Linkuri accesibilitate

Demiterea celor șase membri ai Consiliului Audiovizualului: argumente pro și contra


Majoritatea parlamentară PAS a respins joi raportul de activitate pe ultimul an al Consiliului Audiovizualului și i-a demis pe toți cei șase membri ai instituției care supraveghează posturile de radio și televiziune. Ei au fost acuzați că nu au luptat cu dezinformarea.

Demiterea celor șase membri ai Consiliului Audiovizualului: argumente pro și contra
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00

Decizia survine la scurt timp de la adoptarea unei legi prin care noua putere a subordonat direct parlamentului posturile naționale de radio și televiziune, care răspundeau până acum Consiliului Audiovizualului. Acum majoritatea PAS, care își asumă politic numeroase numiri în funcții publice, spunând că așa este mai onest decât să faci concursuri și să le truchezi, urmează să numească atât o nouă componență a Consiliului Audiovizualului, cât și o nou conducere la Compania Teleradio Moldova.

Deputații PAS au invocat mai multe motive azi pentru a respinge ca fiind nesatisfăcătoare activitatea consiliului - de la pretenția că membrii acestuia nu au “disciplinat” televiziunile observate să fi practicat manipularea în campaniile electorale până la cea că nu au luptat cu falsurile despre pandemie.

„Da câte televiziuni au fost sancționate pe subiectul – știri false. De exemplu, dacă ar spune că Carp ar fi zburat pe lună, dar nu mi s-a cerut dreptul la replică, și această știre, fiind multiplicată, rămâne în memoria socială că eu am zburat pe lună ”, declara indignat Lilian Carp, un parlamentar din PAS.

„Noi tot am auzit aici ce nu puteți face. Dar CA are obligația, obligația, stimată doamnă, de a proteja spațiul informațional și a asigura securitatea informațională”, a adăugat un altul, Virgiliu Pîslariuc.

„Mie nu-mi place că noi ne ascundem după deget, Lucrurile în fond sunt foarte clare: noi avem azi o președintă a CA care a fost ani de zile șefa cabinetului fracțiunii PSRM. Cu jurnalismul și cu audiovizualul nu ați avut nimic niciodată”, îi reproșa raportoarei și Dan Perciun, un alt parlamentar al majorității.

Ala-Ursu Antoci e într-adevăr o fostă șefă de cabinet din fracțiunea socialistă, care l-a înlocuit în funcție pe un alt fost președinte de CA confruntat cu reproșuri de afilieri politice, mai întâi cu democrații, apoi cu socialiștii - Dragoș Vicol. Amănuntul din cariera interimarei a fost invocat în dezbaterea parlamentară de deputatul PAS, cel mai probabil, ca să ilustreze de ce majoritarii nu au rețineri în a o demite.

Atât actuala, cât și fosta garnitură a consiliului audiovizual și-au atras adesea critici de părtinire politică și ineficiență, cel din urmă reproș fiind valabil atât pentru lupta cu falsurile de la televiziune și radio, cât și pentru punerea în ordine a proprietății media, astfel încât să nu existe atât de multe televiziuni controlate politic.

Dacă se dorește un show pe seama anului 2020, nu aveți decât să folosiți metode legale pentru a vă apăra pe căi legale

Dar raportul respins joi și care va duce, urmare a modificărilor legale recente, la demisia in corpore și de drept a tuturor celor șase membri aflați momentan în consiliu se referă la anul 2020, în care nici Antoci, dar nici alți doi colegi de-ai ei nu fuseseră încă angajați. Acest detaliu, aparent nesemnificativ pentru majoritatea parlamentară, capătă relevanță însă pentru juriști, care, fiind chiar suporteri ai ideii că acest CA face partizanat și nu trebuie lăsat să funcționeze, critică totuși calea aleasă de PAS pentru a-l demite. Vor merge în judecată și vor câștiga procesul, spun aceștia, iar cu ei sunt de acord și deputații opoziției: „Dna președintă, dvs. nu sunteți responsabilă pentru anul pentru care raportați – 2020. Dacă se dorește să se facă un show pe seama anului 2020, nu aveți decât să folosiți metode legale pentru a vă apăra pe căi legale”, a îndemnat-o pe Ursu-Antoci azi un socialist, Vlad Batrâncea.

Un alt punct slab al tacticii alese de PAS pentru a scăpa de actualul CA e că nu a trecut în lege nici măcar un criteriu de evaluare pe care să-și bazeze respingerea, mai afirmă opoziția, ferm convinsă pe de altă parte că, destituind consiliul, majoritatea parlamentară PAS ar ținti de fapt să controleze ea audiovizualul și puțini la Chișinău sunt cei care o contrazic.

Igor Grosu, șeful PAS și al Legislativului, a avut, însă, chiar el de obiectat împotriva acestei idei azi, când dezbaterea se tensionase de tot în parlament:

„În țara aceasta din păcate încă există două holdinguri – unul al lui Plahotniuc încă, și unul - al socialiștilor. Televiziunea națională, când era Plahotniuc la putere, era obedientă lui Plahotniuc, a plecat Plahotniuc, a devenit obedientă socialiștilor. Noi nu avem nevoie de astfel de instituții”, a declarat speakerul.

Criticii spun, însă, că refuzând competițiile - ca instrument de noi promovări și criteriile clare - ca mijloc de destituiri, noua guvernare nu face decât să perpetueze influența politică asupra presei electronice, dar și a consiliului care o supraveghează.

XS
SM
MD
LG