Linkuri accesibilitate

31 decembrie 2021: data limită pentru ca moldovenii să-și reglementeze situația în Rusia


Moscova, Kremlinul reflectat în apă (foto arhivă).

De la 1 ianuarie 2022, moldovenii care se află la muncă în Federația Rusă riscă să fie deportați dacă nu au actele în regulă.

Agenția rusească TASS scrie că cetățenii străini care vor munci ilegal în Rusia vor fi amendați cu până la cinci mii de ruble rusești (circa 1200 de lei, n.r.). Pe lângă amendă, vor fi deportași și li se va aplica interdicția de intrare pe teritoriul Federației Ruse. Pentru fiecare muncitor ilegal, patronul va fi amendat cu 800 de mii de ruble rusești (echivalentul a aproape 200 de mii de lei), transmite IPN.

Reprezentanții Ministerului rus de Interne precizează că pe 31 decembrie expiră măsurile provizorii, introduse de președinție, care le permit cetățenilor străini să-și reglementeze statutul pentru a munci legal, fără a părăsi teritoriul Federației Ruse.

În baza acestor reguli speciale (care expiră în trei zile), cetățenii din câteva state, inclusiv din Republica Moldova, au dreptul să solicite patentă/ dreptul de muncă chiar dacă au depășit termenul limită de depunere a documentelor.

Totodată nu trebuie să declare scopul pentru care au intrat inițial în Federația Rusă.

Patronii care angajează cetățeni străini pot încheia cu aceștia contracte de muncă, iar timp de trei zile urmează să notifice organele teritoriale de resort. De asemenea, patronii trebuie să dețină un permis pentru a angaja muncitori străini.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG