Ce au în comun reședința Mejihiria din Ucraina, palatul Ogujan din Turkmenistan și complexul prezidențial din Turcia? Toate au fost construite cu cheltuială enormă, etalând facilități somptuoase și terenuri întinse - monumente ale bogăției și puterii unui regim autoritar.
Iată o privire asupra unora dintre cele mai grandioase reședințe prezidențiale din lume, unde opulența întâlnește puterea politică.
UCRAINA, Novi Petrivți: Reședința Mejihiria
Mejihiria a fost reședința lui Viktor Ianukovici în perioada în care acesta a fost prim-ministru și președinte al Ucrainei, până când a fugit în mijlocul Revoluției Maidan din 2014. În prezent un „muzeu al corupției”, reședința se mândrește cu un muzeu auto, un teren de golf, o grădină zoologică, fântâni, o pistă pentru elicoptere și chiar o biserică - care prezintă stilul de viață somptuos al fostului lider.
EMIRATELE ARABE UNITE, Abu Dhabi: Qasr Al-Watan
Qasr Al-Watan, palatul prezidențial al Emiratelor Arabe Unite, a fost finalizat în 2017 și deschis publicului în 2019. La un cost de 490 de milioane de dolari, acest palat predominant alb găzduiește artefacte istorice și manuscrise, expunând în același timp cadouri diplomatice primite de E.A.U.
TURCIA, Ankara: Complexul prezidențial
Palatul prezidențial din Ankara, cunoscut și sub numele de Ak Saray (Palatul Alb), a fost finalizat în 2014 pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Construit pe un fost teren forestier, are peste 1 100 de camere și a costat oficial aproximativ 615 milioane de dolari, deși criticii spun că prețul real a fost mult mai mare. Complexul include o moschee cu o capacitate de aproximativ 3.000 de locuri și cea mai mare bibliotecă din Turcia, cu o colecție de peste 4 milioane de cărți.
RUSIA, Gelendjik: „Palatul lui Putin”
Se zvonește că acest complex palat de pe coasta Mării Negre, în apropiere de Gelendjik, ar fi reședința lui Vladimir Putin, speculațiile cu privire la existența sa datând din 2010. În 2021, regretatul lider al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a lansat un documentar de investigație care susținea că palatul a fost construit pentru președintele rus la un cost de aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Potrivit investigației, complexul cuprinde un stadion de hochei subteran, un teatru, o podgorie și o biserică. De asemenea, are o zonă de interdicție aeriană, iar ambarcațiunile care trec pe acolo trebuie să o ocolească la mare distanță. Putin a negat orice legătură cu edificiul, în timp ce oligarhul rus Arkadi Rotenberg susține că palatul îi aparține.
RUSIA, Regiunea Moscova: Novo-Ogariovo
Novo-Ogariovo este reședința de stat a lui Vladimir Putin, situată în afara Moscovei. Construită inițial în anii 1950, proprietatea a fost supusă unor ample renovări sub conducerea lui Putin după anul 2000. Potrivit unor relatări, recent au fost adăugate zone noi la complex, inclusiv o instalație de agrement aparținând Serviciului Federal de Protecție (FSO) al Rusiei, heliporturi și chiar sisteme de apărare aeriană. De asemenea, ar putea exista un tunel care să ducă de la instalația FSO la reședința lui Putin.
TADJIKISTAN, Dușanbe: Palatul Națiunii
Palatul Națiunii, finalizat în 2008, este reședința oficială a președintelui tadjik Emomali Rahmon. Pentru a face loc palatului, o sinagogă veche de 100 de ani și alte clădiri din cartier au fost demolate în mod controversat. Construit cu 300 de milioane de dolari, palatul este înconjurat de parcuri, fântâni și alte repere notabile, inclusiv Monumentul Independenței și Stâlpul Drapelului din Dușanbe, care se ridică la o înălțime de 165 de metri și a fost odată cel mai înalt din lume.
TURKMENISTAN, Așgabat: Palatul prezidențial Ogujan
Complexul Ogujan este reședința oficială și locul de muncă al președintelui turkmen Serdar Berdîmuhammedov. Numit după un vechi lider tribal turkmen, acesta a fost reședința președinților țării începând din anii 1990. În 2011, un nou palat și facilități suplimentare au fost adăugate la un cost de aproximativ 350 de milioane de dolari. În prezent, în fața palatului sunt în construcție o casă de primire de stat și o piață pentru parade și alte evenimente de stat.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te