Linkuri accesibilitate

Delegaţiile rusă şi ucraineană au reluat negocierile de pace


Delegaţiile rusă şi ucraineană au reluat marţi prin videoconferinţă negocierile în încercarea de a găsi un acord care să pună capăt războiului declanşat după invazia Rusiei în Ucraina.

Discuțiile sunt „foarte dure”, a transmis negociatorul șef ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit agenției Ukrinform.

Concomitent, la Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reafirmat la o conferinţă de presă că obiectivul negocierilor este ca Ucraina să devină un stat neutru. „Negocierile în desfăşurare au ca obiectiv asigurarea statutului militar neutru al Ucrainei în contextul garanţiilor de securitate pentru toţi participanţii la acest proces, împreună cu demilitarizarea Ucrainei, astfel încât nicio ameninţare pentru Rusia să nu provină de pe teritoriul său'', a precizat Lavrov.

Kievul a transmis luni că va cere din nou Moscovei la aceste negocieri un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonată pe 24 februarie de preşedintele rus Vladimir Putin.

„Trebuie să rezistăm şi să luptăm pentru a câştiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru'', a declarat luni într-un mesaj video preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Înainte de reluarea negocierilor, Oleksii Arestovici, consilier al preşedinţiei ucrainene, a apreciat drept posibilă încheierea unui acord de pace între Moscova şi Kiev. „Cred că cel târziu în luna mai (…) ar trebui foarte probabil să ajungem la un acord de pace şi poate că mult mai repede”, a spus el pe un canal YouTube.

Potrivit Reuters, Arestovici a mai declarat că războiul din Ucraina se află la o răscruce ce ar putea duce la un acord în negocierile cu Rusia sau la o nouă ofensivă rusă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG