Linkuri accesibilitate

30 de ani de la izbucnirea războiului pe Nistru


Un veteran depune flori în timpul comemorării a 30 de ani de la izbucnirea conflictului militar de pe Nistru, pe 2 martie 1992.

Zeci de participanți la războiul de pe Nistru din 1992 au comemorat astăzi 30 de ani de la izbucnirea luptelor, depunând flori la memorialul „Maica Îndurerată” din Chișinău. Comemorările au avut loc în ciuda interzicerii de manifestări publice prin prevederile stării de urgență introdusă la 24 februarie din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.

„Este greu de crezut că astăzi, la peste 30 de ani de la războiul la Nistru, tunurile răsună din nou în apropierea noastră”, a spus la depunerile de flori președinta Maia Sandu. Au mai participat alți demnitari, inclusiv prim ministra Natalia Gavrilița, dar și primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, și alți oficiali.

2022 este declarat în R. Moldova „An al recunoștinței” față de participanții la războiul de pe Nistru. Partidul pro-prezidențial PAS a depus recent o inițiativă legislativă care prevede o alocație unică de 2 500 de lei pentru veteranii războiul din regiune transnistreană, părinții sau văduvele acestora. În prezent, sunt înregistrați 20 705 veterani care au luptat în regiunea transnistreană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG