Guardian.

Campania a prezentat, de asemenea, imagini filmate cu membrii ABBA pe un ecran video mare de pe stadionul de hochei, alături de mesaje care îi îndemnau pe susținători să doneze.

Universal Music, casa de discuri a grupului suedez, a declarat că nu i s-a cerut permisiunea de a folosi muzica sau videoclipurile ABBA de către oficialii din campania lui Trump și că filmările de la eveniment trebuie „imediat demontate și eliminate”.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Împreună cu membrii ABBA, am descoperit că au fost difuzate videoclipuri în care muzica/videoclipurile ABBA au fost folosite la evenimentele lui Trump și, prin urmare, am solicitat ca această utilizare să fie imediat retrasă și eliminată”.

Ei au adăugat: „Universal Music Publishing AB și Polar Music International AB nu au primit nici o solicitare, deci nu a fost acordată nici o permisiune sau licență pentru Trump.”

Unul dintre membrii grupului, Björn Ulvaeus, ar fi declarat prin mesaj text agenției suedeze de știri TT: „Casa noastră de discuri Universal ia măsuri pentru a se asigura că acest conținut va fi înlăturat”.

Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad și Ulvaeus nu sunt primii muzicieni care au luat protestat față de utilizarea muzicii lor de către campania lui Trump.

Céline Dion a protestat împotriva utilizării piesei My Heart Will Go On la un miting de campanie în Montana, în timp ce Beyoncé i-a interzis lui Trump să folosească Freedom, melodia principală a campaniei rivalei sale democrate Kamala Harris, după ce aceasta a apărut într-un videoclip al campaniei Trump.

Campania Trump nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii, a scris Guardian. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Macron vizitează Serbia. Consolidarea legăturilor cu UE și vânzarea de avioane de luptă Rafale, pe agenda

Președintele sârb Aleksandar Vucic și cel francez, Emmanuel Macron, în aprilie, la Paris.
Președintele sârb Aleksandar Vucic și cel francez, Emmanuel Macron, în aprilie, la Paris.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vizitează pentru două zile Serbia, cu scopul declarat de a consolida legăturile cu țara balcanică și a o aduce mai aproape de Uniunea Europeană. Autoritățile de la Belgrad afirmă că își doresc aderarea țării la UE, dar mențin legături strânse cu Rusia și China.

În timpul vizitei, Emmanuel Macron și omologul său Aleksandar Vucic intenționează să discute un acord de cumpărare a avioanelor de luptă Rafale, produse în Franța, dar și teme precum energia sau inteligența artificială, transmit RFE/RL și Reuters.

E a doua întâlnire a lui Macron cu Vucic în acest an și urmează vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Belgrad, în luna mai.

Într-un articol publicat joi în cotidianul pro-guvernamental sârb Politika, Macron a scris că Belgradul își poate menține poziția independentă „doar sub auspiciile UE”.

„Când războiul a izbucnit din nou pe continentul nostru, inițiat de Rusia, ideea că Serbia ar putea să-și caute propria cale în eternul joc al echilibrului între puteri este doar o iluzie”, a scris Macron, potrivit Reuters.

UE rămâne cel mai mare investitor al Serbiei și sute de mii de sârbi lucrează în companii deținute de investitori occidentali.

Miercuri seara, Aleksandar Vucic a declarat că există probleme nerezolvate legate de cumpărarea avioanelor Rafale, estimate la aproximativ 3 miliarde de euro (3,34 miliarde de dolari).

„Nu este o chestiune de preț, este o chestiune de anumite garanții. Ne luptăm cu asta de patru zile”, a declarat el, potrivit Reuters, care citează presa din Serbia.

Aleksandar Zivotic, profesor de istorie la Universitatea din Belgrad, spune că un acord de vânzare a avioanelor franceze ar însemna o ieșire de sub influența rusă.

„O astfel de tehnologie militară nu este cumpărată doar cu bani, ci și cu promisiuni de politică externă”, a spus expertul.

Belgradul a redus cooperarea militară cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina și a condamnat invazia.

Însă, spre deosebire de UE și alte țări occidentale, nu a impus sancțiuni Moscovei.

Armata și forțele aeriene ale Serbiei au în dotare arme provenite atât din Rusia erei sovietice, cât și din occident: elicoptere și avioane de transport Airbus, radare de la Thales și rachete sol-aer Mistral produse de Franța.

Serbia - relație complicată cu UE

Palatul Elysee a anunțat anterior că Macron își va confirma sprijinul pentru integrarea europeană a Serbiei.

Serbia, care are din 2012 statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană din 2012, a iritat Bruxellesul prin menținerea legăturilor cu Rusia în timpul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei și prin refuzul de a impune sancțiuni Moscovei.

Uniunea Europeană a transmis Serbiei pe 15 august că acest comportament nu este compatibil cu valorile UE și cu procesul de aderare.

Reacția UE a urmat întâlnirilor dintre vicepremierul sârb Aleksandar Vulin și oficiali de la Kremlin la Moscova.

Vulin a spus atunci că este mândru că Serbia „nu face parte din isteria anti-rusă” și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Șeful Delegației Uniunii Europene, Emanuele Giaufret, la Belgrad, pe 28 august, a spus despre vizita președintelui Franței la Belgrad că e un pas important în drumul Serbiei către Uniunea Europeană.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Curtea de Apel a menținut refuzurile CEC de a înregistra două grupuri de inițiativă pentru prezidențiale

Până în prezent, au fost înregistrate 12 grupuri de inițiativă.
Până în prezent, au fost înregistrate 12 grupuri de inițiativă.

Curtea de Apel Chișinău a respins contestațiile depuse de doi pretendenți la funcția de președinte, Ludmila Corsun și Valeriu Pleșca, împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a refuzat să înregistreze grupurile de inițiativă ce ar fi urmat să colecteze semnături în susținerea lor.

În primul caz, CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatei independente Ludmila Corsun, după ce membrii comisiei au constatat că ea nu cunoaște limba română la nivel corespunzător.

În cazul lui Valeriu Pleșca, CEC a constatat că ședința Consiliului național politic al Partidului Social Democrat European (PSDE), la care a fost desemnată candidatura lui, nu a întrunit cvorumul. În plus, atunci când a depus actele, Pleșca era încă președinte al unui alt partid.

PSDE a emis o declarație prin care și-a exprimat dezamăgirea în raport cu decizia instanței de a lăsa în vigoare hotărârea CEC, calificând-o drept „absurdă, neîntemeiată” și „motivată politic”.

„Valeriu Pleșca este o personalitate cunoscută în R. Moldova și este evident că, având susținerea celei de-a treia ca pondere forță politică din țară (în baza rezultatelor alegerilor locale generale) avea toate șansele să înregistreze un rezultat bun în alegerile prezidențiale”, se arată în declarația PSDE.

Până în prezent, CEC a înregistrat 12 grupuri de inițiativă. Acestea urmează să strângă semnături pentru următorii candidați: Maia Sandu; Ion Chicu; Vasile Tarlev; Alexandr Stoianoglo; Octavian Țîcu; Tudor Ulianovschi; Renato Usatîi; Irina Vlah; Igor Munteanu; Victoria Furtună; Andrei Năstase.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Decizie finală: Blocul „Victorie-Pobeda” nu poate participa la scrutinele din 20 octombrie

Marina Tauber urma a fi secretara generală a blocului electoral „Victorie-Pobeda”, iar Vasile Bolea - candidatul formațiunii la prezidențialele din 20 octombrie.
Marina Tauber urma a fi secretara generală a blocului electoral „Victorie-Pobeda”, iar Vasile Bolea - candidatul formațiunii la prezidențialele din 20 octombrie.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, pe 29 august, recursul privind neînregistrarea blocului electoral „Victorie-Pobeda”. Încheierea CSJ este finală, deci cele patru partide afiliate fugarului Ilan Șor nu vor putea participa împreună la prezidențialele și referendumul din 20 octombrie.

La începutul lunii august, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a înregistrat blocul electoral „Victorie-Pobeda” din cauza mai multor nereguli în actele depuse de aliații lui Șor. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău și apoi la Curtea Supremă de Justiție, care a declarat recursul depus de cele patru partide ca fiind inadmisibil.

Judecătorii instanței supreme și-au motivat decizia prin faptul că reprezentanții celor patru formațiuni politice nu au adus argumente suficiente în susținerea recursului la decizia Curții de Apel Chișinău.

Printre altele, autoritatea electorală a pus la îndoială desemnarea Marinei Tauber drept secretară executivă a blocului, ea fiind sancționată de guvernele occidentale pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova – sancțiuni ce au fost replicate de guvernul de la Chișinău.

La rândul lor, cele patru partide au declarat că neregulile invocate de CEC sunt „neîntemeiate” și „nu au nicio relevanță privind procedura de înregistrare” a blocului electoral.

Din blocul electoral „Victorie-Pobeda” au vrut să facă parte patru partide: „Șansă” - condus de Alexei Lungu, „Renaștere” - condus de Natalia Parasca, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” - condus de Alexandru Beschieru, și „Victorie” - condus de Vadim Grozavu. Cele patru formațiuni sunt aceleași care au fondat la Moscova un bloc politic omonim.

Cele patru partide se opun deschis aderării R. Moldova la UE și pledează pentru apropierea de Rusia.

La CEC ele doreau să susțină candidatura deputatului Vasile Bolea la prezidențiale și să facă agitație pentru votul „Nu” la referendum. Între timp, Bolea a depus actele la CEC pentru a strânge semnăturile drept candidat independent.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Borell, la capăt de mandat: Dacă ucrainenii nu pot folosi armele noastre cum vor, degeaba le primesc!

Josepp Borrell (stânga) cu ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba la Bruxelles, înaintea reuniunii miniștrilor de Externe din UE de joi, 29 august.
Josepp Borrell (stânga) cu ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba la Bruxelles, înaintea reuniunii miniștrilor de Externe din UE de joi, 29 august.

Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și securitate, Josep Borrell, a cerut joi, 29 august, aliaților Ucrainei să elimine restricțiile impuse Kievului în ce privește utilizarea armelor pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei.

Ucraina a primit mai multe rachete cu rază lungă de atac din partea SUA și a unor țări europene, însă acestea sunt limitate și nu pot fi utilizate la întreaga lor capacitate. Această situație creează dificultăți Kievului, care caută noi soluții pentru a lovi instalațiile militare din interiorul Rusiei, utilizate pentru a lansa atacuri asupra forțelor și civililor ucraineni, scrie AP.

„Trebuie să ridicăm restricțiile privind utilizarea armamentelor împotriva țintelor militare ruse, în conformitate cu dreptul internațional”, a spus șeful diplomației UE aflat la final de mandat, Josep Borell, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai blocului comunitar la Bruxelles, unde urma să se discute și despre invazia Rusiei în Ucraina.

„Armamentul pe care îl furnizăm Ucrainei trebuie să poată fi utilizat la capacitate maximă, iar restricțiile trebuie să fie ridicate pentru ca ucrainenii să fie capabili să lovească locațiile din care Rusia îi bombardează. Altfel, armamentele oferite de noi sunt inutile”, le-a spus Borrell jurnaliștilor.

Vorbind alături de ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, Borrell a condamnat atacurile Rusiei asupra civililor și infrastructurii civile.

„Rusia vrea să bombardeze o țară europeană până la capitularea totală”, a spus el.

Kuleba a spus că aliații Ucrainei vor trebui să se învinovățească pe ei înșiși dacă Rusia va învinge.

„Succesul Rusiei depinde de un singur lucru: capacitatea partenerilor de a lua decizii îndrăznețe. Dacă astfel de decizii sunt luate, Ucraina are succes pe front. Dacă nu sunt luate, atunci ei nu ar trebui să se plângă de Ucraina, ci de ei înșiși”, a spus Kuleba.

Șeful diplomației de la Kiev a insistat că Ucraina dorește să atace „doar țintele militare legitime” din interiorul Rusiei, lucru care poate fi realizat doar dacă aliații elimină restricțiile impuse la utilizarea armamentului furnizat de aceștia.

De asemenea, el a îndemnat Occidentul să își îndeplinească promisiunile de a trimite rapid sprijin militar Ucrainei: „Noi plătim pentru toate aceste întârzieri, cu pagube și pierderi de vieți omenești”, a spus el.

Kuleba a cerut în special livrarea rapidă a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot. El a îndemnat toate țările care s-au angajat să livreze sisteme Patriot cu luni în urmă să le livreze, în sfârșit.

Ucraina a declarat luna trecută că are nevoie de 25 de sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-și apăra pe deplin spațiul aerian și pentru a proteja țara de atacurile cu rachete rusești. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Port turistic din Grecia, inundat de pești morți

Pești morți în apa portului Volos, pe 28 august 2024.
Pești morți în apa portului Volos, pe 28 august 2024.

Autoritățile din Grecia centrală se străduiesc să facă față unei inundații cu tone de pește mort într-un port popular. Localnicii spun că le-ar putea fi amenințate mijloacele de subzistență. Peștii de apă dulce au ajuns în mare, unde apa sărată i-a ucis.

Agenția France Presse amintește că aceasta este a doua catastrofă ecologică care lovește portul Volos, situat la trei ore și jumătate de drum cu mașina la nord de Atena, după inundațiile catastrofale care au lovit regiunea Tesalia anul trecut.

Acele inundații au reumplut un lac din apropiere care fusese secat în 1962 în încercarea de a combate malaria, „umflându-l” de trei ori peste dimensiunea sa normală.

„După furtunile Daniel și Elias din toamna anului trecut, aproximativ 20.000 de hectare de câmpii din Tesalia au fost inundate, iar diverși pești de apă dulce au fost duși de râuri spre mare”, a declarat Dimitris Klaudatos, profesor de agricultură și mediu la Universitatea din Tesalia.

Râul Xiria, de lângă Volos, la 28 august.
Râul Xiria, de lângă Volos, la 28 august.

De atunci, apele lacului s-au retras drastic, forțând peștii de apă dulce să se îndrepte spre portul Volos care se varsă în Golful Pagasetic și în Marea Egee, unde nu pot supraviețui.

Numai marți, autoritățile au îndepărtat 57 de tone de pești morți eșuați pe plajele din apropiere de Volos, iar eforturile de curățare au continuat miercuri.

Sosirile turistice în zonă au scăzut deja cu aproape 80% de la inundațiile de anul trecut, potrivit asociației locale a restaurantelor și barurilor.

„Acest pește mort va fi moartea noastră”, a declarat Stefanos Stefanou, președintele asociației. „Ce vizitator va mai veni în orașul nostru după asta?”

Autoritățile locale au deschis o anchetă pentru a cerceta calitatea apei și nivelurile microbiene din estuarul lacului Karla, precum și potențiala poluare din golf.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Patronul Telegram, Pavel Durov, inculpat și plasat sub control judiciar

Pavel Durov a fost eliberat din arest preventiv.
Pavel Durov a fost eliberat din arest preventiv.

Procurorii parizieni au anunțat miercuri seară, după șapte ore de audieri, că patronul Telegram, Pavel Durov, a fost pus sub acuzare și plasat sub control judiciar. 

Arestat după ce a aterizat sâmbătă cu avionul său privat pe aeroportul Le Bourget, Durov a fost plasat în custodia poliției pentru aproape patru zile, iar miercuri a fost eliberat, dar pus sub acuzare și plasat sub control judiciar.

El a fost eliberat miercuri din arest sub supraveghere judiciară, inclusiv cu obligația de a furniza o garanție de cinci milioane de euro și interdicția de a părăsi teritoriul francez. Durov va trebui să se prezinte la secția de poliție de două ori pe săptămână, transmite BFMTV.

Arestarea sa, pentru douăsprezece infracțiuni, are legătură cu o anchetă mai vastă a justiției franceze privind crima organizată pe rețelele de socializare.

Printre aceste infracțiuni, Pavel Durov a fost inculpat și pentru „complicitate la difuzarea într-o bandă de crimă organizată de imagini cu minori de natură pornografică” și de „complicitate la traficul de droguri”.

Justiția franceză îi reproșează că nu a acționat împotriva utilizării platformei sale de bandele de criminalitate organizată, că nu a moderat mesajele utilizatorilor și că nu a colaborat cu anchetatorii.

Telegram, la rândul său, respinge aceste acuzații. Aplicația susține că a acționat „conform cu legislația UE”, în special DSA, o lege europeană care impune reguli pe platformele mari, inclusiv implementarea instrumentelor de moderare.

Durov ar mai fi și ținta unei anchete pentru „violențe grave” împotriva unuia din copiii săi, la Paris, a aflat miercuri seară AFP de la o sursă apropiată subiectului.

Această anchetă tocmai ar fi fost deschisă și încredințată biroului minorilor (Ofmin), a adăugat aceeași sursă, precizând că faptele ar fi fost comise împotriva unuia din fiii miliardarului franco-rus născut în 2017, în timp ce acesta era școlar la Paris.

Băiatul locuiește acum în Elveția împreună cu mama sa, care a depus o plângere în această țară în 2023, acuzându-și fostul partener de violență asupra unuia din copiii săi, a continuat sursa apropiată cazului.

Șeful Telegram, miliardarul franco-rus Pavel Durov, acuzat că nu a acționat împotriva difuzării de conținut infracțional pe rețeaua de socializare cu peste 900 de milioane de utilizatori, fusese transferat miercuri după-amiază din custodia poliției la Palatul de Justiție, în așteptarea inculpării sale predictibile, transmite Le Figaro.

Cazul lui Durov aduce în discuție o temă mai veche privind răspunderea penală a furnizorilor de aplicații și alimentează dezbaterea despre limitele libertății de exprimare, unde se încheie și unde începe aplicarea legii.

Politico a scris că autoritățile franceze au emis un mandat de arestare și pentru fratele lui Durov, Nikolai, cofondator Telegram. Ambele mandate ar fi fost emise în martie, dar procuratura din Paris a spus că nu comentează mandatele de arestare pentru că acestea sunt grevate de secretul anchetei.

În acest stadiu, singura persoană chestionată în acest caz este Pavel Durov, se arată într-un comunicat al procuraturii.

Arestarea lui Durov a pus în discuție și relația dintre Telegram, cu aproximativ 1 miliard de utilizatori, și o serie de guverne.

Președintele Emmanuel Macron, care împreună cu echipa sa folosește Telegram pentru a comunica, a luat prânzul cu Durov în 2018, ca parte a unei serii de întâlniri pe care liderul francez le-a avut cu antreprenori din domeniul tehnologiei, scrie presa franceză care citează o sursă apropiată lui Macron.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Șeful Telegram, Durov, a fost eliberat din arestul francez, urmează să se prezinte la tribunal

Arestarea lui Durov a deschis discuții aprinse despre libertatea de expresie, reaprinzând și diviziuni politice între Rusia și Occident.
Arestarea lui Durov a deschis discuții aprinse despre libertatea de expresie, reaprinzând și diviziuni politice între Rusia și Occident.

Procurorii francezi l-au eliberat miercuri pe directorul general al platformei de comunicare Telegram, Pavel Durov, din arestul poliției, după patru zile de interogatoriu în legătură cu acuzațiile că platforma este utilizată pentru activități ilegale.

Associated Press amintește că Durov a fost reținut sâmbătă pe aeroportul Le Bourget al Parisului, în cadrul unei anchete judiciare deschise luna trecută, care implică 12 presupuse încălcări penale.

„Un judecător de instrucție a pus capăt arestului polițienesc al lui Pavel Durov și va dispune aducerea lui în fața instanței pentru o primă înfățișare și o posibilă punere sub acuzare”, se arată într-un comunicat al Parchetului din Paris.

Alte acuzații împotriva lui Durov, care este și cetățean francez, includ faptul că platforma sa este utilizată pentru materiale privind abuzul sexual asupra copiilor și traficul de droguri, fraudă și instigare la tranzacții de crimă organizată și că Telegram a refuzat să împărtășească informații sau documente cu anchetatorii atunci când a fost solicitat de lege.

Arestarea lui Durov în Franța a provocat indignare în Rusia, unii oficiali guvernamentali numind-o motivată politic și o dovadă a dublului standard al Occidentului privind libertatea de exprimare. Indignarea a fost luată în derâdere de unii critici ai Kremlinului, deoarece în 2018 autoritățile ruse au încercat ele însele să blocheze Telegram, dar nu au reușit, anulând interdicția în 2020.

În Iran, unde Telegram este utilizată pe scară largă în ciuda faptului că este interzisă oficial după ani de proteste care au contestat teocrația șiită a țării, arestarea lui Durov în Franța a determinat comentarii din partea liderului suprem al Republicii Islamice. Ayatollahul Ali Khamenei a lăudat în mod voalat Franța pentru că a fost „strictă” împotriva celor care încalcă regulile internetului.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că arestarea lui Durov nu a fost o decizie politică, ci parte a unei investigații independente. Macron a spus pe X că țara sa „este profund angajată” față de libertatea de exprimare, dar „libertățile sunt exercitate într-un cadru legal, atât pe rețelele sociale, cât și în viața reală, pentru a proteja cetățenii și a le respecta drepturile fundamentale”.

Într-o declarație postată pe platforma sa după arestarea lui Durov, Telegram a declarat că respectă legislația UE, iar felul cum moderează postările este „în conformitate cu standardele din domeniu și în continuă îmbunătățire”.

„Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile de pe acea platformă”, se arată în postarea Telegram. „Aproape un miliard de utilizatori la nivel global folosesc Telegram ca mijloc de comunicare și ca sursă de informații vitale. Așteptăm o rezolvare rapidă a acestei situații. Telegram este cu voi toți”.

Durov este cetățean al Rusiei, Franței, Emiratelor Arabe Unite și al națiunii insulare din Caraibe St. Kitts și Nevis.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat marți că „urmărește îndeaproape cazul” și a solicitat Franței să îi ofere lui Durov „toate serviciile consulare necesare în mod urgent”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că speră ca Durov „să aibă toate oportunitățile necesare pentru apărarea sa legală” și a adăugat că Moscova este „pregătită să ofere toată asistența și sprijinul necesare” directorului Telegram în calitate de cetățean rus.

„Dar situația este complicată de faptul că el este, de asemenea, un cetățean al Franței”, a spus Peskov. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

România aprobă începerea negocierilor pentru cumpărarea Portului Giurgiulești

Portul Giurgiulești și-a început activitatea în 2007.
Portul Giurgiulești și-a început activitatea în 2007.

Guvernul României a dat undă verde începerii unor negocieri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a cumpăra acțiunile deținute de BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova.

Decizia a fost adoptată la ședința Guvernului de la București din 28 august. România vrea să cumpere – prin intermediul companiei naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța – acțiunile companiei Danube Logistics SRL (deținută de BERD) în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

„Achiziția acestor acțiuni va duce la controlul majoritar al statului român (...) asupra Portului Giurgiulești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului român, Mihai Constantin.

Potrivit lui Constantin, România vrea în acest fel să ajute Portul Constanța să devină „unul dintre cele mai importante puncte de convergență de trafic de marfă din această parte a Europei”.

Comentând intenția României, purtătorul de cuvânt al Guvernului Moldovei, Daniel Vodă, a explicat că la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești, care aparține BERD, și Portul de stat, care este în proprietatea Moldovei.

Vodă a dat asigurări că „nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat”. El a mai spus că nu doar România este interesată de cumpărarea Portului Internațional Liber Giurgiulești, dar și Turcia, Regatul Țărilor de Jos și Danemarca.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

România adoptă o lege pentru cumpărarea de avioane de luptă F-35. Primele ar urma să vină prin 2030

O aeronavă F-35 Lightning II și pilotul ei Monessa Balzhiser la expoziția Black Sea, Defense, Aerospace and Security (BSDA) de la București, pe 22 mai 2024.
O aeronavă F-35 Lightning II și pilotul ei Monessa Balzhiser la expoziția Black Sea, Defense, Aerospace and Security (BSDA) de la București, pe 22 mai 2024.

România, țară membră în NATO, a adoptat o lege pentru achiziționarea într-o primă fază a 32 de avioane de luptă din ultima generație F-35, cu un preț de 6,5 miliarde de dolari SUA, relatează Digi24.ro.

În prezent, românii își apără spațiul aerian propriu și al alianței cu avioane F-16, care ar urma să fie retrase treptat, pe măsură ce vin cele ultramoderne, așa cum s-a întâmplat în trecut cu Mig-urile sovietice și avioanele LanceR.

Digi24.ro spune că va fi cea mai mare achiziție militară din România post-comunistă și că înnoirea completă a flotilei aeriene cu noile aparate se va încheia în 2040. Aceeași sursă menționează că adoptarea unei legi pentru această achiziție face parte din condițiile de acceptare a țării în programul de înarmare supravegheat de guvernul american.

Nu este limpede câte avioane F-35 va mai cumpăra România după acest prim set, de 32.

Președintele Klaus Iohannis anunța încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de compania americană Lockheed Martin și care a început să fie cel mai selectat avion nou a multor state membre NATO.

De exemplu Polonia, alt membru NATO important din flancul estic, ca și România, a făcut în 2020 o comandă identică, anume de 32 de aeronave F-35, care ar urma să înceapă să vină în 2026. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Raiduri israeliene în Cisiordania. Nouă morți, potrivit autorităților palestiniene

Vehicule blindate israeliene se deplasează pe o stradă în timpul unei operațiuni militare în orașul Jenin din Cisiordania, miercuri, 28 august 2024.
Vehicule blindate israeliene se deplasează pe o stradă în timpul unei operațiuni militare în orașul Jenin din Cisiordania, miercuri, 28 august 2024.

Israelul a lansat miercuri noi raiduri în Cisiordania ocupată. Forțele sale au ucis cel puțin nouă palestinieni și au izolat orașul Jenin, potrivit oficialilor palestinieni.

Grupurile militante palestiniene au declarat că luptă cu soldații israelieni. Guvernatorul din Jenin, Kamal Abu al-Rub, a declarat că forțele israeliene au înconjurat orașul, blocând punctele de ieșire și de intrare și accesul la spitale și distrugând infrastructura din tabără.

Armata israeliană a confirmat că desfășoară acțiuni în orașele Jenin și Tulkarem din Cisiordania, dar nu a oferit mai multe detalii.

Israelul spune că operațiunile în Cisiordania sunt necesare pentru a dezmembra Hamas și alte grupuri militante și pentru a preveni atacurile asupra israelienilor, care s-au înmulțit de la începutul războiului.

Ciocnirile cu armata israeliană în Cisiordania s-au intensificat brusc de la începutul războiului Israel-Hamas din Gaza.

Cel puțin 652 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși de atacurile israeliene de la începutul războiului din Gaza, început în urmă cu 10 luni, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Majoritatea au murit în timpul unor astfel de raiduri, care se transformă adesea în schimburi de focuri cu militanții.

Vehicule blindate israeliene se deplasează pe o stradă în timpul unei operațiuni militare în orașul Jenin din Cisiordania
Vehicule blindate israeliene se deplasează pe o stradă în timpul unei operațiuni militare în orașul Jenin din Cisiordania

Cel puțin 30 de israelieni, civili și soldați, au fost uciși de palestinieni în Ierusalim și Cisiordania în aceeași perioadă, potrivit cifrelor oficiale israeliene.

Israelul a capturat Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est în războiul din Orientul Mijlociu din 1967. Palestinienii le vor pe toate trei pentru un viitor stat.

Israelul a construit zeci de colonii în Cisiordania, care găzduiesc peste 500.000 de coloniști evrei. Ei au cetățenie israeliană.

Cele trei milioane de palestinieni din Cisiordania trăiesc sub conducere militară israeliană, iar Autoritatea Palestiniană are un control limitat asupra centrelor populate.

Războiul din Gaza a izbucnit pe 7 octombrie, când militanții conduși de Hamas au atacat sudul Israelului, au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au răpit 250.

Militanții încă dețin aproximativ 110 ostatici, dintre care aproximativ o treime sunt morți.

Israelul a răspuns cu o ofensivă care a ucis peste 40.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Aproximativ 90% din populația Gaza a fost strămutată, adesea de mai multe ori, iar bombardamentele israeliene și operațiunile terestre au provocat distrugeri vaste.

Statele Unite, Qatar și Egipt încearcă de luni de zile să ajungă la o înțelegere privind o încetare a focului care ar duce la eliberarea ostaticilor rămași.

Dar discuțiile s-au împotmolit în mod repetat pentru că premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis „victorie totală” asupra Hamas, iar grupul militant a condiționat orice armistițiu de retragerea israeliană completă din teritoriu.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Doi bărbați, inculpați în Suedia pentru arderea Coranului

O fată afgană, citind Coranul la Madrassa Abdullah Bin Omar darul uloom (școală islamică) din Kandahar, la 28 august 2024
O fată afgană, citind Coranul la Madrassa Abdullah Bin Omar darul uloom (școală islamică) din Kandahar, la 28 august 2024

Procurorii suedezi au acuzat miercuri doi bărbați de incitare la ură etnică pentru mai multe proteste care au implicat arderea unor exemplare din Coran în 2023, care au stârnit indignare generală în țările musulmane.

Agenția France Presse a relatat că Salwan Momika, un irakian creștin care a ars Corane la o serie de proteste, și coprotestatarul Salwan Najem au fost acuzați de „agitație împotriva unui grup etnic” în patru rânduri, în vara anului 2023.

„Ambii bărbați sunt urmăriți penal pentru că în aceste patru ocazii au făcut declarații și au tratat Coranul într-un mod menit să exprime dispreț față de musulmani, pe baza credinței lor”, a declarat procurora-șefă Anna Hankkio.

Salwan Momika protestând prin ruperea unor pagini din Coran la 28 iunie 2023, lângă o moschee din Stockholm.
Salwan Momika protestând prin ruperea unor pagini din Coran la 28 iunie 2023, lângă o moschee din Stockholm.

Potrivit dosarului de acuzare, cei doi au profanat Coranul, inclusiv arzându-l, în timp ce făceau remarci disprețuitoare la adresa musulmanilor - într-unul din cazuri, în fața unei moschei din Stockholm.

„În opinia mea, declarațiile și acțiunile celor doi intră sub incidența dispozițiilor privind agitația împotriva unui grup etnic sau național și este important ca această chestiune să fie judecată în instanță”, a adăugat procurora.

Relațiile dintre Suedia și mai multe țări din Orientul Mijlociu au fost tensionate de protestele celor doi.

Protestatarii irakieni au luat cu asalt ambasada Suediei la Bagdad de două ori în vara anului 2023, provocând incendii în interior, cu a doua ocazie.

În luna august a anului trecut, serviciul suedez de informații Sapo a ridicat nivelul de amenințare la patru pe o scară de cinci, după ce arderile de Coran au făcut din țară o „țintă prioritară” pentru eventuale atacuri teroriste.

Protestatari arzând un steag-curcubeu în timpul unui protest la ambasada Suediei din Bagdad, la 30 iunie 2023.
Protestatari arzând un steag-curcubeu în timpul unui protest la ambasada Suediei din Bagdad, la 30 iunie 2023.

Guvernul suedez a condamnat profanările, menționând în același timp că libertatea de exprimare și de întrunire sunt protejate de Constituție.

La începutul acestei luni, procurorii l-au acuzat pe activistul de dreapta suedezo-danez Rasmus Paludan de aceeași infracțiune pentru un protest din 2022 în orașul Malmö, din sudul Suediei, care a inclus și arderea Coranului.

În octombrie 2023, un tribunal suedez a condamnat un bărbat pentru incitare la ură etnică prin arderea Coranului în 2020, aceasta fiind prima dată când sistemul judiciar al țării scandinave cu lungă tradiție liberală a judecat acuzația de profanare a cărții sfinte a Islamului.

Procurorii obișnuiau să spună mai înainte că, în conformitate cu legislația suedeză, arderea unui exemplar din Coran poate fi privită ca o critică a cărții respective și a religiei, fiind „absolvită” astfel de libertatea de exprimare.

Cu toate acestea, în funcție de context și de declarațiile făcute la momentul respectiv, asemenea acțiune poate fi considerată și „agitație împotriva unui grup etnic”, au constatat, mai nou, procurorii. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Serviciul Vamal are un nou șef, însărcinat cu eliminarea corupției

Alexandru Iacub va prelua conducerea vămilor din R. Moldova.
Alexandru Iacub va prelua conducerea vămilor din R. Moldova.

Guvernul a aprobat, la ședința din 28 august, numirea lui Alexandru Iacob ca director al Serviciului Vamal. Instituția a rămas fără conducere în aprilie, după demisia de onoare a lui Igor Talmazan pe fundalul unui caz de corupție de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Până acum, Alexandru Iacob a fost secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și, anterior, consultant principal în Direcția generală juridică de la Secretariatul Parlamentului.

Sarcina principală a lui Iacob la șefia vămii va fi „optimizarea și îmbunătățirea interacțiunii Serviciului Vamal cu mediul de afaceri, eliminarea factorilor de corupție, îmbunătățirea condițiilor de activitate a angajaților și digitalizarea”, a declarat la ședința Guvernului ministra Finanțelor, Victoria Belous.

Predecesorul său, Igor Talmazan, a plecat din funcție în aprilie, după ce oamenii legii au făcut percheziții într-un dosar de corupție, în care erau vizați șapte inspectori vamali de la aeroportul din Chișinău. Inspectorii erau bănuiți că luau de la pasageri mită, între 50 și 1.000 de dolari, pentru a le permite să treacă vama fără a-și declara bunurile.

Într-o adresare publică de rămas-bun, Talmazan a spus că la Serviciul Vamal „mai este mult de lucru în domeniul integrității instituționale și eticii profesionale”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Premierul britanic Starmer la Berlin, pentru „reset” post-Brexit cu UE

Cancelarul german Olaf Scholz (dreapta) îi arată calea premierului laburist britanic Keir Starmer, la sosirea în vizită la cancelaria federală de la Berlin, pe 28 august 2024.
Cancelarul german Olaf Scholz (dreapta) îi arată calea premierului laburist britanic Keir Starmer, la sosirea în vizită la cancelaria federală de la Berlin, pe 28 august 2024.

Premierul britanic Keir Starmer va discuta miercuri cu liderii germani despre un acord economic și de apărare istoric, sperând să folosească turneul său de două zile în Germania și Franța, principalele puteri ale Uniunii Europene, pentru a reseta relațiile cu restul blocului părăsit prin Brexit.

Starmer a declarat, citat de Reuters, că dorește ca Marea Britanie să depășească relațiile tensionate ale guvernului conservator anterior cu aliații europeni și să pună îmbunătățirea acestor legături în centrul eforturilor sale de a stimula creșterea economică a Marii Britanii.

Marți, la Berlin, Starmer a vizitat Poarta Brandenburg, un punct simbolic, înainte de a se întâlni cu președintele Frank-Walter Steinmeier miercuri înainte de prâzns. Apoi, el a fost întâmpinat cu onoruri militare de cancelarul german Olaf Scholz în fața cancelariei federale, sub soarele strălucitor al verii târzii.

Laburistul Starmer va discuta cu Scholz, un coleg de stânga, social-democrat, despre un nou pact care, speră ei, va aduce un grad fără precedent de cooperare militară bilaterală și o mai mare colaborare în domenii precum comerțul și energia.

„Trebuie să facem un viraj în privința Brexitului și să reparăm relațiile rupte lăsate în urmă de guvernul [britanic] anterior”, a declarat Starmer într-o declarație. „Avem o ocazie unică într-o generație de a reseta relația noastră cu Europa”.

Marea Britanie și Germania, aliați NATO, țările cu cele mai mari cheltuieli în domeniul apărării din Europa de Vest, caută modalități de a spori cooperarea în domeniul apărării, în perspectiva unei posibile reduceri a sprijinului militar al SUA pentru Ucraina, dacă fostul președinte american Donald Trump revine la Casa Albă la începutul anului viitor.

Candidatul republican la președinția SUA a avertizat că, dacă va fi ales, va regândi în mod fundamental „scopul NATO și misiunea NATO”. De asemenea, el nu s-a angajat să trimită ajutoare suplimentare Ucrainei și a declarat că nu va apăra aliații care nu își măresc bugetele de apărare. Trump este „prins” într-o cursă strânsă cu vicepreședinta Kamala Harris în vederea alegerilor din 5 noiembrie.

Potrivit oficialilor, un parteneriat anglo-german în domeniul apărării ar putea semăna cu pactul de la Lancaster House dintre Marea Britanie și Franța, convenit în 2010, cu promisiunea de a crea o forță comună și de a folosi în comun echipamente și centre de cercetare în domeniul rachetelor nucleare.

În timpul călătoriei sale în Germania, Starmer va purta discuții și cu lideri de afaceri, inclusiv cu Armin Papperger, directorul executiv al producătorului german de armament Rheinmetall, care, potrivit unor relatări media de luna trecută, a fost ținta unui complot rusesc de asasinare. Kremlinul a declarat că informațiile respective sunt false și nu trebuie luate în serios.

După discuțiile din Germania, Starmer va merge la Paris, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de miercuri seară și va găzdui joi un mic dejun de lucru cu directori din companii franceze din apărare, telecomunicații sau farmaceutică precum Thales, Eutelsat, Mistral AI și Sanofi.

El va discuta de asemenea cu președintele Emmanuel Macron la Palatul Elysée, după o întâlnire cu sportivii britanici participanți la Jocurile Paralimpice. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Un depozit de petrol din Rostov/Rusia a fost incendiat cu drone ucrainene

Un incediu a izbucnit la rezervoarele de petrol ale depozitului Glubokinskaia din regiunea Rostov. (Captură video/Reuters)
Un incediu a izbucnit la rezervoarele de petrol ale depozitului Glubokinskaia din regiunea Rostov. (Captură video/Reuters)

Drone ucrainene au incendiat depozitul de petrol Glubokinskaia din regiunea Rostov, potrivit unor canale rusești de Telegram, citate de Reuters. Guvernatorul regiunii a vorbit despre patru drone ucrainene distruse deasupra regiunii, dar nu a menționat un atac asupra unui depozitului.

„În jurul orei 03:00 (ora Moscovei), patru UAV-uri au fost doborâte în regiunea Rostov. Potrivit datelor preliminare, nu există victime. Informaţia este în curs de clarificare”, a scris guvernatorul din Rostov, Vasili Golubev, pe Telegram.

Canalul Telegram Baza, apropiat de serviciile de securitate ale Rusiei, a scris că trei rezervoare de petrol au luat foc după ce două drone au căzut peste depozitul de petrol.

Acesta ar fi al doilea depozit de petrol din regiunea Rostov lovit de dronele ucrainene.

Pe 3 august, în urma unei operaţiuni a Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, a fost lovit cu drone un alt depozit important de carburanți şi lubrifianți din regiune.

Separat, Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, învecinată cu Ucraina, a declarat că resturile unei drone lansate de Ucraina deasupra regiunii au declanșat un incendiu „în apropierea unor obiecte explozive”.

De atunci, incendiul a fost stins, a susținut Gusev pe Telegram, iar locuitorii din două așezări, care fuseseră evacuați temporar, s-au întors la casele lor.

Miercuri dimineață, ministerul rus al Apărării a transmis că Rusia a doborât 12 drone lansate de Ucraina deasupra regiunilor Voronej și Rostov.

Autoritățile ucrainene susțin că atacurile aeriene urmăresc să distrugă infrastructura energetică, de transport și militară, esențială pentru efortul general de război al Moscovei.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

O nouă ediție a Salonului de carte Bookfest Chișinău, sub patronajul președinților României și R.Moldova

O nouă ediție a Salonului Internațional de Carte „Bookfest” va începe miercuri, 28 august, la Chișinău. Până pe 1 septembrie, la cel mai mare târg de carte al anului vor fi prezente cele mai reprezentative edituri din România și Republica Moldova, cu cele mai noi titluri, la prețuri promoționale.

Evenimentul va fi găzduit de Centrul Mediacor de la Universitatea de Stat din Moldova, iar intrarea va fi liberă.

Publicul va putea participa și la evenimentele speciale din cadrul Bookfest – lansări și prezentări de carte, discuții cu autorii, sesiuni de autografe, dar și la întâlniri cu personalități culturale de pe ambele maluri ale Prutului, printre care: Radu Paraschivescu, Cristian Tudor Popescu, Ioana Pârvulescu, Ionela Hadârcă, Radu Aldulescu, Cristian Preda, Mihaela Noroc, Liviu Stănescu, Bogdan Răileanu, Moni Stănilă, Svetlana Cârstean, Emil Hossu Longin, Ioan-Aurel Pop, Varujan Vosganian, Bogdan Creţu, Emilian Galaicu-Păun, Val Butnaru, Vitalie Ciobanu și mulți alții, potrivit organizatorilor.

Ediția 2024 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este organizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu ministerele culturii de la Chișinău și București, dar și cu alte instituții preocupate de promovarea cărții și a lecturii. (R.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

România, campioana UE la înecuri (Eurostat)

Decesele prin înecare în Europa tind să se înmulțească în perioada de vară, când europenii caută refugiu în fața căldurilor tot mai toride.
Decesele prin înecare în Europa tind să se înmulțească în perioada de vară, când europenii caută refugiu în fața căldurilor tot mai toride.

România conduce detașat în clasamentul țărilor cu cei mai mulți oameni morți prin înecare din Uniunea Europeană.

Potrivit ultimelor date disponibile, în 2021 unul din cinci oameni înecați în UE a fost din România, arată Eurostat.

1033 de români au murit prin „înecare și submersiune” în acel an. În tristul clasament, vecina de la vest a Moldovei este urmată de la mare distanță de Franța (653 de înecați), Polonia (466) și Germania (457) – toate acestea fiind țări cu o populație mult mai mare decât a României.

Cele mai puține asemenea decese s-au înregistrat în Luxemburg (1), Malta (3) și Cipru (9) – ultimele două fiind insule din Mediterana, unde accesul la ape potențial periculoase este extrem de facil.

Eurostat remarcă faptul că în 2021 numărul deceselor prin înecare în Europa a crescut față de anul precedent cu 532, dar pe termen mediu tendința este descrescătoare. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ucraina a testat prima rachetă balistică produsă în țară, spune Zelenski

Zelenski la conferința de presă ținută la Kiev marți, 27 august.
Zelenski la conferința de presă ținută la Kiev marți, 27 august.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că Ucraina a efectuat primul test al unei rachete balistice produse în țară. Anunțul a fost făcut la o conferință de presă ținută la Kiev pe 27 august.

Nu este clar când și cum a fost condus testul, precum și alte detalii, dar Zelenski a declarat că Ucraina lucrează la dezvoltarea unui sistem de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, numit Hrim-2. Acesta este proiectat să combine caracteristicile unui sistem de rachete tactice și ale unui lansator de rachete multiple.

La finele săptămânii trecute, Zelenski a confirmat existența rachetei de producție internă numită „Palianîția”, despre care a spus că este „noua clasă” de arme pentru Ucraina.

Între timp, Kievul insistă ca aliații occidentali să elimine interdicția de a folosi armele furnizate de aceștia pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei. Apelul a fost reiterat de Zelenski în special după valul de bombardamente al Rusiei asupra Ucrainei din 26 august.

La conferința sa de presă de marți, președintele ucrainean a mai spus în premieră că avioanele de luptă de producție americană F-16 primite de Ucraina de la aliați au fost deja folosite pentru doborârea de rachete și drone, de exemplu - dar nu a dat alte detalii.

Cel puțin 4 persoane au fost ucise, iar alte câteva au fost rănite sau date dispărute la 27 august, într-un al doilea atac masiv cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei în ultimele zile, care a inclus un atac asupra unui hotel din Krivoi Rog, în regiunea sudică Dnipropetrovsk.

Marți, comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a spus că în regiunea Kursk, în urma incursiunii lansate la 6 august, Ucraina controlează în prezent cam 1300 de kilometri pătrați și a luat 594 de prizoneri din rândul forțelor ruse.

Vorbind despre această operațiune surprinzătoare, președintele Zelenski a opinat marți la conferința lui de presă că liderul rus Vladimir Putin este mai preocupat să ocupe Ucraina decât să-și apere propria țară. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Israelul a salvat încă un ostatic din Gaza, un beduin cu 11 copii, care lucra într-un kibbutz

Ostaticul eliberat marți, într-o fotografie pusă la dispoziția presei de asociația familiilor ostaticilor israelieni.
Ostaticul eliberat marți, într-o fotografie pusă la dispoziția presei de asociația familiilor ostaticilor israelieni.

Armata israeliană (IDF) a anunțat marți că a salvat un arab beduin cu cetățenie israeliană răpit de militanții mișcării Hamas la 7 octombrie 2023.

Qaid Farhan Alkadi, de 52 de ani, a fost salvat de militarii israelieni într-o operațiune descrisă drept „complexă”, în sudul Fâșiei Gaza, la Khan Yunis, într-un tunel subteran.

IDF a spus că starea sănătății lui Alkadi este „stabilă” și că a fost transferat la un spital pentru teste.

Ziarul Jerusalem Post spune că bărbatul eliberat are 11 copii și a fost răpit în kibbutzul Magen, din sudul Israelului.

Alkadi este dintr-un oraș predominant arab, iar la 7 octombrie, când militanții Hamas l-au sechestrat împreună cu alți 250 de oameni, lucra ca paznic la un depozit.

Aceasta a fost a patra operațiune israeliană încununată de succes de eliberare de ostatici de la începutul războiului din Gaza. În total au fost eliberați opt ostatici. Au fost recuperate de asemenea cadavre de ostatici. În operațiuni au fost uciși zeci de civili palestinieni.

Hamas încă deține cam 110 ostatici, dintre care – spun israelienii – cam o treime ar fi morți.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se confruntă cu critici acerbe din partea familiilor ostaticilor, ca și a unei părți a opiniei publice, pentru că nu a ajuns încă la un acord cu Hamas pentru aducerea tuturor ostaticilor acasă.

Numărul arabilor beduini care trăiesc în Israel, mai ales în deșertul sudic Negev, este estimat la mai mult de 200.000. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Președinții baltici ironizează scenariul apocaliptic al lui Dodon: „În UE ne-am dezvoltat identitatea națională, nu ne-am pierdut-o!”

De la stânga la dreapta: Edgars Rinkēvičs (Letonia), Alar Karis (Estonia) și Gitanas Nausėda (Lituania).
De la stânga la dreapta: Edgars Rinkēvičs (Letonia), Alar Karis (Estonia) și Gitanas Nausėda (Lituania).

Aflați în vizită la Chișinău de Ziua Independenței R. Moldova, președinții țărilor baltice au respins catetogoric declarațiile liderului opoziției moldovene Igor Dodon, cum că aderarea la UE va duce la pierderea independenței și statalității țării.

Răspunzând unei întrebări a Europei Libere la o conferință de presă comună cu premierul moldovean Dorin Recean, președinții Estoniei, Letoniei și Lituaniei au părut ușor amuzați, la început, de declarația făcută ceva mai devreme de fostul președinte Igor Dodon.

Politicianul moldovean cunoscut pentru politicile sale pro-ruse avertizase într-o postare pe Facebook, cu trimiteri inclusiv la teorii ale conspirației, că aderarea la UE va face din R. Moldova „o colonie dirijată de străini”, iar acesta ar putea fi ultimul an în care țara va mai avea motive să-și sărbătorească independența.

Președinții baltici ironizează scenariul apocaliptic al lui Dodon
Așteptați
Președinții baltici ironizează scenariul apocaliptic al lui Dodon

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00

La conferința de presă, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a spus că o retorică similară a existat și în țara sa înainte de aderarea la Uniunea Europeană, însă niciuna din ideile promovate atunci, cum ar fi pierderea suveranității sau rolul neînsemnat al Lituaniei în UE, nu s-a realizat.

„Noi ne-am păstrat identitatea noastră națională și limba, chiar ne-am dezvoltat politica în domeniu și astăzi suntem un membru mândru, un membru care ia decizii în Uniunea Europeană”, a spus președintele lituanian.

Omologul său din Letonia, Edgars Rinkēvičs. a spus că prezența la Chișinău a „președinților a trei țări, națiuni, independente și europene la 20 de ani de la aderare spune totul”. El a calificat declarația lui Dodon drept o „retorică politică” care nu ar trebui luată în serios.

„Faptul că suntem membri în UE de 20 de ani spune totul”, a spus la rândul lui președintele estonian, Alas Karis.

Liderii țărilor baltice au semnat marți la Chișinău o declarație de susținere a parcursului european al R. Moldova.

Entuziasmul baltic vs. pesimismul pro-rușilor moldoveni

Estonia, Letonia și Lituania au aderat la UE la 1 mai 2004, în cea mai mare extindere din istoria organizației cu 27 de membri, fiind primele foste republici sovietice intrate în acest club occidental. Cele trei țări sunt considerate printre democrațiile consolidate ale Europei, fiind membre în zona euro, în spațiul de liberă circulație Schengen, în OCDE și în cea mai puternică alianță militară de pe glob, NATO.

Țările baltice se numără în Europa printre cele mai puțin corupte și cu presa cea mai liberă, fiind totodată printre cei mai entuziaști aliați ai Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești.

În timpul vizitei lor la Chișinău, președinții baltici au spus printre altele că sprijinul pentru calitatea de membru în UE a crescut în ultimii ani - inclusiv pe fondul invaziei rusești împotriva Ucrainei.

Igor Dodon nu a fost singurul politician moldovean care a folosit prilejul Zilei Independenței pentru a avertiza împotriva presupuselor pericole care pasc țara dacă moldovenii se pronunță pentru aderarea la UE în referendumul convocat de președinta Maia Sandu în octombrie, odată cu alegerile prezidențiale.

Într-o postare sumbră pe rețele, fosta bașcană găgăuză Irina Vlah a spus că anul acesta nu prea sunt motive de sărbătoare, fiindcă în Moldova „dictatura” devine tot mai puternică pe zi ce trece, justiția nu mai există, economia este distrusă etc. Vlah a mai spus că Moldova trebuie scoasă din „captivitate”, sugerând că asta se va întâmpla după alegerile parlamentare de anul viitor.

Liderul fugar Ilan Șor a publicat la rândul lui, de Ziua Independenței, pe platforma X o „statistică” din care reiese că Moldova este cea mai săracă țară din Europa și cere „CEO-ului”, adică șefei ei, să-și dea demisia, din această cauză. Sursa datelor publicate de Șor este un site obscur, iar cifrele par învechite. Din datele FMI reiese că Moldova nu este cea mai săracă țară din Europa, iar PIB-ul pe cap de locuitor calculat de FMI este mai mare decât cel popularizat de oligarhul fugar, condamnat în Moldova pentru rolul jucat în „furtul miliardului”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Țările baltice au semnat o declarație de sprijin a integrării R. Moldova în UE

De la stânga la dreapta: Edgars Rinkēvičs (Letonia), Gitanas Nausėda (Lituania) Dorin Recean (R. Moldova) și Alar Karis (Estonia), după semnarea declarației de sprijinire a integrării Moldovei în UE.
De la stânga la dreapta: Edgars Rinkēvičs (Letonia), Gitanas Nausėda (Lituania) Dorin Recean (R. Moldova) și Alar Karis (Estonia), după semnarea declarației de sprijinire a integrării Moldovei în UE.

Estonia, Letonia și Lituania au semnat o declarație de sprijin a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în cadrul vizitei președinților celor trei state baltice la Chișinău, cu prilejul Zilei Independenței a R. Moldova, pe 27 august.

Alar Karis (Estonia), Edgars Rinkēvičs (Letonia) și Gitanas Nausėda (Lituania) au încurajat cetățenii moldoveni să fie fermi în parcursul european al Moldovei, dând ca exemplu propriile lor state.

Președintele Alar Karis a spus că, astăzi, Republica Moldova se află la o răscruce similară cu cea la care s-a aflat Estonia acum 20 de ani. La fel ca R. Moldova, Letonia, Lituania și Estonia au făcut parte din Uniunea Sovietică și și-au obținut independența în 1991. Cele trei țări baltice sunt singurele foste republici sovietice care au aderat la UE, în 2004.

Karis a relevat că și în Estonia au fost „voci care promovau ambele direcții” (spre UE și spre Rusia – n.r.), dar, până la urmă, estonienii „au ales calea clară spre pace și prosperitate”, adică să adere la UE. Președintele estonian a transmis moldovenilor că aderarea țării sale la UE a fost „cea mai bună alegere”.

Alături de președinți baltici a vorbit presei și premierul moldovean, Dorin Recean, care a subliniat că țările baltice sunt „o sursă de inspirație” pentru Moldova în parcursul ei european. În context, Recean a spus că astăzi, „mai mult ca niciodată, Uniunea Europeană este deschisă pentru aderarea Moldovei”, care are ocazia de a-și pregăti aderarea la blocul european până în 2030.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Rusia lovește iarăși Ucraina cu rachete și drone. Cel puțin patru morți. Drone și rachete doborâte deasupra Kievului

Urmările unui atac cu rachete asupra Odesei. 26 august 2024.
Urmările unui atac cu rachete asupra Odesei. 26 august 2024.

Rusia a lansat valuri de atacuri cu rachete și drone în timpul nopții de luni spre marți. Atacurile au vizat Kievul și alte regiuni, a transmis armata ucraineană, la o zi după un atac rusesc cu mai mult de 200 de rachete și drone.

Autorităţile ucrainene au emis marţi, pe 27 august, alerte aeriene în mare parte din ţară, anunţă AFP.

Forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au anunțat, de asemenea, că întreaga ţară se află sub ameninţarea unui atac cu arme balistice ruseşti și au cerut cetățenilor să caute adăpost.

„A fost înregistrată decolarea mai multor Tu-95MS de pe aerodromul Engels”, au transmis forţele aeriene ucrainene pe rețeaua Telegram, estimând că rachetele ar putea intra în spaţiul aerian ucrainean în jurul orei locale 04:00.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât aproximativ 15 drone și mai multe rachete în apropiere de Kiev în timpul atacului de noapte al Rusiei, potrivit lui Serghei Popko, șeful administrației militare din Kiev.

„Tot ce a zburat în capitala Ucrainei a fost distrus”, a spus el într-o declarație pe platforma Telegram.

Cel puțin patru persoane au fost ucise în atacurile rusești din timpul nopții, potrivit oficialilor locali, două în sud-estul Zaporojie și două în orașul central Krivoi Rog, după ce o rachetă a lovit un hotel, transmite AFP. Amploarea atacurilor de marți nu e deocamdată cunoscută în totalitate, dar autoritățile ucrainene vorbesc de un atac aerian cu rachete, drone lansate inclusiv de bombardiere strategice.

Valul de atacuri marți vine după ce, luni, Rusia a lansat peste 200 de rachete și drone, ucigând cel puțin șapte persoane. Atacurile au avariat infrastructura energetică și au dus la întreruperi ale livrărilor de curent și apă în mai multe regiuni. Atacul a fost condamnat de președintele SUA, Joe Biden, care l-a numit „scandalos”.

NATO a condamnat, la rândul său, atacurile împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii civile. Președintele Volodimir Zelenski a cerut aliaților Ucrainei să ia „măsuri decisive”: „În diferitele regiuni ale Ucrainei, am putea face mult mai mult pentru a proteja viețile dacă aviația vecinilor noștri europeni ar lucra împreună cu avioanele noastre F-16 și împreună cu apărarea noastră aeriană”, a spus Zelenski într-un discurs.

Oficialii ucraineni spun că șapte oameni au murit în urma atacurilor rusești de luni.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile sale de luni au lovit „toate țintele desemnate” în infrastructura energetică critică a Ucrainei.
Kremlinul neagă că a vizat civilii în războiul pe care președintele Vladimir Putin l-a lansat împotriva vecinei mai mici a Rusiei cu o invazie la scară largă, în februarie 2022.

Mai mulți bloggeri militari ruși spun că actualele atacuri ale Moscovei sunt „represalii” pentru incursiunea surprinzătoare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei.

Kremlinul a declarat luni că va exista un răspuns la acțiunea Ucrainei la Kursk, dar la trei săptămâni de la incursiune, Kievul susține că avansează în continuare. Moscova transmite că continuă să lovească trupele ucrainene acolo, dar nu poate respinge trupele ucrainene dincolo de frontieră.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG