Linkuri accesibilitate

Decizia CEDO în cazul lui Navalnîi. „Intenția era să fie exclus din viața publică” (VIDEO)


Alexei Navalnîi (dreapta) împreună cu fratele său Oleg, la CEDO, 15 noiembrie 2018
Alexei Navalnîi (dreapta) împreună cu fratele său Oleg, la CEDO, 15 noiembrie 2018

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut că reținerile și arestările lui Alexei Navalnîi au fost motivate politic.

CEDO a recunoscut joi că reținerile și arestările unuia dintre liderii opoziției ruse Alexei Navalnîi au fost motivate politic. Decizia a fost adoptată la Strasbourg de Marea Cameră a CEDO. Navalnîi s-a plâns de șapte incidente care au avut loc între anii 2012 și 2014, când a fost reținut, arestat și condamnat pentru pretinse încălcări administrative. Autoritățile ruse trebuie să-i plătească lui Navalnîi compensații în valoare de 63,7 mii euro.

Autoritățile ruse au încercat să nu-i permită lui Navalnîi să plece la Strasbourg, unde acesta a reușit să ajungă abia din a doua încercare, din cauza unei datorii neplătite în valoare de două milioane de ruble apărute peste noapte, notează Radio Svoboda. Opozantul intenționează să dea în judecată Serviciul federal al executorilor judecătorești, care pe 13 noiembrie i-a interzis să plece din Rusia.

Directoarea Centrului pentru acordarea asistenței internaționale, Karina Moskalenko, avocată care reprezintă interesele mai multor cetățeni ruși la CEDO, este de părere că decizia Curții de la Strasbourg în cazul lui Alexei Navalîi este extrem de importantă și pentru opozant, și pentru alți cetățeni ruși care participă la proteste politice.

Cu o zi înainte de anunțarea deciziei, avocata lui Navalîi, Olga Mihailova, a explicat la Radio Svoboda care este esența contestației depuse la CEDO și a subliniat că decizia este adoptată de Marea Cameră a Curții, ceea ce confirmă importanța acestei cauze.

Olga Mihailova: „Plângerea a vizat încălcările comise de autoritățile Federaţiei Ruse în perioada 2012-2014. La Moscova au avut loc acțiuni publice de masă în cadrul cărora Navalnîi a fost reținut.”

Radio Svoboda: În ce a constat motivarea politică a acestor rețineri?

Avocata Olga Mihailova
Avocata Olga Mihailova

Olga Mihailova: „S-a dorit excluderea lui Alexei Navalnîi din viața societății. El a fost arestat și ținut mult timp în condiții de izolare, fără să i se permită să se adreseze public susținătorilor săi și altor persoane. Autoritățile Federaţiei Ruse au depus și ele o cerere prin care au insistat ca Marea Cameră să examineze dosarul, insistând că nu au existat încălcări ale drepturilor lui Navalnîi în anii 2012-2014. În luna ianuarie au avut loc audierile unde fiecare dintre părți și-a prezentat argumentele, iar acum s-a anunțat decizia finală.”

În dimineața zilei de 13 noiembrie grănicerii nu l-au lăsat pe Alexei Navalnîi să iasă din Rusia, invocând o decizie a Serviciului federal al executorilor judecătorești. Potrivit lui Ivan Jdanov, șeful serviciului juridic al Fondului luptei anticorupție a lui Navalnîi, pretextul pentru a interzice ieșirea din țară a opozantului a fost inventat pe loc, în momentul în care acesta încerca să plece, iar actele au fost semnate cu o dată anterioară.

Deja după ce avionul a decolat fără Navalnîi, pe site-ul Serviciului federal al executorilor judecătorești din regiunea Kirov a apărut o informație cu privire la un dosar potrivit căruia opozantul ar avea o datorie de 2,5 milioane ruble. Însă executorii nu i-au cerut lui Navalnîi să achite amenda, nu existau nici rechizite bancare pentru plata acesteia. Documentele de începere a procedurii de executare judiciară erau datate cu 9 noiembrie, iar Navalnîi spune că după începerea procedurii el trebuia să primească o înștiințare și să i se ofere cinci zile pentru plata datoriei.

Navalnîi a anunțat că va cere ca acțiunile executorilor să fie recunoscute ca fiind ilegale și va solicita în instanță recuperarea prejudiciilor – costul biletului pierdut, a serviciilor avocaților care au plecat de urgență la Kirov, precum și costurile de deplasare, hotelul și diurna acestora. Suma se ridică la aproape 9000 de ruble. „Să plătească acum, dacă se ocupă cu astfel de prostii. E o chestiune de principiu”, a spus Alexei Navalnîi

Juristul Ivan Jdanov nu-și explică de ce autoritățile ruse au decis să-i interzică lui Alexei Navalnîi să iasă din țară:

Ivan Jdanov: „Pentru mine e un mare mister, inexplicabil. Atenția pe care a atras-o această operațiune ilegală a fost colosală. Cine a adoptat o astfel de decizie și de ce? Și încă în baza unor decizii despre care a fost ușor de demonstrat că au fost fabricate? Această interdicție a fost una evident ilegală, iată de ce nu înțelegem logica acestor acțiuni. Eu cred că singura explicație poate fi că în Rusia nu există un centru unic unde să iau deciziile legate de Alexei Navalnîi și la mijloc a fost o bâlbă birocratică”, mai spune Ivan Jdanov, șeful serviciului juridic al Fondului luptei anticorupție a lui Navalnîi.

XS
SM
MD
LG