Linkuri accesibilitate

Johannes Hahn: „Percepția nu ar trebui să mai fie niciodată că susținem guverne; noi susținem cetățenii!”


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Declarații făcute la Tallin despre atitudinea UE față de R. Moldova ale comisarului european pentru politica de vecinătate.

UE va continua să coopereze cu Guvernul, dar de data aceasta și-a învățat lecția și o va face condiționând asistența prin reforme reale și în interesul cetățenilor, a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri în vederea extinderii.

„Ne-am învățat lecția – pe viitor vom face așa ca oamenii să simtă de ce facem anumite lucruri. Percepția nu ar trebui să mai fie niciodată că susținem guverne. Noi susținem cetățenii și încercăm să-i ajutăm – investind în infrastructură, în interconexiuni energetice pentru a reduce dependența energetică și politică și a reduce prețurile, în construcția de drumuri, dar și îmbunătățind sistemului judiciar”, a mai spus comisarul Hahn.

Întrebat dacă UE va debloca asistența de 100 milioane euro pentru Republica Moldova, comisarul Hahn a spus că, în cheia susținerii cetățenilor moldoveni, UE va continua ajutorul macrofinanciar pentru Republica Moldova, dar cu condiționalități stricte și după ce va vedea cum va arăta tot setul de legi referitoare la trecerea la sistemul electoral mixt.

„Pentru că sunt recomandările Comisiei de la Veneția, care nu au fost tocmai respectate de Guvern și de partidul de guvernare, aceștia au adoptat legea și acum sunt în proces de adoptare a legislației secundare. Și, după ce vom avea o evaluare completă, vom adopta o decizie. Dar ce este sigur este că aceasta nu trebuie să fie una care să defavorizeze interesul cetățenilor”, a subliniat Johannes Hahn.

În ceea ce privește suportul bugetar din partea UE, Hahn a amintit să acest ajutor a fost convenit pentru reforma în cinci domenii. În patru dintre acestea Chişinăul și-a îndeplinit obligațiile convenite cu UE și a primit banii, însă domeniul justiției a rămas restanțier și UE a anulat ultima tranșă de asistență 28 milioane euro.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu presa organizate pe marginea summitului societății civile și a Business Forumului Parteneriatului Estic, care au loc zilele acestea la Tallinn.

Johannes Hahn a mai vorbit și despre principalele teme care vor fi discutate în cadrul summitului Parteneriatului Estic din noiembrie, teme care vor deveni prioritate în relația UE cu țările din vecinătate, în particular cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Interesul Europei este de a exporta stabilitate și de a nu importa instabilitate. Vom pune accentul pe democratizare, supremația legii, combaterea corupției și justiție”, a spus Hahn.

Întărirea eficienței energetice a țărilor din vecinătatea UE poate reduce considerabil factura la consumul de energie, dar scade și dependența acestora de Federaţia Rusă, reducând simultan dependența politică, ceea ce aduce mai multă independență.

Pe viitor se va pune accent pe comunicare și dezvoltarea tehnologiilor, una din măsuri fiind anularea de către UE a tarifelor pentru roaming pentru Moldova, Georgia și Ucraina.

Ca tendință nouă, UE va pune accent pe susținerea oportunităților de comerț între țările Parteneriatului Estic.

O prioritate va fi și buna guvernare prin întărirea societății civile, ca pilon foarte important pentru o societate puternică.

Se va investi în finanțarea pentru tinerii din țările vecine – nu doar pentru a călători, dar și pentru a studia în Occident, va fi majorată finanțarea pentru bursele Erasmus, iar tinerii vor fi încurajați să revină în țările lor și să-și aplice cunoștințele acasă.

În general, îmbunătățirea condițiilor de viață a oamenilor de rând va fi accentul principal pus pe viitor de UE în relația cu vecinii, a subliniat comisarul Hahn.

„Șansa ca o extindere a UE să aibă loc în viitorul previzibil nu e mare, dar lucrurile pot fi schimbate, trebuie să lucrăm pentru dezvoltarea vecinilor, să creăm oportunități, structuri și condiții pentru ca oameni să vadă că viitorul este în UE, că se poate”, a spus Johannes Hahn.

Acesta a venit și cu un sfat pentru persoanele care sunt la guvernare în Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Sfatul este ca situația pe interior să se îmbunătățească și să pregătească terenul pentru viitor. Trebuie gestionate corect așteptările. Oamenii gândesc pe termen scurt, politicienii sunt și ei aleși pe 4-5 ani. Dar multe dintre ideile și aspirațiile legate de UE nu pot fi realizate în termen mediu și scurt. Pentru a gestiona corect așteptările cei care sunt la guvernare și sunt responsabili trebuie să promită doar ceea ce pot realiza pe parcursul mandatului lor”, a mai declarat la Tallinn comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.

Previous Next

XS
SM
MD
LG