Linkuri accesibilitate

Decizia SUA de a furniza sisteme de apărare antiaeriană NASAMS Ucrainei „a fost deja luată”


 Sistemelele de rachete antiaeriene NASAMS ale armatei olandeze, Noordwijk, 19 martie 2014
Sistemelele de rachete antiaeriene NASAMS ale armatei olandeze, Noordwijk, 19 martie 2014

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat într-un interviu din 25 septembrie că administrația președintelui american Joe Biden a decis deja să furnizeze Ucrainei sisteme sofisticate de apărare aeriană cunoscute sub numele de NASAMS.

Este prima recunoaștere publică de către ambele părți a faptului că Ucraina a primit Sistemul național avansat de rachete sol-aer. Deocamdată partea oficialilor americani nu a confirmat decizia, care ar fi fost luată la sfârșitul lunii august. „Avem absolută nevoie ca Statele Unite să dea dovadă că are simț de răspundere și să ofere Ucrainei sistemele de apărare aeriană. Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru o decizie pozitivă care a fost deja luată”, a declarat Zelenski în interviu, citat de Reuters.

Se pare că oficialii ucraineni au făcut un lobby intens pentru NASAMS. De asemenea, Zelenski le-a mulțumit oficialilor americani pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) care au fost deja furnizate și pentru alte sisteme care ajută Ucraina să lupte împotriva celei mai mari invazii militare din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG